Uprostřed města totiž začala tak zvaná nultá etapa stavby dvou okružních křižovatek. To komplikuje cestu lidem, kteří se potřebují dostat třeba z Břeclavska po I/55 na Zlínsko či Ostravsko. Ještě hůře jsou na tom kvůli úplné uzavírce řidiči, kteří míří z Brněnska, Vyškovska či Kyjovska na Slovensko po I/54 přes hraniční přechod Strání.

Klára Dvořáková pomáhá, aby mezi všemi, kdo chtějí po tornádu přiložit ruku k dílu, fungovala komunikace.
Fotky vypadaly šíleně, posunulo se to, říká koordinátorka dobrovolníků

Každodenně se ale uzavírkami vypořádávají hlavně místní. „Je to katastrofální. Masarykovou třídou projedou jen náklaďáky. Slavné objízdné trasy ve městě jsou často ucpané. Někdy se tam blokne i autobus s autem se zásobováním,“ přiblížil své aktuální zkušenosti Veselan Martin Vaščešen.

Od stavby

Po I/55 mohou Veselí nad Moravou projet kyvadlově nákladní auta

Projíždějí tudy i řidiči osobních vozů, kteří ale riskují pokutu

Po I/54 tu mohou jezdit jen kamiony ve směru Blatnice

Strážníci ale tak kritičtí nejsou. „Naplánované objízdné trasy ve městě fungují velice dobře. Problémy jsou jen s řidiči osobních vozidel, kteří nerespektují zákaz vjezdu do stavby a pak s těmi na objízdných trasách, co překračují povolenou rychlost,“ uvedl velitel městské policie Rostislav Prax s tím, že za tyto přestupky strážníci řadu řidičů pokutovali.

Problémem je také zcela uzavřený most přes řeku Moravu, za nímž je vyhledávané koupaliště. „Lidé musejí nechat auto na nejbližším parkovišti a dostat se tam pěšky,“ podotkl velitel.

To je ve Veselí další důsledek uzavírky výjezdu i vjezdu na Moravský Písek, tedy zdejšího hlavního tahu od Brna, silnice I/54. Doprava je nyní odkloněná přes Bzenec a Strážnici. „Je to divočina. Přitom dopravní situace ve městě byla špatná už před tím. Třeba přejít silnici na hřbitov trvá kvůli provozu i několik minut,“ přiblížil místní Svatopluk Šimáček.

Silničáři plánují ukončit nultou fázi stavby tento týden. Od pondělí má startovat další etapa, která potrvá do konce listopadu a umožní výjezd z Veselí ve směru na Moravský Písek. „Vjezd do města v opačném směru však zůstane uzavřen a opět bude nutné využít objízdnou trasu,“ uvedla mluvčí republikového Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková. Obě okružní křižovatky mají být hotové v srpnu 2022. Stát budou 45 milionů korun. „Práce ve Veselí nad Moravou pokračují bez komplikací podle harmonogramu. Už máme odfrézován původní povrch, odstraněny chodníky a nyní pracujeme na přeložkách vodovodů a plynovodu,“ přiblížila ve čtvrtek mluvčí.