Paraziti jsou přenašeči nebezpečných onemocnění. „Se zvyšováním počtu klíšťat v tomto období přibývá i výskytu nemocí, jenž klíšťata přenášejí, tedy encefalitidy a boreliózy," podotkla Radka Boháčová z Protiepidemického odboru jihomoravské hygieny.

Klíšťata se vyskytují zejména v místech s vysokými travinami, v okrajových částech lesů, křovinách, nebo v oblastech kolem vodních toků. „Najdou se však také v parcích ve městech, a i po návratu z nich by se lidé měli prohlídnout, zda se na ně nepověsilo klíště," zdůraznila Boháčová. Při plánovaných cestách do volné přírody by si podle ní lidé měli obléct spíše tmavé oblečení s dlouhými rukávy a kalhotami. Důležité je také nezapomenout na repelent.

Momentální aktivitu klíšťat si lidé mohou dohledat třeba na stránkách Českého hydrometeorolo¬gického ústavu, kde najdou týdenní předpověď. Nyní se na desetistupňové škále drží na úrovni šest, což znamená středně velké riziko. „Výskyt klíšťat je ale velmi lokální záležitostí. Stačí, aby v jinak suché oblasti bylo vlhké místo, třeba na okraji lesa, kde bude klíšťat hodně," podotkl Votýpka.