Starší turista bloudil. Byl vysílený. Nedokázal jít už dál. Navíc prý ztrácel i signál z mobilního telefonu. „Do pátrací akce nasazení policisté se po krátkém vyhledávání v terénu a snaze po telefonické navigaci ztraceným seniorem utvrdili, že za daných podmínek bude nejlepší a efektivní pátrání za pomoci vrtulníku vybaveného termovizí,“ sdělil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Orientace i pohyb v lese poničeném nedávným rozsáhlým polomem byly velmi náročné. „Přestože se seniora podařilo ze vzduchu poměrně brzy vypátrat, záchranná akce tím neskončila,“ uvedl mluvčí.

Lidé v hodonínské části Bažantnice se probudili do děsivého rána.
Peníze z veřejné sbírky usnadní po tornádu nákup i nového auta

Velitel totiž rozhodl, že zraněného důchodce bude nejlépe přepravit k ošetření do nemocnice vrtulníkem. „Tuto část záchranné akce z paluby policejního vrtulníku bravurně zvládlo speciálně cvičené družstvo brněnských hasičů,“ dodal Malášek.

Hasiči, letečtí záchranáři, kteří byli na palubě policejního vrtulníku, se k penzistovi spustili a prohlédli ho. „Po přesunu na bezpečnější místo jej transportovali na palubu vrtulníku a dopravili do nedaleké nemocnice,“ přiblížil mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.