Řadě místních obyvatel se protestní průvod nelíbí a ani to neskrývají. „Vnímám situaci tak, že když mi chce někdo pomoct, abych neumřel a nenakazil se, tak mu v tom nemám bránit. Jestli to dělá líp nebo hůř, to je otázka novinářů, kteří ať si řeknou, co dělá ministr Blatný dobře a co špatně, ale zrušit opatření a otevřít hospody, kde se shromažďují lidé, je velmi nebezpečné,“ vysvětluje jinačovický obyvatel Pavel Chrápavý. Právě on drží transparent Zdraví je víc než peníze.

13.1.2021 - premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný na návštěvě očkovacího centra na brněnském výstavišti
Babiš a Blatný v očkovacím centru v Brně: Ostatní si mohou vzít příklad, řekli

Dav protestujících pokračuje mezitím dál. Poté, co odbočuje z hlavní silnice, se záhy ocitá před Blatného domem. I když jsou stále v platnosti vládní opatření, podle kterých musí lidé nosit na veřejnosti roušky a mít mezi sebou dvoumetrové rozestupy, protestující na ně nehledí. „Dětem dnes chybí kontakt. To, co my jsme zažívali naprosto běžně, kamarádství, hraní si venku. Tohle dneska nemají, mají to zakázané. Pohyb to stejné, na základě naprostých nesmyslů,“ hřímá při projevu první z řečníků Jiří Černohorský s českou vlajkou v ruce.

My jsme Češi, my jsme tady doma

Dav souhlasně bouří a ruch se stále zvyšuje. Do toho se ještě přidává troubením řidička sedící v autě taxislužby, zjevně další sympatizantka. „My jsme Češi, my jsme tady doma,“ vykřikuje hromadně dav.

Ozývá se i další volání. „Jeden za všechny a všichni za jednoho,“ bouří lidé, zatímco v rukou svírají pohřební parte s nápisy jako Odvaha vzdorovat, Pravda, Socializace dětí nebo Kuchaři, servírky, barmani. Žena s blonďatými vlasy nadšeně ukazuje transparent Vládní pes je jediným psem na světě, který zaslouží utratit.

Z historie Technického muzea Brno.
Technické muzeum slaví 60 let: ve sbírkách má parní auto i tramvaj. Podívejte se

Na pořádek při shromáždění dohlíží členové policejního antikonfliktního týmu a také další policisté, kteří situaci ostražitě kontrolují. Po skončení proslovů následuje pro protestující snad ještě důležitější část. Míří doslova až ke dveřím ministrova domu, aby tam odložili parte s nápisy, které podle nich odpovídají současné situaci. Vedle nich zapalují také desítky svíček.

Policisté hodnotí průběh akce jako poklidný. „Pokud je tady nějaké pochybení účastníků nebo organizátorů, zadokumentovali jsme jej a oznámíme ho správnímu orgánu,“ ujišťuje policejní mluvčí David Chaloupka.

Čilý stavební ruch v brněnské ulici Žabovřeská, kde pracují na další fázi stavby velkého městského okruhu.
Vytrhávání kolejí: okolí Žabovřeské v Brně se mění k nepoznání. Podívejte se

Protestující se mezi sebou shodují, že už mají dost vládních opatření proti šíření koronaviru, která každodenně ovlivňují a omezují jejich životy. Řada z nich to na místě dokládá i prakticky, když na sobě nemají žádnou ochranu úst a nosu. „Bojujeme i proti rouškám, protože v nich také nevidíme smysl,“ zmiňuje organizátor Tomáš Franzki.