Zaměřili se na odrůdu Veltlínské zelené. „Díky struktuře hroznu, bobule a přírodní svěží kyselině je pro ledová vína vhodné. Vybereme vždy zdravé plody nejlépe na kopcích, aby vyšší proudění vzduchu lépe ochránilo hrozen před plísněmi,“ informoval ředitel vinařství David Šťastný. Po sběru putovaly hrozny do lisu. „Na mráz čekáme s hrozny určenými na ledová vína do Vánoc,“ doplnil.

Pro sklizeň je potřeba minimální teplota minus sedm stupňů Celsia. Podle sommeliéra Marka Babisze z Národního vinařského centra ve Valticích přišel mráz letos výjimečně brzy. „V minulých letech to bylo většinou okolo Vánoc a mnohdy až po Novém roce,“ upřesnil Babisz.

Co je ledové víno• Vyrábí se ze zmrzlých hroznů.
• Teplota při sklizni musí být minimálně minus 7 stupňů Celsia.
• Při lisování zmrzlých hroznů voda ve formě krystalků ledu zůstává v lisu, ven vytéká hustý a hodně sladký koncentrovaný mošt.
• Víno má výrazné aroma, méně alkoholu, vysoký obsah zbytkového cukru.
• Obvykle se plní do lahví o objemu 0,2 nebo 0,3 litru.
• Jedna láhev stojí přes 300 Kč.


Příznivé počasí využilo ve stejný den Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku při sběru Merlotu. „Loni jsme měli pouze výběr z cibéb,“ zmínil majitel Štěpán Maňák.

Letošní ledové chce prodávat nejdřív na příští Vánoce. Láhev bude asi za 380 korun včetně daně. „Nepodaří se vyrobit každý rok, proto je trochu dražší. Výlisnost hroznů je jen asi dvacet procent,“ osvětlil Maňák.

Šťastný očekává, že vyrobí přes dva a půl tisíce lahví o objemu 0,2 litru. Cena za láhev se bude pohybovat kolem tří stovek bez daně. „Předpokládám, že s letošním ledovým vínem půjdeme na trh až po roce 2019. Ještě máme pro zákazníky produkt z ročníku 2012,“ uvedl Šťastný.

Vinařství Pavlovín, které má vinice poblíž Klobouk u Brna na Břeclavsku, nakonec od sběru hroznů pro ledové víno o víkendu ustoupilo. „Budeme čekat na další mrazy. Loni jsme měli nějaké zásoby, nyní už ne a zákazníci mají o ledové víno zájem,“ sdělil jednatel firmy Radim Heča.

Některé vinařské firmy výrobu ledového vína letos vynechají. „Žádné hrozny jsme ve vinicích nenechali, obávali jsme se případné hniloby,“ informoval ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Při ochutnávce vín rád sáhne po vzorku ledového třeba Roman Příborský z Ladné na Břeclavsku. „Je na můj vkus trochu sladší, ale rád si rozšířím obzory. Doufám, že v brzké době nějaké ochutnám,“ věří mladík.

Ledová vína jsou vhodná k různým jídlům. „Lze je kombinovat s husími játry nebo k nějakému sladkému dezertu. Hodí se také jako aperitiv,“ přiblížil Babisz.