Současně se zápisem do katastru nemovitostí brněnský městský soud rozhodl o tom, že společnost Pliska Interactive Services Consulting musí vyklidit prostory, které si pronajímá. „Jedná se o jednu ze čtyř společností, se kterými se soudíme. Neplatí nájem za téměř čtyřicet stánků, u kterých se nám navíc nelíbí jejich vzhled,“ sdělil radní města Róbert Čuma.

S rozhodnutím soudu advokát společnosti Milan Zábrž nesouhlasí. „Určitě se odvoláme,“ okomentoval.

Obří zelený hrášek na Moravském náměstí. Kutálet se bude celým Brnem.
Na Moravském náměstí vyrostl obří sedmimetrový hrášek. Bude se kutálet Brnem

S prodloužením soudních sporů počítá i Čuma. „Doufám, že skončí co nejdříve. Pak bych tam rád viděl moderní obchodní pasáž, třeba jako je Vaňkovka,“ uvedl.

Podchod pod vlakovým nádražím
- Od června podchod pod brněnským hlavním nádražím patří Brnu.
- Získání vlastnického práva pomůže podle představitelů města v soudních sporech se čtyřmi společnostmi, které prostor pronajímají obchodníkům.
- Vedení města plánuje všechny obchody nejdříve odstranit a celý prostor vyčistit a zkrášlit. Konkrétní představu zatím nemá, je však možné, že se tam některé prodejny později vrátí.
- Odstraňování stánků z oblasti trvá už několik let. V budoucnu zmizí také budova se supermarketem Tesco.

Získání stavby do vlastnictví města ocenila také opoziční zastupitelka Karin Karasová. „Musí tam být čisto a bezpečno. Dnes je největší ostudou Brna, kterou lidé spatří jako první, když sem zavítají,“ řekla.

Prosvětlení a vyčištění vítá například Marie Hájková z Vyškovska. „Přes den mi cesta podchodem tolik nevadí. Místem procházím často ve spěchu, ale večer mám nepříjemný pocit,“ svěřila se.

O možném vyklizení prodejci zatím nemají informace. „Konkrétně nic nevím. Netuším, co s námi bude, ani kdy nastane nějaká změna,“ sdělila prodavačka kabelek Vu Thuy Linh.

Nové místo si nehledá ani prodavačka ze stánku U cukrové mandličky Andrea Konečná. „O sporech a vyklizení slyším poprvé,“ podotkla.

Podle architektky Jany Háyekové navrhnutí nové podoby místa nebude jednoduché. „Jedná se o komplikovaný prostor. Jednoznačně mu prospěje výrazně osvětlení. Stávající tma působí depresivně,“ vysvětlila.

V centru Brna jezdí v pěší zóně stále více aut.
Konec autostrádě v centru. O oprávnění přijde pět tisíc vozů, omezí i rozvozy

Podobný názor má také architekt Petr Hrůša. „Je to zkrátka díra. Nic krásného tam vybudovat nelze. Podchod by bylo nejlepší zasypat,“ poznamenal.

Z oblasti mezi Myší dírou a supermarketem Tesco v posledních letech už několik stánků zmizelo. Jak již Brněnský deník Rovnost informoval, také samotná budova Tesca půjde k zemi. Představitelé developerské společnosti Crestyl, která ji vlastní, tam plánují náměstí s hotelem a kancelářemi.