Vegetariánské Vánoce pro svou rodinu loni přichystala Brňanka Tereza Němcová. „Chtěla jsem připravit rovnou veganské, tedy bez všech potravin pocházejících ze zvířat. Babička ale nechtěla přijít o svůj každoroční obřad s pečením cukroví. Bez másla si to nedokázala představit. Nahradila jsem proto jen kapra a řízek," svěřuje se žena.

Jako předkrm podávala klasického kroupového kubu s houbami. Houby hrály hlavní roli také v hlavním chodu. „Na internetu jsem si našla, že lze připravit kapří řízek z hlívy ústřičné," říká Němcová.

Houby marinovala několik hodin v oleji a koření na ryby. „Hlíva po koření získala chuť téměř jako filet z ryby. Poté jsem plátky obalila v trojobalu," popisuje přípravu.

Tento recept doporučuje na svém webu pro vegany také kuchařka Tereza Vandrovcová. „Hlívu lze vylepšit tak, že se ještě obalí v mořské řase. Díky tomu má pak chuť po rybině. Řasa je mazlavá. Lidé mají pocit, že jí klasického kapra s kůží," vysvětluje.

Mezi další vegetariánské vánoční klasiky podle ní patří také obalovaný celer. Vytvořila z něj recept s názvem Nekapr ovesný. „Celer se uvaří a nastrouhá nahrubo. Poté se smíchá s ovesnými vločkami, kořením na ryby a sojovou omáčkou. Směs se zalije zeleninovým vývarem a nechá čtyři hodiny uležet. Poté se z ní tvarují placičky, které se obalí ve strouhance a smaží jako klasický kapr," uvádí Vandrovcová.