Podle něj trvá zaškolení člověka, aby uměl správně pivo načepovat dlouho. „Musí trénovat. U robota to stačí udělat jednou pořádně," naznačuje Mikšík. Institut spolupracuje s Plzeňským prazdrojem, kde jeho lidé dostali školení, jak má robot pivo správně čepovat.

Přední světová firma v oblasti robotizace Kuka zase představuje na výstavišti nového kobota LBR iisy. „Vyvinuli jsme ho s cílem usnadnit nasazení robotů v nových aplikacích, které využijí snadné zavádění nových kobotů (robot, který může spolupracovat s lidmi a bezpečně s nimi sdílet pracoviště - pozn. red.),“ přibližuje za společnost Radek Velebil. Mezi typické oblasti použití robotů řady LBR iisy patří manipulace, montáž, testování a obsluha strojů.

Brněnští strážníci v pondělí cvičili zásah na lodi na hladině Brněnské přehrady.
VIDEO: Ozbrojený muž na lodi. Strážníci cvičili zásah na Brněnské přehradě

Průmyslové roboty Kuka jsou snadno připojitelné k internetové síti a to i pomocí 5G sítí. „Digitálně propojené procesy s využitím robotů umožní vyrábět flexibilněji, s menší energetickou náročností, vyšší mírou šetření přírodních zdrojů," zmiňuje Velebil.

Klíčový prvek robot

V České republice je podle něj na vysokém stupni robotizace zejména automobilový průmysl. „Roboty jsou ale čím dál tím více nasazovány i v jiných odvětvích. Například v potravinářském průmyslu, logistice, slévárenství a ostatně i pandemie Covid-19 ukázala, že i ve zdravotnictví má zajímavý potenciál pro robotické aplikace,” nastiňuje Velebil.

Poprvé se objevuje na Mezinárodním strojírenském veletrhu student strojírenské střední školy Petr Jedlička. Na akci, která se koná od úterý do pátku, je se svými spolužáky. „Je zajímavé vidět věci, o kterých se učíme, v praxi,“ poznamenává Jedlička.

Dělníci v pondělí instalují nosníky nového mostu přes řeku Svitavu. Jedná se o součást stavby velkého městského okruhu Tomkovo náměstí v Brně. V akci je největší automobilový jeřáb s teleskopickým ramenem v České republice.
VIDEO: Největší jeřáb klade přes řeku v Brně nosníky nového mostu VMO, podívejte

Na veletrhu se neprezentují pouze firmy, ale také školy. Hned tři různá robotická zařízení představují zástupci brněnského Vysokého učení technického. Robot jako klíčový prvek průmyslu 4.0 se předvádí v roli laboranta. Konkrétně se jedná o automatickou manipulaci s laboratorními vzorky. Systém nazvaný openTube2 od června do září testovaly v ostrém provozu laboratoře Fakultní nemocnice Brno.

V laboratoři robot manipuloval s potenciálně infekčními vzorky testovanými na Covid-19. „Zpracovat jeden vzorek trvá robotu méně než minutu. Podobně rychle pracuje i laborant, systém se ovšem neunaví a může odbornému personálu uvolnit ruce pro jinou práci,“ popisuje vedoucí výzkumného týmu z Fakulty strojního inženýrství Radomil Matoušek.

MICHAL HRABAL
MARIE BRÝŽOVÁ