Lidé prolézali i okny na toaletách, aby se dostali dovnitř. Na konci šedesátých let nebylo v Brně vyhlášenější místo než hudební klub Šelepka. I když jej museli provozovatelé za normalizace zavřít, po revoluci se vrátil na výsluní. Ve středu oslavil půlstoletí od založení.

Všichni, kdo s klubem kdy měli co do činění, se shodují, že za úspěchem Šelepky stál především její už zesnulý zakladatel Miloslav Bernátek. „Velká výhoda byla, že v letech před založením klubu sloužil na vojně v Praze, kde dělal kulturního referenta a získal kontakty na přední umělce,“ uvedl další ze zakladatelů klubu Jiří Sedláček.

V parku u brněnské hospody Šelepka lidé oslavili výročí osvobození Brna za druhé světové války. Vystoupila Eva Pilarová i další známé osobnosti. Navíc zasadili i stoletou lípu.
Při výročí osvobození Brna zpívala Eva Pilarová

Klub Šelepka v datech
-1. květen 1969: založení klubu Šelepka Miloslavem Bernátkem a Jiřím Sedláčkem
- 1972: uzavření klubu kvůli postupující normalizaci
- 1989: odkoupení klubu triem Miloslav Bernátek, Jiří Sedláček a Bolek Polívka a obnovení fungování klubu
- 90. léta: nová éra Šelepky, legendární one man show Miroslava Donutila, pravidelná vystoupení Laca Décziho a dalších
- říjen 2014: zemřel Miloslav Bernátek
- 2015: dvouměsíční rekonstrukce a znovuotevření klubu
- 2019: padesáté výročí založení klubu

Po návratu z vojny Bernátek začal v Brně organizovat akce na různých místech, pořádal první diskotéky ve městě. „Šelepku tehdy obhospodařovalo Obvodní kulturní a vzdělávací středisko Brno 5 a my jsme v ní začali pořádat pravidelné akce,“ dodal.

Klub se zrodil prvního května. „Nejprve vystoupila skupina Progres Organization a diskžokej Petr Sís,“ vzpomněl Sedláček.

Provozovatelé klubu dokázali do Brna přitáhnout velká hudební jména a klub zažil raketový start. „Na koncertech bylo v sále pro 250 až tři sta návštěvníků, a dalších tři sta stálo kolem Šelepky a pokoušelo se dostat dovnitř jakýmkoli způsobem, třeba i okny od záchoda,“ zmínil Sedláček.

V Šelepce hrály třeba Synkopy 61 a další kapely zvučných jmen. „Měli jsme volno asi jen dva dny v týdnu,“ vzpomínal Bernátek v roce 2008 v rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost.

Rekonstrukci brněnského klubu Šelepka v pondělí symbolick zahájil imitátor slavného siláka Franty Kocourka.
Legendární klub Šelepka čeká rekonstrukce. Zahájil ji imitátor Franty Kocourka

S postupující normalizací se nad klubem začala stahovat mračna a provozovatelé jej museli zavřít. Bernátek s přáteli akce pořádali nadále, ale jinde.

Hned po změně režimu se rozhodl Bernátek Šelepku oživit. A povedlo se. V klubu opět vystupovali přední umělci, třeba jazzman Laco Déczi nebo herec Bolek Polívka. Nesmazatelně se se svou one man show do dějin klubu zapsal herec Miroslav Donutil, který tam odehrál téměř dvě stovky vystoupení.

Zemřel zakladatel klubu Šelepka Miloš Bernátek.
Zemřel zakladatel klubu Šelepka Miloš Bernátek. Bylo mu 67 let

Donutil Šelepku znal i z její první éry jako nadšený návštěvník. „Díky původnímu triu Bernátek, Sedláček a Jemelka vznikl v Brně dům plný radosti. Vytvořili klub, kam člověk chodil za odměnu, a kam se, když hrály kapely jako Progres či Synkopy, nedalo dostat,“ řekl pro Rovnost herec. Z účinkování na Šelepce nejraději vzpomíná na první vystoupení s pořadem Pořád se něco děje.

Nyní klub zažívá novou éru. „Pokračujeme v koncertech, divadelních vystoupeních a v diskotékách. Nově jsme přinesli rozšířený program pro rodiny s dětmi,“ popsal provozovatel Raed Kahwaji.

Řidiči při cestě z Bystrce směrem na Žabovřeskou ulici využijí novou souběžnou komunikaci.
Hluk a kolony. Obyvatelé z okolí i objízdných tras kvůli uzavřenému mostu trpí

Půlstoletí existence budou v klubu slavit po celý letošní rok. „Chystáme množství akcí navazujících na starou gardu,“ nastínil.