Na kampani chce nyní zapracovat například TOP 09. Od posledního průzkumu si strana pohoršila a u voličů ji předčila koalice Soukromníků a Svobodných či Svoboda a přímá demokracie. „Až doteď jsme jednali s jinými stranami o možné spolupráci, takže kampaň jsme ani vést nemohli. To se nyní změní," slíbil předseda a lídr strany v kraji Jan Vitula. Kandidáty i koaličního partnera strana odhalí už ve středu, dřív její představitelé jednali s hnutím Žít Brno.

Přilákat lidi k regionálním volbám ale může být problém podle politologa brněnské Masarykovy univerzity Stanislava Balíka. „Nevýhoda TOP 09 je, že není úplně vnímaná jako regionální strana, která může krajům něco nabídnout," vysvětlil. Stejný problém podle něj bude mít i ANO.

Exkluzivní průzkumy ze všech krajů si přečtěte v úterním tištěném Deníku Rovnost

Pomoci by stranám mohly metody, které fungují v západní Evropě běžně. „Už se experimentuje s door-to-door kampaní, tedy obcházení voličů nebo kandidáti a celebrity podporující stranu volají lidem domů. Ustupuje se od masového výlepu a vše se stále víc zaměřuje na konkrétní typ voliče," vysvětlil Karel Komínek z Institutu politického marketingu v Brně.

Největší skokani

Koalice Svobodných a Soukromníků jsou v současnosti na jižní Moravě podle preferencí voličů největší skokani. Podle průzkumu společnosti Sanep by nyní patřila jejich koalice mezi strany, které by si v pětašedesátičlenném zastupitelstvu přerozdělily mandáty. „Je to povzbuzení do další práce a potvrzení toho, že naše koalice má smysl. Určitě se nechceme zastavit na 5,2 procenta," uvedl za Soukromníky Radek Rabušic.

Podle Balíka současné výsledky nemusí znamenat, že se do zastupitelstva nakonec malé strany probojují. „Třeba u Svobodných může hodně udělat proměna evropské politiky, například referendum o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Jde totiž o stranu silně vázanou na tato témata," vysvětlil.

Komínek navíc upozornil, že u podobných průzkumů se musí počítat i s tříprocentní odchylkou. „Pakliže má strana tři procenta týden před volbami, je to pro voliče výrazně jiná informace, než kdyby měla strana tři procenta na začátku kampaně a ideálně ještě vzrůstající tendenci oproti předchozímu měsíci," doplnil s tím, že si lidé v krajských volbách lépe uvědomují, že hlas pro slabé strany je v podstatě ztracený.

Právě odchylka a rozdílnost respondentů nahrála v průzkumu společnosti Phoenix jihomoravským lidovcům. Umístili se v něm totiž druzí za ČSSD a komunisty, kteří jsou podle Sanepu stříbrní, odsunuli s hnutím ANO až na čtvrtou pozici. „Není to ale směrodatné. Volby chceme vyhrát a mít opět na jižní Moravě lidoveckého hejtmana," sdělil lídr lidovecké kandidátky a kandidát na hejtmana Roman Celý.