Dotace ministerstva na pořádání je o deset milionů korun vyšší loni. „Motocyklové závody v Brně jsou prestižní akce, propaguje Českou republiku. Pokud bychom o právo na pořádání přišli, jiné země by o něj okamžitě projevily zájem a získat jej zpět by bylo nemožné," oznámila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Ilustrační foto.
Stát nepomůže uhradit ztrátu 28 milionů loňské Grand Prix

Příspěvek od státu spolek založený městem a krajem využije na zaplacení zalistovacího poplatku, který se od loňského roku zvýšil téměř o sedm milionů korun. Letos za pořádání závodu v Brně pořádající spolek zaplatí společnosti Dorna 104 milionů korun. „Výši poplatku vyměřuje zahraniční společnost v eurech, proto se i výsledná cena odvíjí od aktuálního kurzu měny," vysvětlil primátor města Brna Petr Vokřál.

Další peníze na pořádání závodů přispěje město Brno i Jihomoravský kraj. „Město vyčlenilo deset milionů korun na pořádání akce, Jihomoravský kraj potom schválil dotaci dalších dvacet milionů," uvedl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Díky vysoké dotaci by letos podle Vokřála mohl být šampionát ziskový. Peníze ze závodů poté pořadatelé využijí k zaplacení osmadvacetimilionového dluhu z loňského roku. „Spolku pro GP se podařilo zajistit zakázky například na velkoplošné obrazovky levněji než v loňském roce, ušetřili jsme i na dalších zakázkách. Počítáme, že všechny náklady na pořádání proto pokryjeme z dotací," doplnil Vokřál.

Zástupci mesta i kraje chtějí v letošním roce podpořit i pohodlí diváků. „Sejdeme se s vedením Ředitelství silnic a dálnic a vytvoříme plán na rekonstrukce příjezdových silnic tak, aby v době konání závodů byl přístup k automotodromu co nejsnazší. V našem zájmu je přivést na závodiště co nejvíce návštěvníků," vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Fanoušci fantasy literatury a zejména tvorby spisovatele Johna Ronalda Reuela Tolkiena by neměli letos na podzim minout výstavu nazvanou Jeden kmen na brněnském Špilberku. Expozice prostřednictvím velkoformátových fotografií ukáže život skřetího kmene.
Na hrad Špilberk vtrhnou skřeti. Na velkoformátových fotografiích