VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatomartinská vína se navzdory počasí vyvedla. Hlavně červená, říká sommeliér

Jižní Morava /ANKETA/ - Třináctka přináší smůlu, říká se. A když rozmary počasí trápily v uplynulých měsících úrodu vinařů, zdálo se, letošní třináctý ročník svatomartinského vína jednoduchý opravdu nebude. Přesto je nakonec povedený, lahve jsou připravené a již v sobotu si tisíce lidí vychutnají první doušky mladého svatomartinského vína. „I navzdory tomu, že letošek nebyl pro vinaře příznivý, se lidé mohou těšit na velmi dobrý ročník. Obzvlášť zajímavá budou třeba červená vína,“ zhodnotil hlavní sommeliér Národního vinařského fondu Marek Babisz.

8.11.2017
SDÍLEJ:

Svatomartinské víno. Ilustrační foto. Foto: DENÍK/ Dimír Šťastný

Celkově je letos připravených dva miliony a dvě sta tisíc lahví svatomartinského vína. Když před třinácti lety Vinařský fond s udělováním licence Svatomartinské začínal, bylo jich jen více než sto tisíc. Pak už počet každoročně strmě stoupal. „Každý rok jich vinaři připravili o padesát až sto procent víc. Od roku 2011 se počet lahví pohybuje kolem dvou milionů a v dalších letech očekáváme podobná čísla,“ poznamenal ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Byť je totiž mezi vinaři o značku Svatomartinské zájem a počty přihlášených vzorků stoupají, velký příliv dalších vinařů s dalšími víny se už nečeká. „Vinaři zjistili, že svatomartinské je hit, přišli ale také na to, že jeho výroba není jednoduchá. Ne každý je dokáže vyrobit dostatečně kvalitní na to, aby získalo licenci,“ vysvětlil Babisz.

Vína, které získají známku Svatomartinské, vybírá komise pěti sommeliérů. Musí mít degustátorské zkoušky a zkušenosti, hodnotit mladá vína není snadné. Každý člen komise vzorek oboduje, celkový počet bodů vzchází z průměru hodnocení jednotlivých členů.

Letos komise známku Svatomartinské udělila třeba i deseti vínům vinařství Patria z Kobylí na Břeclavsku. To nabízí svatomartinská téměř od začátku tradice. „Lidem se od nás vždy líbí Müller Thurgau. Je hodně aromatický a aromatická bílá vína konzumenty lákají. Jejich lahve máme už nyní ze skladů vyprodané, lidé je najdou v maloobchodě, část z deseti letošních vín jsou určená do gastronomie,“ zmínila vedoucí obchodního oddělení vinařství Martina Floriánová.

Podle ní si lidé svatomartinská vína skutečně oblíbili. „Poptávka po mladých vínech je obrovská. S gastrořadou svatomartinských vín jsme začínali loni, a letos byl zájem o ni o čtyřicet procent větší. Kvůli velké poptávce jsme také dosadili odrůdu Veltlínské červené, což je jedna z odrůd přípustná pro svatomartinská vína,“ dodala Floriánová. Poprvé by jejich svatomartinské Veltlínské červené mohli milovníci vína ochutnat za čtyři roky.

O nálepku Svatomartinské letos usilovalo 430 vzorků vín, uspělo jich 379. Moravská svatomartinská vína mají i letos logicky nad českými početní převahu. „Nejvíce jsou zastoupená bílá vína, a z nich odrůda Müller Thurgau. Vína totiž také podléhají módě, platí to i pro svatomartinské. Nyní se víc pijí růžová a bílá vína, červená jsou trochu opomenutá,“ podotkl Machovec.

Pravé Svatomartinské víno lidé poznají podle etikety. „Svatomartinská vína jsou označena známým logem Martina na koni, a to na etiketě. Na záklopce či šroubovém uzávěru lahve letos nově lidé najdou symbol skleničky v národních barvách, jak od letošního roku určuje vinařská legislativa,“ popsal Machovec.

