Hovězí pupek, černé brambory nebo marinovaný kapr. Nejen tyto speciality čekají na návštěvníky Mezinárodního potravinářského veletrhu Salima, který spolu s dalšími akcemi zaměřenými na nápoje a potraviny začne příští úterý na brněnském výstavišti. Veletrh doplní i Festival chutí s menší obdobou mnichovského pivního Oktoberfestu.

Tragická nehoda. Ilustrační foto.
Pod vlivem alkoholu či drog bourají co dvě hodiny. Opilí řidiči zabili tři lidi

Na lidi čekají na výstavišti každý den pokrmy z jiných surovin, které budou připravovat kuchařští mistři. „Jsem moc rád, že nás na veletrhu navštíví například jednička mezi kuchaři, Miroslav Dušek, který vařil hned pro několik amerických prezidentů,“ řekl šéf Gastrofestu Vladimír Tůma.

On a další šéfkuchaři naservírují lidem speciality, jako je marinovaný kapr s křenovo-koprovou omáčkou nebo letní fettucine s kalamáry.

Novinkou letošního veletrhu je Festival chutí. Lidé na něm ochutnají pivo z padesátky minipivovarů z celé republiky. „Malé pivovary jsou originální hlavně svými speciály. Její síla tkví v tom, že dokáží mít každý měsíc jiný speciál. U velkovýroby to možné není,“ vysvětlil vysvětlil Radovan Koudelka z Českomoravského svazu minipivovarů. V budoucnu by tak mohla na výstavišti vzniknout podobná tradice, jako je například mnichovský Oktoberfest.

Ohořelé lidské tělo našli hasiči poté, co v noci ze středy na čtvrtek uhasili požár chatky v brněnských Bosonohách.
Při požáru chatky našli ohořelé lidské tělo. Policie vyslýchá svědky z okolí

Lákadlem letošního festivalu je i soutěž mladých pekařů. O titul juniorského pekaře roku budou účastníci soutěžit ve čtyřech disciplínách. „Hodnotit budeme vzhled, objem, hmotnost, vůni a chuť výrobku. Není to ale všechno. Sledujeme také pořádek na pracovišti, nebo dodržování hygienických předpisů,“ uvedl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republiky Jaromír Dřízal.

Vyzkoušet si výrobu pečiva ale budou moct i návštěvníci. „Lidé si z připravovaného těsta vytvarují libovolný pekařský výrobek, který jim mistři pekaři na místě upečou,“ dodal Dřízal.

Právě na pekařskou soutěž se nejvíce těší Brňanka Jana Záleská. „Nadšená jsem hlavně z ručního pletení vánočky. Trochu doufám, že odkoukám, jak to pekaři dělají. Na Vánoce při pečení totiž vždycky trochu tápu,“ vysvětlila Záleská.

Ilustrační foto.
Jízdenky zaplatí lidé kartou. V autobusech vymění tisíce starých pokladen