Dlouhé dvanáctihodinové směny, které je nutné plánovat s velkým předstihem. Málo peněz a opakovaná jednotvárná práce. To jsou podle studenta Františka Chomáta důvody, proč by nikdy nešel na brigádu do supermarketu. „Raději hledám práci v restauraci, baví mě dělat číšníka. Líbí se mi také sezonní brigády, například sběr ovoce," prohlásil.

Oproti minulým rokům letos poklesl zájem o letní brigády mezi studenty, ale také lidmi bez práce. „Brigádníků z řad studentů ubývá i proto, že většina odjíždí přes léto do zahraničí," objasnila marketingová manažerka personální agentury Grafton Recruitment Jitka Součková.

Podle ní studenti stojí spíše o zahraniční brigády a chtějí více cestovat než pracovat. „Nejpopulárnější jsou brigády v administrativě. Nejméně žádaná je práce v supermarketu. Obchodní řetězce nemají pověst dobrých zaměstnavatelů," dodala Součková.

Supermarkety nabízí různé pracovní pozice s rozdílnou dobou trvání. V současnosti má Lidl dostatek brigádníků, nabírá však další. Firma se snaží nalákat zájemce vyššími platy. „Minimální hodinová mzda se pohybuje od 102 korun a odvíjí se od konkrétní pozice," upřesnila mluvčí společnosti Zuzana Holá.

Řetězec Tesco očekává, že problém s brigádníky nastane až v září. „Nyní jich máme dostatek, ale hledáme spíše zájemce o dlouhodobou spolupráci," sdělil manažer externí spolupráce Václav Koukolíček.

Někteří studenti manuální práci alespoň zkusí, ale ne každý u ní vydrží. „Třetina z nich skončí po prvním dnu, protože jim tento druh práce nevyhovuje," potvrdila personalistka logistické firmy Wellpack Lucie Kubeková.

Nezájem o brigády ze strany studentů nejen v supermarketech potvrdil i ředitel personální agentury Sodat Martin Plašil. Jako hlavní důvod uvedl, že studenti nejsou k práci dostatečně motivovaní. „Většina z nich dostává peníze od rodičů. Proto pak nemají potřebu pracovat," sdělil.

O manuální práci není zájem, protože výplata často neodpovídá odvedené práci. „Dnes už nikdo nechce pracovat pod osmdesát korun za hodinu, je to takové pomyslné minimum," vysvětlil Plašil.

Práce v supermarketu má ovšem klady i zápory, což potvrzuje i jeden z bývalých brigádníku. V obchodě pracoval tři roky. „Největší nevýhodu všichni vidí v tom, že sedí nebo stojí osm hodin za pokladnou. Na druhou stranu jsem tam potkal dobré vedoucí," vysvětlil student, který si nepřál zveřejnit své jméno pro případ, že by se chtěl k práci v supermarketu vrátit.

V současnosti si hledá spíše brigádu, která se mu bude hodit i v pozdějším životě. „Myslím si ale, že existují i horší práce než za kasou v supermarketu," dodal.

PATRIK EL-TALABÁNI
MICHAL RAPCO