Víkendový program nabízí možnost ochutnávky vín, turistický výšlap jarní přírodou, soutěže a hry pro děti, kulturní i společenské zážitky, tedy pestrou nabídku zábavy pro všechny věkové generace. Neváhejte tedy, přijměte naše pozvání a vydejte se s námi prožít pěkný jarní víkend ve Velkých Pavlovicích. Součástí programové nabídky je iDen zahradní techniky, předváděcí akce firem VARI a STIHL (8.00 - 16.00 hodin areál u sokolovny), na který Vás zve Modrohorské humno, s.r.o. Velké Pavlovice.

PROJEKT OBCE: Tento text je součástí komerčního projektu Deníku Rovnost Obce. Představují se v něm obce jihomoravského regionu a redakce není autorem těchto propagačních textů.

Ještě dříve před zábavou a odpočinkem, s příchodem jara, však velkopavlovičtí pomáhají při jarním úklidu předzahrádek, zahrad, veřejných prostranství, při ořezu dřevin, vyhrabání staré trávy, se sběrem odpadků… úklid v ulicích města a jeho okolí se tak stává dobrou a prospěšnou tradicí. Každoročně přiloží ruce k dílu členové zájmových spolků, občanských sdružení i samotní občané, kteří i letos vyrazí v sobotu 6. dubna za společným dílem, za městečko čistější a krásnější…za což všem patří velký dík.

Naučná stezka „Deset zastavení v kraji vína a meruněk"

V sobotu 13. dubna v rámci zahájení jarní turistické sezony bude ve Velkých Pavlovicích otevřena nová naučná stezka „Deset zastavení v kraji vína a meruněk". Trasa o délce 10,5 km je určena poutníkům pěším i cykloturistickým, které provází po význačných a zajímavých místech městem a okolím. Systém nově vybudovaných zastavení na místech, která poskytují krásné pohledy do vinorodé krajiny, je doplněn panely, které nabízejí mnoho zajímavých informací pro návštěvníky jižní Moravy.  Představuje nejen jeho historii, současnost či přírodní zajímavosti a folklórní tradice, zároveň nabízí krásné vyhlídky do vinorodé krajiny. Kromě putování krajem vína a meruněk se návštěvníci stezky dozví plno nových informací o meruňkách, víně, přírodě, třeba i o patronech vinařů, myslivosti či historii města.

Projekt uspěl v žádostech o dotaci z programu ROP Jihovýchod, v oblasti rozvoje infrastruktury pro cestovní ruch. Celkové náklady tvoří 1,5 mil. Kč.

Ve Velkých Pavlovicích jsou pyšni na své podzemí …

Výstavba sklepních prostor proběhla během několika měsíců loňského roku v těsném sousedství bývalého zámku, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí a proměnou v Ekocentrum Trkmanka. Ke starému historickému sklepení tak přibyly nové významné vinné sklepy. Jejich investorem se stala akciová společnost, kterou založilo Město Velké Pavlovice společně se soukromými investory a místními zahrádkáři.

Sklepy dostaly do vínku jméno Františka I. Štěpána Lotrinského (1708 - 1765), manžela císařovny  Marie Terezie, za jejichž panování byl ve Velkých Pavlovicích vystavěn zámek, sýpka a rozsáhlá zemědělská usedlost. A naši vinaři tak získali důstojné sklepní prostory navazující na tradice vinařství na jižní Moravě a pro prezentaci místních vín.

V sobotu13. dubnase právě, po prvé na tomto místě,ve Vinných sklepech Františka Lotrinského, uskuteční jubilejní50. výstava vín s přehlídkou oceněných vín,jejímž hlavním pořadatelem jsou členové Českého zahrádkářského svazu. Na tradičním vinařském koštu můžete již od 10. hodiny, s dobrou náladou a za doprovodu cimbálové muziky Slovácko, degustovat vína vinařů nejen z Velkých Pavlovic.

Velké Pavlovice se inspirovaly projektem „Senior park"

Jak by měl vypadat nový domov pro starého člověka, který již nemůže bydlet sám ve svém domě, na jehož provoz a údržbu nestačí silami ani finančními prostředky? Dům připomínající internát nebo spíše nenápadné přízemní stavení? Bude se starý člověk cítit lépe v pokoji, který připomíná hotel či nemocnici nebo raději prožije podzim života ve svém bytě se vším, nač byl zvyklý? Odpovědi na tyto otázky našlo vedení města v ispiraci a zkušenostech se stavbami „senior parků" a „cohoustingu" v ČR a v zahraničí, které poskytují ubytování v příjemném prostředí se zelení a dostatečným soukromím.

Projekt na výstavbu bytů pro seniory je podporován z dotačního programu Ministerstva pro místní rozvoj. Cílem výstavby je zajištění sociálního bydlení pro osoby v nepříznivé sociální situaci, jejichž snížená soběstačnost je způsobena věkem – jedná se o seniory starší 70 let nebo zdravotním stavem, kdy je osoba závislá na pomoci jiné osoby a poskytování služeb sociální péče. V konečné fázi výstavby projekt předpokládá 18 samostatných bytových jednotek, z toho 12 jednopokojových a 6 dvoupokojových bytů, společenskou místnost a sociální zázemí. Prvních devět bytů o celkovém nákladu 9,0 mil. Kč bude dokončeno a předáno do užívání již v srpnu letošního roku. V budoucnu by se mělo pokračovat s výstavbou dalších devíti bytů a sociálního zázemí. Dostavba II. etapy je zvažována developersky - vstupem investora.

Biocentrum Zahájka je jedním z projektů v oblasti péče o krajinu, které město věnuje velkou pozornost.

Nová vodní plocha o rozloze 3,5 ha, doplněná soustavou mokřadů s plazníky, zatravněním, výsadbou stromů a keřů, se zídkami z kamenné rovnaniny pro úkryt zvěře, doplněna o informační panely o místní fauně a životě v mokřadech, postupně vzniká od loňského roku, o celkové revitalizované ploše 13,5 ha, na okraji za městem. Nachází se v místě, kam původně zasahovalo Kobylské jezero, v trati zvané „Horní rybník". Proměna trvale podmáčené půdy, která nebyla vhodná pro zemědělské využití, tak podpoří snahu o udržení vody v přírodě a zlepší životní prostředí v okolí města. Biocentrum Zahájka je jedním z projektů v oblasti péče o krajinu, které město věnuje velkou pozornost. Náklady na stavbu činí 13,5 mil. Kč, převážná část nákladů je financována z Operačního programu životního prostředí v oblasti zlepšování stavu přírody a krajiny, optimalizace vodního režimu krajiny a obnovy krajinných struktur. Dílo by mělo být hotovo v měsíci květnu.


PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!