Takzvaný obalový dozimetr je poslední část výzkumného projektu Barevné hodiny. „Vyvinuli jsme kontrolní proužky, které využijí lidé například při opalování nebo pracovníci muzea jako levnější variantu pro hlídání dopadu světla na vystavované předměty,“ řekl brněnský vědec z Vysokého učení technického Petr Dzik.

Projekt se zabývá fotochemickými reakcemi barvy natištěné na různé povrchy. Zmiňovaný chytrý obal může být užitečný především pro spotřebitele, kteří se díky němu dozvědí, jestli prodejce skladoval produkt správně.

Ilustrační foto.
Kaprů bude dostatek, ale podraží. Z Nesytu vyloví po masivním úhynu jen zbytky

Kontrolní proužky vytisknuté na obalech reagují na světlo. Pokud jsou na slunci, změní se jejich barva. „Máme několik systémů látek, které spolu navzájem reagují. Například u jednoho je funkční látka s barvivem, které se v reakci na světlo odbourá. U jiných se však mění jen tón barvy,“ vysvětlil výzkumník. Výhoda vyvinutého inkoustu spočívá v tom, že ho výrobci použijí v běžných průmyslových tiskárnách. Náklady na ochranné prvky na obalech jsou tak velice nízké, což byl jeden z cílů projektu.

Vědci ve spolupráci s průmyslovými firmami už vyrobili sérii vzorků opalovacích dozimetrů. Produkty, které si lidé koupí v obchodech, se zatím připravují. „Kdyby na výrobku byl kontrolní pásek, víc bych mu důvěřoval než produktu bez něj,“ svěřil se třeba Tomáš Trávníček.

MARTINA HYKŠOVÁ

Brněnští Sokolové. Ilustrační foto.
150 let brněnského Sokola: po vyhlášení Československa střežili město