Před pěti lety porazil ve druhém kole lidovce a tehdejšího místostarostu Ostrožské Nové Vsi Pavla Botka. Místo něj se nyní Valentovi postaví dlouholetý starosta Starého Města Josef Bazala. Toho podpořili i křesťanští demokraté z Hodonínska. „Silný soupeř je pro mě výzva a jako starosta jsem za čtyři volební období získal dostatek zkušeností. Budu mít za sebou aktivní stranu, která má na Moravě tradici, historii a voliče,“ řekl devětapadesátiletý starosta. Má zkušenosti nejen z komunální politiky, ale také z kultury. Je člen poroty na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici, kde v minulosti skončil několikrát druhý ve Slováckém verbuňku.

Valenta si v září uvolnil ruce a vzdal se mandátu městského zastupitele ve Zlíně. Je připravený obhajovat pozici slováckého senátora. „Nejprve si však chci získat zpětnou vazbu a pomyslné vysvědčení za svou dosavadní práci v Senátu. Názor obyvatel Slovácka je totiž pro mne klíčový, proto jsem se rozhodl uspořádat tzv. volby nanečisto,“ sdělil Valenta.

Ilustrační foto.
Modernější povrchy pro atlety a hokejbalisty. Hřiště dostane i nové mantinely

Sociální demokraté, kteří před pět pěti lety obhajovali senátorské křeslo a nepostoupili ani do druhého kola, se nyní rozhodují mezi dvěma jmény. „Mezi bývalou starostkou Moravského Písku Hanou Habartovou a bývalým poslancem Antonínem Seďou,“ přiblížil někdejší místopředseda Senátu a současný obecní radní v Rohatci Zdeněk Škromach.

Vládní ANO chce vybrat premiérového kandidáta pro tento obvod do konce roku. Podobně je na tom KSČM i ODS. „Zatím jsme ve fázi hledání vhodného kandidáta a partnera,“ sdělil regionální manažer občanských demokratů Jan Zapletal. Piráti zatím otevřeli kandidaturu uvnitř strany.

I podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka budou ostatní kandidáti vůči sázkařskému magnátu a mecenáši Ivo Valentovi v nevýhodě. „S jeho finančním zázemí mu nikdo nemůže konkurovat, ale možná se může prosadit v tomto obvodu lidovecký kandidát,“ podotkl politolog.

Ilustrační foto
Za aquacentrum a koupaliště utratí Kyjov čtvrt miliardy

Před pěti lety byl v severním slováckém obvodu jediným zástupcem hodonínského okresu nezávislý kandidát Václav Hučík z Blatničky. Ten i přes zklamání z politiky nevyloučil svou kandidaturu také za rok. „Všechno je předem dané, strany jsou jen firmy, a to, že na Veselsku chybí dostupná lékařská péče, neřeší,“ řekl Hučík. Ten na podzim roku 2014 skončil na chvostu desetičlenného pelotonu senátorských kandidátů. Hodonínsko a Kyjovsko čekají senátní volby až za tři roky, stejnou dobu je už ve funkci lidovecká nominantka Anna Hubáčková.