Svatomartinské lidé mohou, ale nemusí vypít hned. „Je však potřeba jej spotřebovat nejpozději do jara, pak by mohlo začít ztrácet svoji výjimečnou chuť,“ upozornil Machovec.

Právě svěžest a aromatičnost podle jednatele mutěnického Vinařství Štěpánek Petra Štěpánka lidi na mladých vínech nejvíc lákají. Vinařství letos nabídne čtyři svatomartinská vína. „Letos poprvé jsme přidali i bílou odrůdu Muškát moravský. Vyzvedl bych od nás ale Zweigeltrebe rosé, toto růžové víno je zajímavé, lidi na něm přitahuje ovocné aroma,“ uvedl Štěpánek, jehož vinařství se o licenci ucházelo po čtvrté.

Mezi milovníky vína oblíbená růžová odrůda Zweigeltrebe ale mezi svatomartinská vína nepatřila vždy. Licenci Svatomartinské totiž mohou získat jen určité odrůdy vín, které u nás dozrávají dříve a vinaři z nich dokáží včas vyrobit kvalitní víno. Nyní jich je šest, seznam se postupem let rozrůstal. Zweigeltrebe přibylo poslední, patří mezi ně čtvrtým rokem. „Další odrůdy v blízké budoucnosti už zařazovat neplánujeme.

Mezi vinaři se sice objevují náznaky, že by další odrůdu přijali, zatím to ale navrhují jen jednotlivci. Pokud se ozve vinařů víc, budeme postupovat demokraticky, ale množství odrůd nechceme rozšiřovat donekonečna,“ řekl Machovec.

Husa v restauraci? Letos jen s rezervací

Brno - Ke svátku svatého Martina neodmyslitelně patří pečená husa. Kdo si ji nestíhá upéct doma, může vyrazit na hodové menu do restaurace. V některých podnicích však nemá bez rezervace šanci.

V restauraci Mazaný Anděl na Šilingrově náměstí v Brně připravují už několik let Svatomartinské hody. „Lidé si mohou objednat buď celou večeři s předkrmem i zákuskem, nebo jenom hlavní chod. K huse je samozřejmostí svatomartinské víno. Dodržujeme ale tradici a otevíráme ho opravdu až jedenáctého v jedenáct dopoledne,“ řekla za restauraci Blanka Horáková.

Součástí svatomartinského menu je u Mazaného Anděla kromě pečeného husího stehýnka s červeným nebo bílým zelím také předkrm z kachních jatýrek a svatomartinský koláč jako dezert. Jednoho člověka tyto tři chody vyjdou na necelých čtyři sta korun.

Zájem lidí o svatomartinské menu je obrovský. „Většina míst je obvykle předem zabraných. Pokud někdo přijde a nebude mít rezervaci, je dost nepravděpodobné, že se mu podaří si sednout. Musel by mít velké štěstí,“ vysvětlila Horáková.

Restaurace Montenegro pub v brněnské Kotlářské ulici letos láká na husí speciality podruhé. „Kromě klasické husy se zelím a knedlíkem chystáme také husí kaldoun,“ uvedl majitel restaurace Stanislav Hladůvka.

I v této restauraci se lidé musí připravit na nával. „Je to podobné jako třeba na Zelený čtvrtek. Lidé si svátek svatého Martina a hody spojují s českou tradicí, takže si na husu rádi zajdou,“ dodal Hladůvka.

Některé lidi svatomartinská nabídka restaurací neoslovuje. Třeba Denisa Kaserová připravuje husu doma. „Protože je manžel Martin, máme doma vždycky velkou hostinu, na kterou pozveme celou rodinu,“ vysvětlila.

Husu začíná připravovat už den předem a peče ji pomalu celou noc. „Mám osvědčený recept po babičce. Nesmí chybět ani bramborové knedlíky a červené zelí. Ty má rodina miluje a na svatého Martina by se bez nich neobešla,“ popsala Kaserová.

