Důkazy o pohybu pumy, například mrtvé zajíce, lidé nacházeli ještě před několika týdny v lesích kolem Švábenic na Vyškovsku. Předseda tamního mysliveckého sdružení Michal Frgál se domnívá, že šelma už z oblasti utekla. „Poslední dobou při hlídkách žádný z myslivců nic neviděl. Na druhou stranu jsme si jistí, že tu puma chodila. Nalezli jsme stopy, které jsou oproti kočičím značně větší. Mají však stejný tvar,“ konstatoval.

Další obcí, o níž nyní lidé v regionu v souvislosti s pumou hovoří, jsou Nemojany vzdálené od Švábenic asi patnáct kilometrů vzdušnou čarou. „O ničem konkrétním nevím. Za poslední dobu šelma pobíhala po okolních vesnicích, jenže lidé svým svědectvím často i přidávali a často si vymýšleli. Navíc máme v Nemojanech myslivecký spolek, a kdyby se něco takového dělo, věděl bych to,“ řekl starosta Dalibor Hlavsa.

V nedalekých Dětkovicích lidé pumu i spatřili, jenže poslední očitá svědectví jsou týdny stará. „V rozmezí sedmi dnů v červenci ji lidé v katastru obce spatřili dvakrát. Pokaždé se chovala plaše,“ připomněl starosta Jan Vrána.

18.8.2019 - pouť ve Vyškově
Netradiční pouť: Zekon si ve Vyškově lehal na hřebíky a ohýbal železo svým krkem

V Dětkovicích dosud platí opatření pro případ, že by se zvíře zase objevilo. „Máme domluveného zoologa s uspávací puškou,“ sdělil.

Policii minulý měsíc kvůli pumě alarmovala starostka Milonic Jitka Chramostová. „Volala jsem v reakci na hlášení od obyvatele Milonic. Policisté mi po příjezdu sdělili, že je to plaché zvíře a lidé jsou před ní poměrně v bezpečí,“ informovala.

Od července policisté na Vyškovsku žádné hlášení o výskytu pumy nedostali.

Podle vedoucího ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství brněnské Mendelovy univerzity Josefa Suchomela je zvíře pro člověka potenciálně nebezpečné. „Záleží na tom, jestli puma americká žije volně, nebo utekla ze zajetí. Od té volně žijící lidem takové nebezpečí nehrozí. Puma z výběhu na může být zvědavá. To ale neznamená, že lidi hned napadá. Není lidožrout. Pravděpodobně je více vyděšená z lidí okolo, protože najednou není ve výběhu a nemá pravidelný přísun potravy, na který byla zvyklá. Samozřejmě je to masožravec, takže lovit musí. Lidem se ale na devětadevadesát procent vyhne,“ shrnul.

JAKUB JUREK