Nakažené sledují krajští hygienici. „Zatím jsme na jižní Moravě zaznamenali tři případy nákazy. Upozornili jsme praktické lékaře pro děti a dorost, aby očkování neodkládali,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Dohromady je v republice sedmdesát nakažených. Na letošní zvýšené nemocnosti se podle hygieniků výrazně podílí lidé z Ukrajiny. „Odtud pochází jednadvacet případů. Nákaza často vznikla i kvůli neproočkovanosti,“ uvedla hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová.

Spalničky
• Nakažlivé onemocnění se šíří vzduchem.

• Průběh připomíná nachlazení s rýmou, kašlem a světloplachostí. Poté přichází teplota a vyrážka.

• Poslední zvýšený výskyt nemoci byl v Brně před čtyřmi lety.

Nejčastěji mají spalničky děti od jednoho do čtyř let. Vysoce nakažlivou nemoc doprovázejí teploty, kašel a nakonec červenohnědá vyrážka. V krajních případech může skončit smrtí. Jedinou možností, jak se chránit, je očkování.

Dle odborníků přesto proočkovanost klesá. „Mezi lidmi se šíří řada mýtů, které se snažíme neustále vyvracet. Jde například o souvislost očkování s autismem. Studie ale prokázaly, že takové spojení neexistuje,“ ujistil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Očkování proti spalničkám je u nás pro děti povinné. První dávka se podává od třináctého měsíce po narození dítěte, druhá od pátého roku. „Mladší dceru určitě na očkování vezmeme co nejdřív. Několik rodičů, kteří očkovat nechtějí, znám. Je to záležitost každého. Pak se ale není čemu divit, když je více spalniček,“ okomentovala matka dvou dcer Iva Hodíková.

Po inhalaci konopí nesmějí pacienti nějakou dobu řídit.
Pomáhá pacientům se silnými bolestmi. Konopí nově vdechují pod dozorem lékařů