Prvních pět dřevěných psích pisoárů dostane brzy své místo na místním sídlišti. „Psi při venčení mohou poškodit sloupy veřejného osvětlení, moč totiž způsobuje, že rozvaděč začne rezavět. Narušují také ploty nebo rohy budov,“ doplnil Jenšovský.

Pisoár využívá toho, že psi si značkují své teritorium. Je to asi metr vysoká trubička s otvory, ve kterých zůstává zbytek moči. Díky pachu je místo pro další psy atraktivnější.

Vedení města zavádí v Břeclavi karty pro krátkodobé parkování v rezidentních zónách.
Méně botiček? V Břeclavi zavádí krátkodobé parkovací karty

Místní pejskaři se o účelu a způsobu použití psího pisoáru dozví prostřednictvím informačních tabulí umístěných nad každým z nich. Starosta zveřejní také základní údaje v obecním zpravodaji.

Psí pisoáry∙Psí pisoáry využívají pud každého psa označit místo, které je pro něho pachově zajímavé.
∙V každém pisoáru je nádoba sloužící k zachytávání moči.
∙Systém je bezúdržbový s dlouhodobou životností. ∙Důležité je, aby k pisoáru přiběhl první pes a vykonal potřebu.
∙ Existují pisoáry dřevěné, nerezové, betonové a kamenné.
∙Psí moč ničí: budovy některé jehličnany a keře.
Zdroj: dogproduction.eu


Jedna z obyvatelek Dobšic, Alena Palatková, je zvědavá, jak budou pisoáry vypadat. „Zajímá mě také, zda se na ně psi naučí chodit,“ naznačila Palatková.

Dobšickou obecní kasu experiment příliš nezatíží. Představitelé vsi se totiž rozhodli pořídit nejlevnější dřevěnou variantu, kdy jeden pisoár přijde na několik stovek. Naproti tomu ale nákladnější betonové mohou stát i devět tisíc korun.

S psími pisoáry již mají zkušenosti například v Adamově na Blanensku. Měly chránit rohy a fasády domů, příliš se ale neosvědčily. „Rozmístili jsme jich pár na zkoušku, ale pejskaři je příliš nevyužívali,“ poznamenal adamovský místostarosta Jiří Němec. Zařízení, které mělo lákat psy k vykonání potřeby, lákalo ke hrám děti. Stávala se i terčem řádění vandalů.

Majitelka dvou krysaříků Božena Volavá Davidová z Adamova si pisoárů v ulicích ani nevšimla. „Pisoáry moji psi nevyužívali prostě proto, že jsem o nich nevěděla,“ podotkla Davidová.

Ještě před nainstalováním pisoárů pro psy v Adamově se někteří odborníci pozastavovali nad jejich funkčností. Vedoucí kynologického klubu Agility Blansko Haně Rajtšlégrové psí pisoáry připadaly legrační. „Pisoár psovi neumožní udělat hromádku. Navíc je vhodný jen pro psy a ne pro fenky, které si dřepnou a vyčůrají se kdekoli,“ poznamenala před časem Rajtšlégrová.

Pisoáry se podle ní hodí spíše na zahradu, kde od moči uchrání rostliny. Adamovská radnice nechala většinu pisoárů z ulic již odstranit. Zřejmě jako první v zemi dostali své pisoáry před šesti lety psi v Brně-Líšni, kdy firma testovala nový produkt.
ILONA PERGROVÁ, TEREZA HANUSOVÁ

Ilustrační foto
Nebezpečnou křižovatku upraví. Aby ubylo nehod