Nasazení sofistikovaných strojů do výroby může výrazně zvýšit její efektivitu a snížit chybovost. „Robotický výčepní není jen ukázkou toho, že i tak delikátní práci, jako je čepování piva, dnešní roboty hravě zvládnou. Daná aplikace je i projektem, ve kterém sledujeme energetickou efektivitu výčepních zařízení," vysvětlil ředitel Testbedu pro Průmysl 4.0 na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického Pavel Burget.

Na výstavišti budou zastoupené všechny obory strojírenství, včetně klíčového obrábění a tváření. Svou nabídku představí návštěvníkům celkem 1256 firem z jednačtyřiceti zemí. „Počet vystavovatelů se oproti loňsku zvýšil o dvacet procent. Otevíráme dohromady osm pavilonů," upřesnil ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu Michalis Busios.

Součástí akce bude opět také Česká národní expozice v pavilonu P, která je prezentací dvanácti státních institucí pod jednou střechou. Lidem tam představí další zajímavé exponáty jako mobilní laserscanner, který zkracuje dobu digitalizace budov na jednotky hodin a značně zlevňuje tvorbu digitálních dvojčat. „Bude tam i nejmodernější simulátor s označením F-16 Classroom, což je unikátní řešení pro virtuální pilotní výcvik z dílny společnosti Virgineers," zmínil Busios.

Tři čtvrtě tuny tablet s obsahem efedrinu zajistili jihomoravští celníci při silniční kontrole. Je to největší záchyt za posledních pětadvacet let.
VIDEO: Zátah na D2 mezi Břeclaví a Brnem, odhalili tunu tablet na výrobu drog

Rekordní plochu obsadí na strojírenském veletrhu Digitální továrna 2.0. „Digitalizace je jedním z hlavních směrů průmyslového vývoje. Potvrzuje to zájem firem, které se letos do projektu zapojily. Své produkty a služby v pavilonu F předvede více než čtyřicet firem," nastínil Busios.

Letošní novinkou je spuštění portálu msvdigital.cz, které umožňuje virtuální doplňkovou prezentaci vystavovatelů. „Jsme první veletržní správou v České republice, která obdobnou platformou disponuje. Rozvoj online prostředí vnímáme jako příležitost," konstatoval generální ředitel Veletrhů Brno Tomáš Moravec.

Firmy díky tomu mohou oslovit nové i stávající zákazníky, kteří na veletrh nemohli osobně dorazit. Virtuální prostor je vhodný i pro představení exponátů, které by nebylo možné na výstaviště z logistických důvodů dopravit. „Při vývoji prostředí jsme se zaměřili také na možnost přímého kontaktu se zákazníky, takže jeho součástí je i chat umožňující komunikaci v reálném čase," podotkl Moravec.

Navrhovaná budoucí podoba podchodu pod brněnským hlavním vlakovým nádražím.
Rok prázdný podchod bez stánkařů v Brně: opravu opět odkládají

Na veletrhu se také jako tradičně uskuteční sněm Svazu průmyslu a dopravy. „Chceme premiérovi a ministrům připomenout, jak je současná situace pro firmy složitá a aby právě na ně v těchto těžkých dobách nezapomínali, protože průmysl vždycky tuto zemi živil a živí," prohlásil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Veletrh se letos koná poprvé čtyři dny. Začíná v úterý 4. října a končí v pátek. „K délce konání jsme dospěli na základě názorů vystavovatelů. Jedná se o celosvětový trend, jehož výsledkem je zvýšení efektivity veletržní účasti," sdělil mluvčí veletrhu Michal Svoboda. Vstupenka online stojí tři sta korun, na je o padesátikorunu dražší.

Mezinárodní strojírenský veletrh v číslech:

- zastoupení firem: 1256 z 41 zemí, nárůst o 20 procent oproti loňsku

- doba trvání: 4 dny, od 4. do 7. října

- počet pavilonů: 8, o 3 více než loni, nárůst obsazené plochy 30 procent

- Česká národní expozice: prezentace 12 státních institucí

- Digitální továrna 2.0: prezentace více než 40 firem, rekordní obsazenost

- vstupné: online vstupenka 300 korun, základní na místě 350 korun, zvýhodněná na místě 300 korun