Stačí zahlédnout skupinu lidí snědé pleti v okolí supermarketu u Dukelské ulice a někteří kolemjdoucí volají strážníky nebo policisty, aby posbírali nelegální migranty. Další sdílí a vulgárně komentují fotky na sociální síti.

Když policejní hlídky dojedou na místo, jen si ověří to, co už dlouho ví. „Stává se to pravidelně touhle dobou. Každý rok lidem vysvětlujeme, že jsou to zemědělští dělníci, například ze Slovenska, kteří pracují u zelinářů zpravidla v Božicích nebo Dobšicích. Minulý týden jich v Božicích bylo sto nebo sto třicet," sdělil ředitel znojemské městské policie Ivan Budín.

Do Znojma je vozí zaměstnavatelé, aby si mohli nakoupit. „Často právě k supermarketu u Dukelské. Dělníci mají na nákupy pár hodin, proto tam pak posedávají na lavičkách a podobě. A někteří lidé kvůli tomu volají naše hlídky," konstatoval Ivan Budín.

Stejnou zkušenost mají policisté. „Podobná oznámení dostáváme několikrát týdně. Hlídky vyjedou a zpravidla zjistí, že jde o dělníky, kteří tu pobývají zcela legálně," uvedla mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Slovenští nebo třeba i bulharští dělníci mohou na polích pracovat bez omezování. „Jde o členské země Unie, proto nám zaměstnavatelé sdělují jejich počty pouze pro účely statistiky, k práci tu nepotřebují žádné zvláštní povolení," potvrdil ředitel znojemského pracoviště Úřadu práce Emil Čopf.

Jak Znojemský deník Rovnost zjistil, fámy o údajných uprchlících mají velký účinek na sociálních sítích. Například jednu fotografii s vulgárním komentářem sdílelo během několika dnů přes 250 uživatelů. Někteří ji komentovali vulgárními projevy a výzvami k násilí.

Ojediněle si uživatelé z omylu budícího vášně utahovali. „To nejsou uprchlíci, ale Romové, kteří jsou tu už dlouho a takhle ve skupince nakupují," komentovala jedna žena.

„To jsou brigádníci z Božic a že jich tu máme tak stovku," dodal další.