Na úřady už přišly první žádosti o vrácení majetku. „Celkem evidujeme dvanáct výzev k vydání majetku. Dvě jsou z Jihomoravského kraje, z Vysočiny zatím není žádná," uvedl mluvčí Lesů České republiky Zbyněk Boublík. Dodal, že detailnější informace nemůže podat.

Na Státní pozemkový úřad zatím přišlo sedmnáct žádostí. Týkají se necelých dvou set hektarů na území Prahy, Středočeského kraje a Vysočiny. Podrobnosti úřad nezveřejňuje.

Jedním z největších případů, kdy nevyřešené majetkové vztahy brání v rozvoji, je Červená Řečice na Pelhřimovsku. Tu z devadesáti procent obklopuje prstenec pozemků někdejšího arcibiskupského velkostatku se zámkem.

Restituce. Infografika

Půdu dočasně spravuje stát. „Pokud budou pozemky vydány církvi, můžeme jednat o odkupu s církví, pokud zůstanou státu, budeme jednat se státem," řekla starostka Řečice Zdeňka Bečková. Z pozemků chce radnice udělat parcely pro rodinné domy, o které je zájem.

Podle vedoucího správy českobudějovického arcibiskupství Karla Štíchy se stát o blokovaný majetek nestaral zrovna vzorně. To se týká nejen majetku u Řečice, ale i u nedalekého arcibiskupského rybníku Dolní Kladiny, kde se loni vlivem zanedbání údržby protrhla hráz.

Ve dvoustránkovém tématu, které najdete ve čtvrtečním vydání JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ, najdete velkou infografiku. Zároveň si přečtete o situaci vyškovského pivovaru i rozhovor s hodonínským duchovním, který varuje před církevním materialismem.