VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Punkevních jeskyní otevřou chybějící občerstvení. Na stavbu dostali výjimku

Moravský kras - Unikátní podzemní prostory, dno světoznámé propasti Macocha, plavba na lodičkách. Na to vše lákají Punkevní jeskyně v Moravském krasu na Blanensku. Každý rok si je prohlédne kolem dvou set tisíc turistů. Při vstupu do podzemí vcházejí už rok a půl moderní budovou, která s upraveným okolím stála přes 61 milionů. Obyčejný párek v rohlíku si tam však nekoupí. Ani točené pivo. Stánek s rychlým občerstvením tam po demolici starého zázemí už zhruba tři roky chybí.

13.4.2017
SDÍLEJ:

Vstupní budova areálu Punkevních jeskyní v Moravském krasu.Foto: Česká komora architektů

V provozu jsou v nových prostorách jen automaty na nápoje, cukrovinky a bagety. „Věděli jsme, že u jeskyní bufet není. Proto jsme si vzali svačiny. Kdyby tam ale občerstvení fungovalo, určitě bychom si něco teplého koupili," řekla Monika Dvořáčková z Brna, která jeskyně nedávno navštívila s rodinou.

Situace se má letos do začátku letních prázdnin změnit. Před vstupem do jeskyní bude dřevěný bufet s rychlým občerstvením. Fungovat má zhruba osm a půl roku. Poté se občerstvení přesune do prostor nové vstupní budovy. „V ní kiosek být nemohl. V projektu, na který jsme dostali dotace, byla možnost občerstvení s potravinami se značkou regionální produkt. Jenže takový sortiment je v řadě případů několikrát dražší než nabídka klasického bufetu. Nebo je hůře dostupný," uvedl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Punkevní jeskyně
● Nejnavštěvovanější jeskyně Moravského krasu. Loni je navštívilo 220 tisíc turistů, z toho bylo 40 procent zahraničních.
● První část jeskyní byla zpřístupněna roku 1910, v roce 1933 byla zahájena vodní plavba. V roce 2015 nahradila nová vstupní budova stavbu z roku 1947.

Proto správa jeskyní chtěla postavit kiosek venku. Proti tomu však byli zástupci Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. „S občerstvením v budově, které by turistům nabízelo regionální potraviny, jsme problém neměli. S kioskem venku ano. Odporoval původnímu projektu, který jsme schválili. Plocha, kde bude stát, měla být zatravněná," vysvětlil vedoucí Chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka.

Vedení jeskyní se před časem odvolalo k ministerstvu životního prostředí a uspělo. Na stavbu kiosku dostalo výjimku. Na deset let. Z ní už rok a půl uplynul. „Bufet otevřeme nejpozději prvního července. Provozovatel ještě není vybraný. Od turistů jsme na chybějící občerstvení měli dost negativních ohlasů. Kiosek tady fungoval už od roku 1910, kdy se jeskyně otevřely veřejnosti. Tak nevím, proč by nemohl znovu," dodal Hebelka.

Autor: Jan Charvát

13.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Renata Hasilová z Valtic uspěla se svými fografiemi ve fotografické soutěži Czech Press Photo. Dostala se do širšího výběru fotografů, jejichž snímky budou k vidění na Staroměstské radnici v Praze.

Psí lékař od valtické fotografky zabodoval. Navíc pomůže

Ilustrační foto.

Vinaři dostali pokuty za 750 tisíc. Podle inspekce porušili vodní zákon

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Obce bojují se suchem. Třeba vysazováním třešní či hrušní

Břeclavsko – Švestková, hrušková i třešňová alej vyroste na území Velkých Bílovic. Pracovníci města v listopadu vysadili v tamním katastru dohromady sto ovocných stromů.

Nakloněné uschlé borovice uzavřely turistickou cestu

Jižní Morava – Dvě cesty v Podyjí a část Hodonínské dúbravy jsou či brzy budou uzavřené kvůli odklízení následků říjnové vichřice. Prudký vítr poničil tisíce kubíků, škody jsou ale mnohem nižší než při kalamitách v minulých letech.

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT