Slzy pro cukrářky znamenaly sladké vítězství. Vyhrály soutěž v Hradci Králové
Bzenec /FOTOGALERIE/ - Čtveřice studentek Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví ve Bzenci na Hodonínsku kralovala na mistrovství České republiky kuchařského a cukrářského umění v Hradci Králové. Zářily v konkurenci 240 soutěžících, včetně konkurence z Německa a Slovenska. „Když vyhlásili první místo, byla jsem velice šťastná. I slza mi dojetím ukápla,“ svěřuje se nejlepší kadetka Veronika Prokopová.
Cukrářka ze třetího ročníku připravila krásný čokoládový dort s centrální ozdobou z karamelu a čokolády. „Karamelový květ jsem dělala týden, než jsem ho vypilovala do dokonalosti,“ vypráví rodačka z Moravského Písku.
Těsně za ní skončila studentka prvního ročníku Kateřina Ondříšková z Moravan. Nejen porotce zaujal její dort v bílé čokoládě se šlehačkovými náplněmi s příchutí želé z jahod. „Nejvíc mě baví dorty. S přípravou soutěžního jsem začala už před měsícem,“ říká.
Její kolegyně z druhého ročníku Tereza Mikesková získala nejvyšší počet bodů mezi juniorskými cukráři. Její vítězná Variace na zelenou s čokoládovým monumentem nyní zdobí sál bzenecké školy. Cenu z kategorie Artistika junior si přivezla za Křehký svět z foukaného, taženého i litého karamelu třeťačka Kateřina Kulyková z Čejkovic. „Nejobtížnější je, že při přípravě karamel opravdu pálí a dělají se z něj i puchýře. Navíc je strašně křehký, takže jsem měla obavy z toho, jestli přežije cestu,“ svěřuje se dívka.
Reprezentantky Bzence získaly i Cenu Milana Burdy, což je nejvyšší ocenění pro školu v oboru cukrář. Navíc zvítězily v nové kategorii Cukrárna roku. „Tyto úspěchy dokládají, že u nás vychováváme nejlepší cukráře, o které je velký zájem i v Praze a Brně,“ zdůrazňuje mistrová Libuše Maléřová.