V Berlíně rekord vytvořil při účasti na mezinárodním rekordmanském festivalu. Za minutu zvládl nakreslit necelé dva portréty. Běžně ale za minutu nakreslí karikatury i tři. „To jsou však klasické karikatury. V Berlíně jsem tvořil portréty zobrazující, jak bude daný člověk vypadat za pětadvacet let," popisuje Vaněk.

Při tvorbě tak musel hodně zapojit představivost. „Zestařování je složité. Člověk se musí na sebe podobat, musím proto třeba zachovat tvar lebky. Na druhou stranu si ale musím také všimnout, jestli má třeba kouty a představit si ho bez vlasů, přidat vrásky," vysvětluje karikaturista.

Lidé na své starší já na obraze reagovali podle něj nadšeně. „Stalo se, že v portrétu viděli tvář své babičky. Genetika nepustí, a když jsem k jejich tváři přidal stařecké rysy, projevila se podoba s rodiči nebo prarodiči," usmívá se umělec.

V kreslení karikatur má Vaněk praxi, zvěčnil už tváře tisíců lidí. Je také držitelem několika rekordů. „Předvádím třeba kreslení oběma rukama zároveň, každou rukou kreslím někoho jiného, portrét už jsem kreslil pod vodou nebo za jízdy autem," popisuje Vaněk.

Karikatury kreslí na křídový papír černou fixou. „Je to nejrychlejší způsob, fixa má seříznutou špičku. V začátcích jsem kreslil na běžný papír, obyčejnou tužkou, poté, co jsem zvěčnil desítky lidí jsem ale začal mít problémy s rukou, která neskutečně bolela," vzpomíná kreslíř. Nyní už ho ruka nebolí, každé ráno si ji procvičí speciálními cviky.

Na volné noze působí Vaněk pětadvacet let, kromě rychlokreslení karikatur a přípravy různých show také ilustruje knížky, vytváří novoročenky nebo vymýšlí kreslené vtipy. Karikatury ale tvoří už od dětství. „První portréty spolužáků jsem kreslil už v době, kdy jsem chodil do páté třídy. Visely pak na nástěnce. Kde se to ve mně vzalo, nevím," uzavírá s úsměvem.