K výzvě se přihlásilo přes deset studentů, kteří v rámci videa odsoudili ruskou agresi. S nápadem přišla absolventka lékařské fakulty Maria Buzina. „Pocházím z Ruska, ale už deset let žiji v Evropě. Když Ruská federace vyhlásila válku Ukrajině, hluboce mě to ranilo a zdrtilo. Napadlo mě, že určitě nejsem jediný Rus, který s válkou nesouhlasí,“ vysvětlila.

Oslovila proto Darinu Gribanovou z fakulty sociálních studií. Společně pak kontaktovaly další ruské a běloruské studenty Masarykovy univerzity. „Nejsme ruská vláda a zásadně nesouhlasíme s tím, co dělá. Za slova, která jsme ve videu řekli, nám hrozí až pětadvacet let vězení. Všichni ale věříme, že je velmi důležité, aby zazněl náš názor,“ uvedla Gribanova.

Zdroj: Youtube

Představitelé Masarykovy univerzity opakovaně s tvůrci videa řešili, jestli si uvědomují všechny možné důsledky svého vyjádření. Právě i kvůli novému ruskému zákonu, který zakazuje protestovat proti válce. „Této iniciativy si velmi vážím. Kéž by jejich velká odvaha a schopnost nazývat věci pravými jmény byla inspirací i pro jejich spoluobčany v Rusku a Bělorusku,“ sdělil proděkan fakulty sociálních studií Petr Suchý.

Už dříve se proti ruské agresi vymezil Rus Andrej Borisovič Zubov, který je čestným doktorem Masarykovy univerzity. Nesouhlasný postoj k ruské invazi vyjádřila v minulých dnech i Aleksandra Kokoreva, která pochází z Petrohradu a studuje na fakultě sociálních studií.

JAKUB TRUČKA