Podle pražské radní pro oblast kultury a cestovního ruchu Hany Třeštíkové se po měsících jednání a schůzek s odbornou veřejností, koaličními partnery i opozicí, podařilo ukončit více jak stoleté období nejistot ohledně Slovanské epopeje. „Mám velkou radost, že jsme našli řešení, a především shodu na jejím budoucím osudu. Tento slavný cyklus pláten Alfonse Muchy, za nímž jezdí návštěvníci z celého světa, najde nyní na pět let dočasný domov v Moravském Krumlově, aby se poté vrátil do Prahy, kde bude na 25 let vystaven v paláci Savarin, zatímco mu Praha postaví na Těšnově vlastní reprezentativní prostor, jak si to sám autor přál,“ řekla.

Záměr umístit plátna obrazového cyklu Alfonse Muchy Slovanská epopej na zámku v Moravském Krumlově schválila Rada hlavního města Prahy už v březnu 2019, avšak jen za předpokladu, že budou v tomto objektu vytvořeny nezbytné stavebně-technické a klimatické podmínky. Galerie hlavního města Prahy, která dílo spravuje, byla následně pověřena, aby zajištění vhodných podmínek ověřovala.

Teprve s pivem je žízeň krásná;
Žízeň pivaři ve Znojmě slavnostně uhasí až v srpnu. Kvůli covidu i novinkám

Krumlovští kvůli tomu investovali 50 milionů korun do rekonstrukce tamního zámku, kde mají být umělecká díla vystavena. Zámek teď splňuje všechny požadované podmínky, včetně zabezpečení prostor. „Velmi rád bych poděkoval všem zastupitelům, kteří umožnili uzavření této dohody,“ okomentoval podpis smlouvy starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Doufá, že výstava Slovanské epopeje přivede na jižní Moravu řadu nových návštěvníků.

Na muzejní úrovni

Rekonstrukci ocenila i Magdaléna Juříková, ředitelka Galerie hlavního města Prahy. „Jako správce cyklu mohu konstatovat, že tentokrát bude mít Slovanská epopej v Moravském Krumlově skutečně odpovídající podmínky na muzejní úrovni a budu doufat, že svou misi zde naplní i navzdory současným limitním podmínkám návštěvnosti. Moravský Krumlov pro to udělal velký kus práce, který by měl být odměněn patřičnou pozorností návštěvníků,“ konstatovala.

Společné foto oceněných se starostou Znojma Jakubem Malačkou (uprostřed).
Učitel, malíř, chemik i bojovníci s covidem. Znojemští ocenili osobnosti

Na základě měsíčního zkušebního provozu výstavních sálů na zámku v Moravském Krumlově zpracovali galeristé pro pražské radní protokol, podle kterého jsou výstavní prostory plně připraveny k přijetí obrazů a jejich instalaci, neboť všechny požadované podmínky byly splněny.

Zejména byly dokončeny potřebné stavebně-technické práce, prostory byly vybaveny technologickým vybavením s požadovanými parametry, včetně protipožárního systému, zabezpečovacího zařízení nebo systému komplexní ochrany. Výstavní prostory také mají platné kolaudační rozhodnutí a odpovídají normám stanoveným mezinárodními standardy ICOM. Město Moravský Krumlov v neposlední řadě doložilo uzavřené pojistné smlouvy.