Třetina nové české vlády bude pravděpodobně z jihu Moravy. Kromě předsedy může mít jihomoravskou stopu dalších pět členů kabinetu. Region si tak výrazně polepší oproti předešlé vládě, které předsedal Andrej Babiš. Tam byli z jižní Moravy pouze ministryně financí Alena Schillerová a ministr školství Robert Plaga.

Pravděpodobní členové nové vlády z jižní Moravy.Pravděpodobní členové nové vlády z jižní Moravy.Zdroj: Infografika: Deník/Markéta Evjáková

Kandidátem na ministra zemědělství je lidovecký starosta Těšetic na Znojemsku Zdeněk Nekula. V minulosti byl šéfem Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Deníku Rovnost to v úterý nepotvrdil ani nevyvrátil. „Poprosím ještě pár dní o strpení, případně se obraťte s dotazy na Mariana Jurečku,“ odkázal na předsedu lidovců.

Po odmítnutí Petra Hladíka je hlavní adeptkou na post ministra životního prostředí senátorka za Hodonínsko Anna Hubáčková. Stala by se další šéfkou tohoto rezortu z okresu po patnácti letech. Mezi lety 2002 až 2006 zastával tento post Libor Ambrozek. „Nominaci jsem skutečně obdržela. Nechávám to plně v gesci předsedy našeho poslaneckého klubu a budoucího premiéra. Zatím nemůžu nic potvrdit, ani vyvrátit,“ řekla nestranička za křesťanské demokraty.

Deník je nejčtenější v Jihomoravském kraji.
Deník je nejčtenější v Jihomoravském kraji. Děkujeme!

Jediným skloňovaným jménem na místo ministra zdravotnictví je poslanec a lékař Vlastimil Válek. Šéfové tohoto rezortu se ale střídají jako na běžícím pásu. „Jak dlouho tam vydrží, v tuhle chvíli nikdo neví. Za současné situace být ministrem zdravotnictví je harakiri akce,“ komentoval politolog Lubomír Kopeček.

Na post ministra spravedlnosti se zřejmě vrátí občanský demokrat Pavel Blažek. Rezort už vedl v letech 2012 a 2013. Právě jeho jméno ve vládě je jedním, proti němuž mají podle médií výtky Piráti. „Nemyslím si, že ho vetují. Koaliční smlouva s ničím takovým nepočítá. Kdyby Piráti tohle nadnesli jako požadavek, ODS na to nepřistoupí,“ míní Kopeček.

Jako o ministrovi pro evropské záležitosti se mluví o senátorovi a bývalém rektorovi Masarykovy univerzity Mikuláši Bekovi. „Pokud dostanu nabídku od Petra Fialy, přijmu ji. Už mi jednou nabídl roli ve svém týmu na univerzitě. Kdyby mi to nabídl znovu, souhlasil bych,“ sdělil. Podle něj v době předsednictví České republiky v Evropské unii bude potřeba člověk, který bude věnovat většinu svého času právě předsednické roli.

Noví jihomoravští poslanci.
Nově zvolení poslanci se poprvé sejdou. Připomeňte si tváře z jižní Moravy

Novým premiérem má být šéf vítězného uskupení Spolu Petr Fiala, který tak napodobí po čtyřech letech jiného Jihomoravana v čele Strakovy akademie, sociálního demokrata Bohuslava Sobotku.

Členy Babišovy vlády byli část volebního období také náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Jan Blatný jako ministr zdravotnictví nebo poslankyně Taťána Malá, která pár dnů zastávala post ministryně spravedlnosti. V Sobotkově vládě zase byla ministryní školství Kateřina Valachová.

Podle politologa Kopečka ale více členů vlády z jednoho regionu přímý vliv nemá. „Možná nepřímo. Pokud bude vláda rozhodovat o nějakých projektech, je možná větší šance, že ministr, který je odsud z regionu a zná danou věc, může takovou dostavbu nebo výstavbu podpořit. Ale není to jisté," podotkl.