Otevřete si večer po práci ještě víno, když ho máte kolem sebe celý den?
Že bych vypil lahev, to ne. V domácí vinotéce jich mám otevřených i deset a průběžně vína ochutnávám. Vinař musí mít přehled. Ale nijak to nepřeháním.

Uvedu vám dvě situace, zkuste pro každou doporučit nějaké víno. První: Je horký letní večer, chcete po únavném dnu venku relaxovat.
Vyberu bílé víno a dobře vychlazené, kolem deseti stupňů. Teď v létě jsem dával přednost ročníku 2017. Odrůdy jsem zkoušel různé.

Miroslav Volařík• Narodil se 22. dubna 1949, žije u Mikulova na Břeclavsku.
• Studoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze.
• Založil firmu na prodej potiskovací technologie, v roce 2007 rozšířil podnikání o nové vinařství. Osázel vinohrady pozemky, o které jeho rodina přišla při kolektivizaci.
• Je ženatý, má tři děti. Ve volném čase hraje tenis, rád poslouchá vážnou hudbu.


Druhá: Jste s ženou v restauraci. Jaké víno zvolíte třeba k rybě?
Ryzlink vlašský. Z naší produkce buď víno terroir Železná, nebo jemnější z vinice Ořechová hora.

Vaše vinařství s ryzlinky vyhrávalo různé soutěže. Před pár dny jste se stal potřetí Vinařem roku. Jak vypadaly oslavy?
Slavili spíš kolegové ve vinařství a ve vinici a to hned ráno po vyhlášení. My, co jsme byli v Praze na vyhlašování a odjížděli jsme následně ráno, jsme se k tomu zatím moc nedostali.

Dovršil jste pomyslný hattrick. Máte recept na úspěch?
Návod nemám. Nečekal jsem, že to vyjde zrovna s víny ročníku 2017. Po problémech, které jsme měli s loňskou sklizní. Přišli jsme o část úrody a hrozny dosahovaly velmi vysokých, až nežádoucích stupňů cukernatosti. Naši lidé se s tím vypořádali výborně, titul Vinař roku to dosvědčuje.

CELÝ ROZHOVOR SI PŘEČTĚTE V SOBOTNÍM (1.9.) TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.