Dvoutřetinový mandát označil Sobotka jako silný. „Obhajuji post jako předseda vlády, a to není nikdy snadné. Musíme se nyní pustit do přípravy na volby. Zaměříme se na zaměstnance, rodiny s dětmi, živnostníky a malé podnikatele," řekl.
O post prvního místopředsedy strany proti sobě bojovali současný místopředseda Chovanec a poslanec Tejc. Chovanec zvítězil se 379 hlasy, Tejc jich získal 280. „Jsem připravený bojovat po boku Bohuslava Sobotky a ostatních. Volby vyhrajeme a ukážeme, že sociální demokracie je tady pro lidi, naše voliče," prohlásil Chovanec.

Sledovali jsme online: Sobotka obhájil post předsedy. Chovanec porazil Tejce

Tejc prohru uznal, svou roli však podle něj hrály dohody mezi regiony, které vyhrály nad emocemi. „Nicméně to není něco, co bych chtěl kritizovat. Dohody patří ke sjezdům nejen sociální demokracie, jsou legitimní a volba je tajná, takže ji respektuji," řekl.

Kdo povede ČSSD
Předseda:
Bohuslav Sobotka (460 hlasů z 691, 201 bylo proti)

První místopředseda: Milan Chovanec (379 hlasů)

Další místopředsedové:
Lubomír Zaorálek (591 hlasů)
Jan Birke (486 hlasů)
Michaela Marksová (477 hlasů)
Jan Hamáček (427 hlasů)
Petr Dolínek (366 hlasů)

Neuspěli:
Jeroným Tejc, Miroslav Dvořák, Jaroslav Foldyna
Pozn.: Hlasovací právo mělo téměř 700 zúčastněných

Předseda brněnské organizace sociálních demokratů Oliver Pospíšil podotkl, že ho prohra Tejce mrzí. „Byli jsme přesvědčení, že má být ve vedení strany. Je velmi talentovaný politik a udělal by pro stranu kus dobré práce," sdělil.

Tejc, který se označil za rebela, nakonec nezískal ani post řadového místopředsedy. „Skoro pochybuji o tom, že má strana snahu k reflexi celého dění, snahu o nápravu stávající situace a šanci na podzim," podotkl Pospíšil.

O neúspěchu sociální demokracie v blížících se volbách však staronový předseda ani neuvažuje. „Nebudu debatovat o tom, co bude dělat sociální demokracie, když skončí na druhém místě. Řekl jsem jasně, že chci volby vyhrát," zdůraznil Sobotka.

ANALÝZA: Sobotka a Chovanec obhájili mandát. Na jak dlouho?

Vítězstvím sociální demokracie si ale není jistý ani politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček. „Sobotka se bude pokoušet o zázrak," pronesl.

Dvoutřetinový mandát Sobotky jej nepřekvapil. „Ve chvíli, kdy byl jediný kandidát půl roku před volbami, tak se většina delegátů rozhodla volit jej třeba i přesto, že jim nemusí vyhovovat," dodal Kopeček.

Na sjezdu se svým proslovem vystoupil i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. V projevu varoval před rozhodující volební bitvou v podzimních volbách do poslanecké sněmovny. „Měli bychom také podat ruku našemu prezidentu Miloši Zemanovi. Vzešel z této strany, předsedal této straně a potřebujeme spolupráci s levicovým prezidentem," uvedl.

Čtěte také: Nahlášená bomba vyhnala z Olympie 2500 lidí. Policisté zasahovali i ve vlacích