TIPY ROVNOSTI NA SVATOMARTINSKÁ MENU

U Starýho Billa
• husí kaldoun s masem
• husí stehno se zelím z červené řepy, bramborová roláda se slaninou
• domácí povidlový dort
• 0,125 l svatomartinského víno z Vinařství Skoupil
• cena menu – 395 korun

Restaurace Jedna báseň
• paštika z husích jater s nasekanými mandlemi a anglickou slaninou
• husí kaldoun
• husí stehno podávané s červeným zelím nebo bílým zelím a knedlíkem
• domácí maková buchta s tvarohem
• cena menu – 479 korun

Mikulov zve na košt vín i husu

Mikulov - Napít se prvního vína a pojíst husí speciality mohou letos lidé už na sedmém ročníku festivalu Svatomartinský Mikulov od jedenáctého do devatenáctého listopadu. Při jídle a pití si užijí i bohatý kulturní program, třeba divadelní představení a svatomartinský jarmark.

Hlavní bod festivalu je nachystán na sobotu jedenáctého listopadu. „Svatého Martina oslavíme společně na historickém náměstí, kam přijede v jedenáct hodin i svatý Martin na bílém koni. Zde také slavnostně otevřeme první láhve nového ročníku svatomartinských vín,“ láká k návštěvě mikulovský starosta Rostislav Koštial. Novinkou bude letos na festivalu košt mladých vín vinařů z mikulovské vinařské podoblasti.

Organizátoři ho naplánovali na tento a příští víkend do zámeckého Gajdošova sálu. Košt doprovodí cimbálové muziky, například Cimbaltrio a Kasanica.

Licenci získal pokaždé

Brněnsko - Bude někdo tak mladé víno chtít? A kolik ho vyrobit? Na tyto otázky hledal v roce 2006 odpověď Jan Plaček, vinař z Moravských Bránic na Ivančicku. Udělování svatomartinské licence mělo za sebou první ročník. Nebylo jasné, zda projekt uspěje. „Účastnil jsem se až druhého ročníku. Víno bylo tehdy velice brzo čisté a připravené ke konzumaci. Od té doby se účastním každoročně. Licenci jsem pokaždé získal,“ říká.

Svatomartinské víno má být suché, svěží, aromatické a z tuzemských hroznů. Připíjet si s ním 11. listopadu však u nás vždy tradicí nebylo. „Volali jsme do restaurací a nabízeli svatomartinské. Říkali jsme, ať připraví pečenou husu, zelí, knedlík a k tomu víno. Někteří na nás hleděli, jak kdybychom spadli z višně. Prý o takové těžké jídlo nemají zákazníci zájem,“ vzpomíná na začátky. První rok vyrobil dvě stě kusů a úspěch byl překvapivě veliký.

Zájem o svatomartinská vína přetrval. „Zákazníci našich odběratelů vyžadují vína s touto známkou. Chtějí mít prostě originál,“ podotýká Plaček. „Já osobně mám velice rád mladá aromatická svěží vína. Jsou velice osobitá,“ popisuje.

Jediná nepříjemnost spojena s datem 11. listopadu podle něj tkví v hoteliérech. „Předvádí se, kdo první nabídne své speciality a nerespektují datum. Svatomartinské se ale smí prodávat a pít až 11. listopadu,“ říká.

