Sedmkrát už dělal stárka na hodech v brněnské Slatině. Letos v polovině září bude Miloš Skoták stárkovat poosmé. Stejně jako on se na hody především v okrajových částech města těší stovky lidí. Už příští víkend se do krojů obléknou v Žebětíně a Jundrově.

Tradiční folklorní slavnost typická spíše pro venkov získala v posledních letech i ve městě znovu na popularitě. „Je skvělý pocit tancovat v kroji. Atmosféra je nezapomenutelná. Jsem rád, že se tradice ve Slatině stále drží,“ pochvaluje si krojový nadšenec Skoták.

Podobně vřelý vztah k hodům mají i desítky lidé v brněnské Líšni. Slavnost tam pořádají na přelomu srpna a září a účastní se jí asi pětadvacet krojovaných párů, z toho čtyři stárkovské. „V poslední době se počet ustálil. Třeba v osmdesátých letech chodilo párů jen deset,“ potvrdil znovuobnovenou popularitu hodů Jiří Hemelík, který se v Líšni stará o kroje.

Na brněnské výstaviště se vrátí socha prezidenta Masaryka
Třímetrový robot před zraky lidí vytvoří sochu Masaryka

Řada párů by bez něj musela slavit v běžných šatech. „Asi deset z nich má vlastní kroj. Z poloviny musím průvod vybavit z vlastních zásob,“ řekl Hemelík.

Nejbližší hody v Brně
∙ V Žebětíně se konají 24. a 25. srpna, v Jundrově a Ivanovicích 25. a 26. srpna, v Líšni 1. a 2. září, ve Slatině 14. až 16. září.
∙ Folklor lákal v minulosti také slavné osobnosti. V Komíně rád navštěvoval tamní hody hudební skladatel Leoš Janáček.
∙ Kroje se v jednotlivých městských částech liší. Například v Líšni mají selský typ kroje, ve Slatině kyjovský.
∙ V Komíně stavějí máju ručně, jinde většinou jeřábem.

Na hody v Líšní chodí asi pět set návštěvníků. Stovky lidí přijdou i ve Slatině. „Je to jedna z nejvíce vyhledávaných akcí. Lidé mají hody u nás zažité,“ uvedl starosta Slatiny Jiří Ides.

Kulturní akcí roku jsou hody i v brněnském Komíně, kde si je lidé užili už minulý týden. Městská část se přitom chlubí jednou zvláštnosti. „Jsme výjimeční v tom, že máju stavíme ručně. Letos měla jedenadvacet metrů,“ sdělila starostka Milada Blatná.

Připomněla také, že folklor v městských částech v minulosti lákal i řadu slavných osobností. „Na hody v Komíně chodíval rád i hudební skladatel Leoš Janáček,“ řekla starostka Komína.

V detenčním ústavu brněnské Vazební věznice žijí nejtěžší zločinci, které k činům přimělo psychické onemocnění. Po rekonstrukci pavilonu pro ně věznice má o patnáct míst více.
Věznice má víc místa pro duševně nemocné zločince. Na stavbě se sami podíleli

V sousedním Jundrově, kde jsou přípravy na slavnost v plném proudu, pořádají hody už čtyřiadevadesát let. „Kdysi u nás byly dvoje. Jundrovské na Martina zanikly v osmdesátých letech. Slovácké v srpnu pořádáme stále,“ zmínila starostka Ivana Fojnorová.

Podle etnografa Františka Synka mají hody tradici hlavně v okrajových částech měst. „Zvyky se tam zachovaly jako na vesnicích, i když někde neměli vlastní kroje, ale používali třeba kyjovské,“ uvedl Synek.

MICHAL HRABAL
KLÁRA STRÁSKÁ

Ilustrační fotografie.
Volby? Do brněnského zastupitelstva chtějí Sportovci i Maffie.cz