Jedenadvacátý ročník ohňostrojné soutěže Ignis Brunensis začíná tlačenicí. První z celkově pěti letošních velkolepých ohňostrojů si nechtějí nechat ujít davy lidí. Už při cestě k vodě se začínají strkat. Snaží se najít si místo s nejlepším výhledem. Na bezpečnost dohlíží i osmdesátka brněnských strážníků a další policisté v uniformách i civilu.

Zahájení festivalu mají v rukách čeští ohňostrůjci. Nesoutěžní ohňostroj s názvem Ó štěstěno má odstartovat sérii světelných show. „Prelude s hudbou Carmina Burana skladatele Carla Orffa připravil český tým Flash Barrandov SFX,“ upřesňuje za pořadatele Ondřej Morávek.

Lidé nervózně přešlapují a čekají na půl jedenáctou večer, kdy má barevné představení vypuknout. Deset minut před termínem se nad přehradou objeví první sprška jisker. „To ještě není ono, to je jen zkouška,“ vysvětluje muž svému nedočkavému synovi.

Při Řecké sobotě si lidé vychutnali typickou řeckou kuchyni, domácí pity s gyrosem, frappé a další lahůdky. Zatančit si na hradě Veveří mohli i místní tance.
Horko jako v Řecku i domácí gyros: Veveří hostilo Řeckou sobotu

Konečně začíná odpočítávání. Když skončí, je několik vteřin ticho. Náhle začne znít hudba a k nebi vyráží první pramínky, které se s ohlušujícím praskotem mění ve vybuchující světelné roje. Zvuky petard souzní s rytmem dramatické hudby.

Po několika minutách světelné představení končí. Lidé nadšeně tleskají a po chvíli se pomalu šinou k východu. Přišlo jich podle odhadů na 180 tisíc. „Bylo to super, naprosto luxusní. Letos jsem vyrazil poprvé a příští týden asi půjdu znova,“ komentuje na místě třeba Pavel Jurný.

V dalších týdnech se o titul nejlepšího týmu utkají uskupení z Polska, Rumunska a Francie. Týmy nesoutěží jen o letošní vítězství, ale i o právo startu v jubilejním pětadvacátém festivalu v roce 2022. „Pětadvacátá přehlídka tak bude festivalem absolutních vítězů se startem laureátů z let 2018 až 2021,“ vysvětluje Morávek.

Automatický externí defibrilátor. Ilustrační foto.
Díky přístroji rozbuší srdce druhého i laik