V Rajhradě koleduje poprvé, ale s Tříkrálovou sbírkou už má bohaté zkušenosti z minulých let v Hrušovanech u Brna. Jeden rok zažila i mráz minus osm stupňů. „Bylo to v roce 2017," upřesňuje její syn Vojtěch. Tehdy byl zamrzlý led i u Mušovského kostela.

Ještě než zazvoní u prvního domu, zkouší si pětičlenná skupina známý nápěv My tři králové jdeme k vám. Pro kontrolu zazní i z městského rozhlasu. Hned napoprvé mají koledníci úspěch, žena jim otevírá.

Kromě peněz do kasičky charity dostávají děti od některých obyvatel i sladkou odměnu. „Odkud jste, kluci?" ptá se starší muž. Dvojice Honzů a Adam jsou z Rebešovic, Vojtěch zase z Rajhradic, ale všichni jsou členové skautského oddílu v Rajhradě, který má Tříkrálovou sbírku ve městě na starosti. Po městě se pohybuje deset skupinek.

Lidé, kteří koledníkům otevírají, jsou velmi vstřícní a dávají jim do kasičky většinou papírové bankovky. „Musíte ji pořádně srulovat, jde to tam těžko," radí Kocmanová. Obyvatelům pak vždy nabídne cukry Tříkrálové sbírky a také leták, aby věděli, nač přispěli. Peníze pomohou například lidem, kteří se ocitli v krizi a řešení jim nenabízí ani sociální systém.

Zajímavé chemické pokusy s potravinami dělaly v sobotu odpoledne děti v brněnském Vida! centru.
Chemie k sežrání: děti dělaly v Brně pokusy s gumovými medvídky, podívejte se

Tady minule otevřeli, hlásí jeden z členů skupiny při pohledu na vrata, kde je stále viditelně napsané požehnání K+M+B 2020. Loni totiž kvůli pandemické situaci byla sbírka pouze online. „Do příště si musíme zajistit houbu," říká Vojtěch, který jako nejvyšší ze skupiny požehnání na dveře píše. Ovšem mnohdy má problémy přepsat starý nápis.

V případě potřeby mají tři králové po ruce zlepšovák v podobě nálepky K+M+B 2022. Že nejde o letošní novinku, prozrazuje nálepka z roku 2020 na jednom z domů. „Tady budeme možná i přelepovat," všímá si Kocmanová.

Lidé si s dětmi i s chutí zazpívají. „To si pamatuju ještě jako děcko," prohlašuje starší žena po zpěvu známé písničky.

Některé domy vypadají neobydleně, a tak se koledníci ne vždy dočkají otevření dveří, ale Rajhradští nechtějí přijít o možnost přispět do kasičky charity za žádnou cenu. „Bydlím kousek naproti. Asi jsem neslyšela zvonek," zastaví skupinku žena s penězi v ruce. A o kus dál přispívá přímo na ulici další obyvatel.

Pětici sice koledování s úsměvem na rtech utíká rychle, ale i tak mají po hodině a půl za sebou teprve polovinu plánované trasy. „Některá rychlejší skupinka nám třeba pomůže," věří Kocmanová.