Historickým vozem se přijeli pochlubit i dobrovolní hasiči z Lysic na Blanensku. „Jsme tu s veteránem Austro Daimler, kterého hasičům věnoval hrabě Dubský. Rok výroby je 1927 a původně si ho hrabě koupil jako sportovní kabriolet. Je plně funkční, jezdíme s ním třeba na hasičské slavnosti do Litoměřic, před týdnem jsme se zúčastnili i jízdy do vrchu v brněnských Soběšicích,“ vypráví Ladislav Němec.

Tradiční brněnskou akci navštěvují milovníci motorismu a historických vozidel pravidelně dvakrát ročně. „Tentokrát tu máme rozšířenou výstavu čezet, kterou jsme připravili už na jarní MotorTechnu ke stému výročí strakonické zbrojovky. Měla úspěch, proto jsme ji pro dnešek rozšířili. Lidé tu najdou také spoustu renovátorských firem, starožitností, součástek, doplňků,“ popisuje za organizátory Tereza Slavíčková.

Festival Prototyp a festival Brno Mini Maker Faire
VIDEO: Světelná show i robotický hlas bavil návštěvníky Prototypu

Kromě milovníků aut se baví i děti, které si nechávají malovat na obličej. „Akce má i charitativní rozměr, svůj stánek tu má i brněnský Klokánek,“ dodává.

Velký výběr oceňuje i Marek Jančuška. „Zaujalo mě kolik je tu prodejců a co všechno si člověk může pořídit. Pokud má někdo prakticky jakékoliv auto po dědovi nebo babičce, tak tady sežene všechno potřebné pro opravu i specializované lidi. Moc se mi taky líbí přátelská atmosféra. S prodejci si můžu dobře popovídat i jen tak,“ oceňuje.

Na akci mladého muže mrzí jen obtížnější hledání. „Na stránkách jsem přesnou cestu nenašel, takže jsem vystoupil na zastávce Výstaviště a musel jsem obcházet celý areál a ještě se několikrát ptát, jestli jdu dobře,“ říká.

V sobotu se Brňanům otevřela curlingová hala v areálu Nové Zbrojovky.
VIDEO: Curling si Brňané od soboty zahrají v nově otevřené hale v Nové Zbrojovky