Hned ráno všechny svalovce registruje usměvavá Renata Machačová, která sama soutěží. „Nikdy jsem neházela, dnes mám premiéru,“ svěřuje se na místě redaktorce Deníku Rovnost mladá žena.

Její sokyní je mnohem zkušenější Sabina Bártová. „Přijela jsem sem z Brna-středu. Už tu soutěžím asi pošesté. Můj rekord je něco přes pět metrů,“ říká Bártová.

Vedle hlavní železniční stanice v Ivančicích na Brněnsku má za několik let vzniknout přestupní uzel.
Parkovací dům v Ivančicích pojme 110 aut, pomůže místním i dojíždějícím

Poté pořadatel Tomáš Oprchal vyzývá všechny svalovce, aby se přemístili na travnaté hřiště, kde už je připravená kláda a kolbiště.

„Kláda váží 16,8 kilogramů a měří 3,05 metrů. Cílem je dohodit co nejdále. Každý na to má šest pokusů. Osmimetrovou hranici jsem označil dvojitou čárou, protože každým rokem se dosažené vzdálenosti prodlužují. Muži i ženy hází stejnou kládou,“ popisuje pravidla soutěže pořadatel. Jeho otec poctivě měří všechny hody siláků a samozřejmě oba s nimi také zápolí.

Teď už s kládou nad hlavou stojí další místní závodník Tomáš Knoflíček. „Počasí je výborný. Líbí se mi ta tradice, že se tu všichni sejdeme. Můj životní rekord je přes sedm metrů. Doufám, že to hodím i dnes,“ svěřuje se muž.

Tuřanská kláda výsledky 2021:

Kategorie muži:

1. místo František Novák a Michal Šimandl, 8,12 m

2. místo Milan Lacka 8,07 m

3. místo Vítězslav Hedbávný 8 m

Kategorie ženy:

1. místo Sabina Bártová 5,6 m

2. místo Renata Machačová 3,08 m

Tři dva jedna hop povzbuzuje siláka část místních. Kláda padá a měřič okamžitě hlásí zapisovatelce 6,52 metrů. Ta megafonem vyzývá dalšího soutěžícího k vrhu. Účastníci si kládu mezi sebou pohotově předávají. Závod odsýpá rychle. Už se pomalu blíží konec.

Ojedinělé akce se účastní i svalovci z Křenovic na Vyškovsku. „Akce se nám líbí a proto jsme ji začali pořádat i u nás. S kolegy z Tuřan se vzájemně podporujeme. Křenovická kláda oslaví příští rok deset let,“ pochvaluje si Josef Kehm starší.

Teď už pořadatel kontroluje výsledky. Mezitím jeho bratr připravuje stupně vítězů. „Každý soutěžící obdrží místní specialitu v podobě tuřanského zelí, tričko jako vzpomínku na akci a diplom. Jsem rád, že Tuřanskou kládu podporují představitelé tamní radnice především starosta Radomír Vondra,“ říká Oprchal. Podle jeho slov čtyři svalovci letos pokořili osmimetrovou hranici. „Vítězové v mužské kategorii jsou dva, kteří hodili shodně 8,12 metrů. Nejdelší ženský hod měří 5,6 metrů,“ prohlásil pořadatel.

Historicky první Tuřanskou kládu uspořádal před sedmačtyřiceti lety Ladislav Kincl s kamarádem Bohuslavem Falcem. „Bohouše všichni považujeme za duchovního otce této akce. Zasloužil se o to, aby oblíbený sport kanadských dřevorubců, znali i lidé v Tuřanech. Inspiroval nás k tomu jeden místní, který emigroval do Kanady a na srazu rodáků nám o tom vyprávěl. Jsem rád, že mladí v této tradiční akci dál pokračují,“ upřesnil Kincl.