„Přijeli jsme z Litoměřic,“ říká sedmatřicetiletý Radim Holek, který se svou přítelkyní přichází z nedalekého kempu. Každou chvíli se totiž na pódiu objeví česká skupina The Fialky.

Na tričku má sice nápis The Exploited, tedy britské žánrové klasiky a jedné z hlavních hvězd festivalu, ale Fialky jsou podle něj také skvělí. „Poprvé jsem na Pod parou byl ještě v Moravské Třebové. Tady ve Vyškově je to ale taky skvělé,“ dodává Holek s přítelkyní se přesouvá nejprve ke stánku pro s pivem a pak blíž k pódiu.

Pod mohutnou lípou posedává hlouček lidí. Je pár minut před druhou odpoledne a na přímím slunci se teplota šplhá hodně nad třicet. „Naštěstí máme v kempu sprchy, takže jsem se mohla dneska trochu opláchnout. Je sice vedro, ale když se zavlažuje, tak se to dá přežít,“ odpovídá na otázku, jak se dá horko na festivalu přežít pětadvacetiletá Jana Suková z Jihlavy.

Ilustrační foto.
Drozd vlétl do prodejny potravin a zasekl se v mrazáku. Vyprostili ho hasiči

Na pódium přichází kapela The Fialky, která už patří k české punkrockové klasice. Hned s první peckou návštěvnici ožívají a tlačí se před stage. Řada z nich se dává do tance, někteří zpívají s kapelou. „Pod parou je nejlepší fesťák,“ hřímá do mikrofonu frontman skupiny a mocným úderem do strun kytary začíná další skladbu.

„V zásadě jedeme stále na stejné vlně,“ vysvětluje za pořadatele festivalu Štěpán Málek a dodává: „Červená nit je punková hudba a k ní se přidávají všechny spřízněné žánry a subžánry.“ Na pódiu se tak od čtvrtku střídají legendy této hudby s méně známými kapelami.

Letos na festival opět dorazilo několik tisíc lidí. Oproti minulému ročníku museli objednaní hasiči jen častěji skrápět a ovlažovat vodou areál i jeho návštěvníky. „Kapely jsou spokojené s tím jak lidi reagují, lidi zase jsou spokojení s kapelami. Myslím, že punková scéna nezajde n úbytě. Prostře Punk´s not dead za každého počasí,“ doplňuje Štěpán Málek a jde do zákulisí přivítat další skupinu, která na letošním festivalu Pod parou vystupuje.

Modelka Dominika Ševčíková (nahoře) nemá problém porazit na zem klidně i stokilového muže.
Modelka klidně praští se stokilovým mužem o zem. Kvůli modřinám jí maskují nohy