Autor: Eliška Gáfriková, Redakce, Viktorie Pokorná

Nahravá se anketa
8.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 20 000 Kč Montážní dělníci výrobků ze dřeva a příbuzných materiálů PRACOVNÍK MONTÁŽE DVEŘÍ A ZÁRUBNÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 11.9.2018 - montáže dveří a zárubní v terénu. Min. vyučen, i absolventi. Jednosměnný provoz s pružnou prac. dobou - dle zakázek. KONTAKT: e-mailem na adrese: dvere.letal@seznam.cz, Místo výkonu práce: Zaječí. Pracoviště: Dveře létal s.r.o., Hlavní, č.p. 117, 691 05 Zaječí. Informace: František Létal, . Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 20 000 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech TRUHLÁŘ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 12.9.2018/ ŘP sk. B výhodou. , Výhody: Stravné, možnost ubytování PO-PÁ. Zaměstnavatele kontaktujte tel.: 777 746 185 nebo 777 107 404, paní Vymyslická, nebo e-mail: vymyslicka@vovym.cz. Pracoviště: Vojtěch vymyslický, Spálený kopec, č.p. č.e. 621, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Danuše Vymyslická, +420 777 746 185. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Ostatní úředníci 19 000 Kč Ostatní úředníci jinde neuvedení VEDOUCÍ ODDĚLENÍ EVIDENCE VOZIDEL A REGISTRU ŘIDIČŮ. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 12.9.2018 - přihlášku zaslat poštou nebo podat osobně na podatelně MěU Břeclav na adrese nám. T. G. Masaryka 3, 690 81 Břeclav a to nejpozději do 30.září 2018 - více o výběrovém řízení a jeho podmínkách na https://breclav.eu/urad/pracovni-mista-vypsane. Vedení oddělení evidence vozidel a registru řidičských průkazů, zejména zajišťování agend vedeného oddělení, zajišťování ucelené odborné agendy při registraci vozidel dovezených ze zahraničí, schvalování přestaveb a staveb vozidel a dalších náležitostí. VŠ, vhodné i pro absolventy, znalost práce s PC, znalost programu registru vozidel a řidičů a spisové služby GINIS výhodou, orientace v technických údajích vozidel a v problematice řidičských oprávnění výhodou., Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Město břeclav, náměstí T. G. Masaryka, č.p. 42, 690 02 Břeclav 2. Informace: Jana Pelikánová, +420 519 311 214,jana.pelikanova@breclav.eu. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 12 200 Kč Pomocní skladníci Pomocní skladníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: První kontakt: telefonicky , , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou., , Místo výkonu práce: Průmyslová 1508, Pohořelice, okr. Brno-venkov. Pracoviště: Start insurance s.r.o. - 01, Průmyslová, č.p. 1508, 691 23 Pohořelice. Informace: Petra Polkorabová, +420 773 575 730.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marek Daniel svou poutí vzdá hold Kometě a pomůže dětskému hospicu.

Z Třince do Brna. Pěšky. 250 kilometrů dlouhým výšlapem podpoří dětský hospic

Břeclavský malíř Antonín Vojtek vystavuje výběr svých obrazů z posledních deseti let.
14

Na schodech visí krása ženského těla. Ještě kreslím, dává o sobě vědět Vojtek

S nedostatkem lékařů má pomoci nábor studentů i stipendia

Jižní Morava – O nejvíce lékařů ze všech krajů loni přišli pacienti na jižní Moravě. Provoz ukončilo pětatřicet ordinací praktiků a čtrnáct pracovišť pediatrů. Kolaps ve zdravotnictví chce nyní odvrátit vedení Masarykovy univerzity v Brně náborem studentů i novým stipendijním programem.

Věznice místo knihovny? Čtenáři mohou zamířit do areálu bývalého cukrovaru

Břeclav – Místo čtenářů by se tam mohli procházet strážní vězeňské služby. O budovu v centru Břeclavi, kde sídlí městská knihovna, má zájem ministerstvo spravedlnosti. Tvrdí to představitelé města. „Rozšířili by tím prostory nedaleké věznice,“ uvedl opoziční zastupitel Jakub Matuška (Mladí a Neklidní).

Senior ráno vyrazil na výlet, v noci ho našli podchlazeného v lese

Lednice – Desítky policistů a hasičů v úterý večer hledali v okolí Lednice osmasedmdesátiletého muže. Seniora objevili v lese až před půlnocí.

Úpravy silnic? Zbytečné, vadí řidičům

Jižní Morava - Těžká zranění, smrtelné nehody. Častá příčina? Rychlá jízda a riskantní předjíždění. Na silnici I/43 na Blanensku v lokalitě Černohorský les je pro motoristy mezi tamními odpočívadly jedno z nejrizikovějších míst. Silničáři tam nedávno udělali nové značení. Na úzké silnici je nově v celém úseku plná čára. Zmizelo tak jedno z mála míst, kde se dá na pětadvacetikilometrovém úseku mezi Lipůvkou a Letovicemi předjíždět. Někteří řidiči si myslí, že je to zbytečné. Podobných míst je v kraji víc.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT