Výstavbu nedávno posvětila vláda. „Nemocnice získala v polovině června registraci od ministerstva zdravotnictví pro výstavbu nové porodnické kliniky v bohunickém areálu,“ uvedl v úterý mluvčí fakultní nemocnice Pavel Žára.

Nová klinika, o které už Deník Rovnost informoval, má být v provozu v letech 2023 až 2025. Vedení nemocnice po dokončení prací slibuje maximální pohodlí pacientek. Podle Žáry bude mít každý jednolůžkový nebo dvoulůžkový pokoj toaletu, sprchu a umyvadlo.

Budoucí podoba chytré čtvrti Špitálka v Brně.
Velký sál i vyhlídka z věže. Nová městská třída povede ze Špitálky na Zvonařku

K dalším vymoženostem bude patřit řízená výměna vzduchu, a to včetně úprav teploty podle potřeb klientek. „Nová porodnice zvedne kvalitu zdravotnických služeb v Brně a přinese větší komfort pacientkám, jejich rodinám i personálu. Pro porodnici na Obilním trhu, která případně přestane sloužit svému účelu, chceme najít nové využití,“ komentoval náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

SEDM KILOMETRŮ

V současnosti je gynekologicko-porodnická klinika rozdělená na pracoviště reprodukční medicíny na Obilním trhu a pracoviště Nemocnice Bohunice. Obě jsou na sobě závislá, dělí je sedm kilometrů. „Umístění porodnice na dvou pracovištích je pro její provoz značně komplikované. Po výstavbě se obě kliniky přesunou a spojí v jeden kompaktní a funkční celek, který bude navázaný na kompletní péči bohunického areálu,“ shrnul ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

Právě dálka mezi oběma pracovišti a stáří porodnice na Obilním trhu, která má přes 130 let, je podle jejího bývalého přednosty Pavla Ventruby největší problém. „Ve své době byla špičková. Dnes, kdy máme v Bohunicích univerzitní kampus a napojení na další odbornosti, není možné největší kliniku v České republice dělit na dvě pracoviště a přejíždět. Nemáme dost odborníků, abychom byli schopní zvládnout tuto činnost současně dvakrát a nepřetržitě,“ upozornil už dřív v rozhovoru pro Rovnost Ventruba.

Jukka rostrata.
Takto kvete jukka. Květy vzácné rostliny lidé uvidí jen jednou za několik let

V Brně se každoročně narodí přes šest tisíc dětí, což gynekologickou kliniku podle mluvčího Žáry řadí mezi největší zařízení svého druhu ve střední Evropě. Nyní se má stát i nejmodernějším. „Gynekologicko-porodnická klinika fakultní nemocnice je dominantním poskytovatelem specializované péče na území kraje. Nicméně je klíčová i v celé České republice. Investicí vznikne nejmodernější pracoviště ve střední Evropě,“ prohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Záměr vítá i Brňanka Aneta Lanžhotská. „Každá budoucí maminka ocení nové a moderní pokoje, kde by měla více soukromí,“ řekla.