Planetku objevili už před více než čtvrtstoletím astronomové v jihočeské observatoři Kleť. Díky vřelým vztahům mezi jihočeskou observatoří a Brnem se rozhodli tamější odborníci pojmenovat planetku právě po dominantě Jihomoravské metropole. „Špilberk zvítězil proto, že je nepřehlédnutelný. A pročŠpilas? Hovorový 'hantec' je vlastně dalším symbolem Brna zrcadlícím vývoj města v mluvě jeho obyvatel," uvedla ředitelka Hvězdárny a planetária České Budějovice s pobočkou na Kleti Jana Tichá. Certifikát o pojmenování planetky v pondělí spolu s manželem, který se podílel na jejím objevení, předala primátorce města Markétě Vaňkové.

Festival planet v Brně ukazuje návštěvníkům nafukovací modely čtyř vesmírných těles.
Další osud planet v Brně? Město neschválilo příspěvek, ředitel zvažuje omezení

Planetka Špilas oběhne kolem Slunce jednou za čtyři a půl roku. Pohybuje se mezi dráhou Marsu a Jupiteru a její průměr má nejspíš jen několik kilometrů. Ani ten nejlepší dalekohled planetku nezobrazí jinak než jako světlý bod. Stáří planetky je srovnatelné se stářím Sluneční soustavy, je tedy šest milionkrát starší než hrad, po kterém je pojmenovaná.

Nejen planetku Špilas, ale také ostatní vesmírná tělesa pojmenovaná po Brně a brněnských přednostech představuje výstava Hvězdárny a planetária na hradě Špilberku. „Všechno začalo v roce 1890 planetkou s jménem Bruna. Od té chvíle se na nebesích potkáme s dalšími a dalšími brněnskými planetkami. Třeba Janáček, Gödel, Hrabal, Tugendhat nebo Gustavbrom. Přijďte se přesvědčit o tom, že i Brno je město, jehož sláva hvězd se dotýká,“ vyjádřil se k výstavě ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Obnovený kámen STB (Stadt Brünn) z roku 1850.
Překvapení na hvězdárně v Brně: dělníci našli unikátní hraniční kameny

Jméno planetky je zapsané v bulletinu Skupiny pro názvosloví malých těles Sluneční soustavy vydávaném Mezinárodní astronomickou unií. Ta jediná je celosvětově uznávaným arbitrem v pojmenovávání vesmírných těles. V češtině odůvodnění tohoto pojmenování zní: Špilas je v místním hovorové mluvě označení hradu a pevnosti ze 13. století, která je dominantou města Brna. Původně byl zamýšlen jako královský hrad, později se z něj stala mohutná barokní pevnost a sloužil jako věznice. Nyní je ve správě Muzea města Brna.