Zatím jste se ale scházeli jen virtuálně prostřednictví internetu…

Doma jsme si společně připili na boj proti koronaviru. Každý si štrngl tím, co měl po ruce – slivovicí či vínem. Tyto protikoronavirové nechceme přerušit ani po Velikonocích.

Dům rodiny tiskaře a malíře Jaroslava Žůrka v Hodoníně, který díky závěti získalo město.
Dům po malíři? Radní v Hodoníně by raději zubní ordinaci, rozhodnou zastupitelé

Co vás čekalo v nejbližší době?

Na konci května měla být akce v Tvrdonicích, kde se měly pozvané vesnice prezentovat více než půlhodinovým program. Ten náš jsme pojali nejen pěvecky, ale i herecky. Na scénáři jsem pracovali, ale akce se neuskuteční. V červnu máme tradiční zpívání mužských sborů, kam zveme hostující sbory z okolí. To se také ale neuskuteční…

Jaký byl váš program u hodonínských sborů?

Se smíšeným hodonínským sborem jsme měli mít zásadní akci koncem března v Holandsku u příležitosti výročí Jana Ámose Komenského. Ve druhé polovině dubna máme mít velký koncert komorního orchestru základní umělecké školy, ten ale padne. V druhé polovině června máme mít koncert s hodonínským symfonickým orchestrem k jeho výročí. Měl by účinkovat i sbor, což pravděpodobně taky padne. Teprve na začátku června se totiž teprve zřejmě povolí akce do padesáti lidí.

Demolice provozních budov v areálu bzeneckého zámku.
OBRAZEM: Demolice odkrývá bzenecký zámek. Místo poslouží jako parkoviště

Umělecký vedoucí Mužského pěveckého sboru z Mutěnic Josef Ilčík.Zdroj: Deník / Petr TurekJak fungují v současnosti sbory?

Máme občasnou udržovací komunikaci. Něco si pošleme, nasdílíme a na něco zavzpomínáme. Na konci března jsme měli být v Holandsku, místo toho jsem si poslali fotky z loňského roku. Je to taková podporovací činnost.

A jaké jsou plány?

Už jsme se domlouvali s kolegou Michalem Beštou. Měli jsem mít spoustu koncertů, na něž jsme měli už rozdělané programy. V tuto chvíli je nedokončíme. Chtěli bychom, pokud se vládní opatření uvolní, v rámci hodonínských sborů, které vedeme a orchestrů, symfonického i zuškového, sborů gymnaziálních, městských i zuškových, udělat závěrečný koncert. Buď by byl na konci června nebo na začátku září.

Domácí násilí je velký problém, za který se mnoho lidí stydí. A neřeší to.
Oběti v pasti. V karanténě přibývá hádek i domácího násilí

Předtím ale ještě chystáte zajímavou akci na Základní umělecké škole v Hodoníně, kde jste ředitelem…

Na základní umělecké škole uvažujeme, že bychom připravili online vystoupení. Žákům bychom nabídli skladbu, kterou připravíme a rozaranžujeme. Vytvoříme prostředí, v němž by mohl každý do skladby přispět svým způsobem. Vytvoříme hromadnou obrazovku, kde by měli být všichni účinkující a do skladby si každý nahraje svoji stopu. My to dáme dohromady jako jednu ukázku.

A jak funguje škola?

Od začátku jsme najeli na výuku online. S učiteli jsme se na tom společně domluvili. Učíme prostřednictvím videohovorů, nejčastěji přes skype. Pro individuální výuku je to poměrně dobré. Učitelé pošlou žákům videonahrávku s látkou, kde žák vidí, jak pedagog hraje a drží nástroj a může z toho vycházet. Žáci nám naopak posílají jejich nahrávky. Ty může zkontrolovat a dát jim zpětnou vazbu. Samozřejmě nehodnotíme známkami, ale spíše dítě povzbudíme, aby neztrácelo chuť do práce.

Návrhy barevného vzhledu nových vlaků Moravia pro Jihomoravský kraj.
Červené, modré? Podívejte se, jak budou nové jihomoravské vlaky Moravia vypadat

Dokonce jsme udělali i online besídku,že?

Nahráli jsme našim žákům doprovody, které jsme jim poslali. Oni si doma vytvořili video. V dramatickém oboru dostali komentář. Před čtrnácti dny jsem tak měli první besídku a nyní připravujeme další. Někteří rodiče reagují spontánně, například v tanečním oboru, nám posílají nahrávky dětí. Ty jsme pak sestříhali, doplnili muzikou a se svolením rodičů jsme je přes sítě zveřejnili. Daří se tak komunikovat s většinou rodičů a žáků a ti si sami volí míru.