„V pondělí bude jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty očekáváme mezi dvaatřiceti až šestatřiceti stupni," upozornil Milan Šálek z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu. Dodal, že kolem třiceti stupňů bude i v úterý a ve středu. Studená severozápadní fronta by ale měla teplotu o dva stupně ochladit.

Před horkem se Brňané už od rána schovávají na koupalištích. „Poslední dva dny je koupaliště úplně plné. Jakmile teploty překročí třicítku a navíc je jasná obloha, máme plný bazén návštěvníků," informovala obsluha Koupaliště Brno a Fun Parku Brno v Králově Poli Veronika Marková.

Souhlasí s ní také Eva Ondráková z koupaliště Riviéra Brno. „V sobotu se přišlo do bazénu ochladit patnáct set lidí, v neděli dokonce přes tři tisíce. Dnes jich čekáme ještě víc. Největší nápor přijde po čtvrté hodině odpoledne, když se lidé vrací z práce," sdělila Ondráková.

Podle něj Jihomoravany moc neosvěží ani vítr. „Povane jen mírný vítr jižních směrů s rychlostí dvou až pěti metrů za sekundu," konstatoval Šálek.

Kvůli vysokým teplotám čekají nápor záchranáři. „Podobně jako v jiných takových horkých dnech očekáváme zvýšený počet výjezdů. Lékaře a záchranáře asi čeká hodně práce," uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Aby se vyhnuli kolapsu, mají podle ní lidé dodržovat pitný režim, od jedenácti dopoledne do tří nechodit na slunce vůbec, nebo jen s pokrývkou hlavy a nepřetěžovat se. „Náchylnější ke zkolabování jsou malé děti a starší lidé. Ale nevyhýbá se ani mladým. Právě ti totiž často nedodržují doporučení. Často ani nejedí," konstatovala Zuchová.