Každoročně zaznamená jihomoravská krajská hygiena přes pět tisíc infekčních průjmových onemocnění. K pátečnímu dni už evidovala případů patnáct set, z čehož víc než třetinu tvoří pacienti se salmonelózou. „Víme o dvou případech hromadného nakažení rodin. Matka připravovala chlebíčky s vlašským salátem z majonézy ze syrových žloutků. S konzumací syrových vajec, masa nebo syrového mléka se s rostoucí teplotou riziko epidemie zvyšuje," uvedla ředitelka odboru epidemiologie krajské hygieny Renata Ciupek. Podle ní by měli lidé dbát a zvýšenou hygienu, zejména mytí rukou.

Konzumace nemyté zeleniny a ovoce je pak jednou z příčin onemocnění žloutenky typu A. „Letos jsme zaznamenali čtrnáct případů, což je téměř trojnásobný nárůst oproti loňskému roku," sdělila Ciupek. Příznaky přenosného onemocnění se projevují únavou, bolestí svalů, nevolností, zvracením a později zežloutnutím očního bělma. „Lidé by měli jít k doktorovi hned, jak jim je špatně. Příznaky žloutenky se projeví až po dvou až třech týdnech. V tu dobu už je člověk nakažlivý," apeloval na prevenci ředitel krajské hygieny Jan Mareček. Podceňovat by lidé neměli ani repelenty a očkování, a to kvůli klíšťové encefalitidě. Hygienici zaznamenali v tomto období zatím dva případy tohoto onemocnění.

MARKÉTA TURKOVÁ