Bodnutí totiž vyvolalo silnou alergickou reakci. Muž stačil jen zavolat kolegům. „Jeho stav se prudce zhoršoval. Když jsme se k němu dostali, byl v bezvědomí,“ přiblížila případ z minulého týdne mluvčí krajských záchranářů Michaela Bothová.

Zdravotníci nakonec dusícího se muže s pomocí lesníků, hasičů a policistů zachránili. O tři dny později na druhé straně kraje, v Lysicích na Blanensku, letěl pro pacientku na koupaliště dokonce vrtulník. „Měla alergickou reakci na bodnutí hmyzem,“ upozornila mluvčí krajských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Mladý vinohrad. Ilustrační foto.
Bude na Moravě méně vína? Hraboši likvidují vinice

Špatné zkušenosti se včelami má i Kristýna Součková, která léto tráví u tety v Moravském Krumlově na Znojemsku. „Když jsem dostala žihadlo naposledy, měla jsem nohu nateklou jak kopačák. Musela jsem ji chladit ve studené vodě, pokládala na ni rozkrájené rajče. Dva dny jsem jen ležela, než otok splasknul,“ svěřila se dívka.

SRPEN JE NEJHORŠÍ

Jak vyplývá ze statistik, právě v srpnu mají záchranáři po bodnutí hmyzem nejvíc práce. Loni vyjeli kvůli alergickým reakcím téměř stopadesátkrát. I letošní srpen se počet výjezdů výrazně přehoupl přes stovku.

Poslední prázdninový měsíc přibývá i ohrožených životů. „Reakce na bodnutí jsou různě závažné, ale v případě, že kožní projevy doprovází dýchací potíže, otok obličeje či krku nebo nastane oběhové selhání, je nutné volat záchrannou službu. Může totiž nastat takzvaný anafylaktický šok a hrozí i úmrtí,“ varovala Kropáčková s tím, že obzvláště závažné je spolknutí hmyzu či bodnutí do ústní dutiny. Toto riziko hrozí zejména dětem, když pojídají sladkosti.

Předcházet podobným neštěstím se snaží hlavně hasiči. Ti nyní vyjíždí likvidovat obtížný hmyz několikrát denně. „První případ jsme měli už v lednu, ale nejvíc jich je v srpnu, nyní už přes 220,“ vyčíslil mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský. Nejvíc zásahů připadlo na Brno, Brněnsko a Blanensko.

Holubyho chata na Velké Javořině. Ilustrační foto.
Cyklisté snadněji projedou kolem Velké Javořiny. Díky spolupráci se Slováky

Hasiči tak ve včelařských kuklách pomáhají především s likvidací vos a sršní, méně často včel. „Pokud nejde o veřejné prostranství nebo ohrožení života, tak lidem doporučujeme dezinsekční firmy,“ vysvětlil Příkaský.

Mezi nimi je i společnost veterinárního lékaře Daniela Honzáka. „Každé léto počítáme s tím, že bude nutných více zásahů. Nedoporučujeme, aby zákazníci přípravky aplikovali sami, vždy jedeme přímo na místo. Zájemcům rovnou řekneme cenu, pokud souhlasí, vysvětlíme jim, jak budeme postupovat,“ přiblížil Honzák.

Dodal, že v současnosti firmu nejvíc zaměstnávají sršně a vosy. „Mají hnízda i o velikosti fotbalového míče,“ doplnil Honzák.

Obtížný bodavý hmyz na jižní Moravě
-Výjezdy záchranářů kvůli alergickým reakcím na bodnutí hmyzem
-rok 2018: červen: 92 (1 ohrožující život), červenec: 103 (1), srpen: 147 (6), září: 76 (1)
-rok 2019: červen: 93 (1), červenec: 118 (1), srpen: 113 (2)
Zásahy hasičů při likvidaci obtížného hmyzu letos:
-květen: 48, červen: 97, červenec: 106, srpen: 221
-vosy: 237, sršně: 128, včely: 90
-okresy: Brno-město: 157, Brno-venkov: 115, Blansko: 107, Hodonín: 37, Znojmo: 28, Vyškov: 25, Břeclav: 16
Zdroj: ZZS JmK, HZS JmK

PETR TUREK
DENISA MAZOURKOVÁ