Hrozny ve vinohradě hnijí. Asi třetinovou ztrátu oproti průměrným letům očekává firma Pavlovín z Klobouk u Brna na Břeclavsku. Množství i zdravotní stav bobulí na jihu Moravy ovlivnily deště na začátku minulého týdne i hmyz a špačci.

Právě u choulostivých odrůd, jako je Svatovavřinecké, se projevil déšť ve vinicích Pavlovínu nejvíc. „Už ho máme skoro posbírané. Ve vinohradě už by moc nevydrželo. Budeme asi na polovině loňska,“ přiblížil ředitel firmy Radim Heča.

Ilustrační foto
Kočka v Dunajovicích poškrábala dítě a uhynula na mor. Pro zvířata je smrtelný

Na hnilobu hroznů mají letos vliv i další nepříznivé okolnosti. „Bobule hodně nabodává hmyz, na hroznech vzniká infekce a každá vlhkost situaci komplikuje. Pak už nastává řetězová reakce. Naštěstí deště ustaly za minutu dvanáct,“ poznamenal vinař František Bílek z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Úroda hroznů
- letošní problémy vinařů: déšť, špačci, hmyz
- škody po deštích: někde až polovina úrody
- opatření vinařů: sběr některých odrůd, aby hrozny nehnily
- intenzita srážek: na Břeclavsku 50 milimetrů, na Znojemsku 35 milimetrů
- očekávání vinařů: nižší výnos hroznů, ale dobrá kvalita, zdražení

Překvapilo jej, že jsou špatné bobule i na Ryzlinku rýnském, což je jedna z pozdějších bílých odrůd. „Má tendenci hnít, než hrozny dozrají. Na kvalitu vín to snad nebude mít vliv,“ míní.

Za největší problém pro výnos hroznů považuje špačky. „Někteří vinohradníci brečí, že jim celoroční práci sežrali za pár minut. Hlavně tam, kde jsou vinice obklopené kukuřicí,“ zmínil velkobílovický vinař.

Z dešťů měl strach i Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku. „Vody spadlo hodně. Některé odrůdy začaly nahnívat. Například Neuburské, které má hustší strukturu. Ale mělo cukernatost jedenadvacet stupňů, takže jsme ho posbírali,“ sdělil.

Na Znojemsku vinaři problémy po deštích zatím vůbec nezaznamenali. „Cukernatost je normální, ani nepraskají bobule,“ poznamenal ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Ilustrační foto
Strážnice bude mít po šesti letech opět kino

Podle ředitele Svazu vinařů Martina Půčka pršelo od Slovácka po Znojemsko. „Na Břeclavsku spadlo asi padesát milimetrů, za Znojemsku pětatřicet. Nejzasaženější hrozny vinaři posbírali, jejich kvalita je dobrá,“ řekl.

Vinařům nahrává také předpověď na následující dny. „Dalších deset dnů by nemělo pršet, v noci se má navíc ochladit, přes den svítit slunce, což je pozitivní,“ nastínil Půček. Očekává, že letošní sklizeň bude průměrná.

Ekonom Lukáš Kovanda ze skupiny Czech Fund uvedl, že aktuální ceny hroznů i vín jsou stejné jako loni. Třeba litr sudového vína stojí kolem padesáti korun. „Sklizeň je na vrcholu teprve v druhé polovině září, situace se může změnit,“ sdělil.

Hrušovany mají nové náměstí. S chytrým sloupem s wi-fi a dobíjením, se stylizovaným pítkem, elektronickou úřední deskou i původním morovým sloupem.
FOTOGALERIE: Opravené náměstí v Hrušovanech se lidem líbí

Podle vinaře Heči půjdou ceny vín nahoru. „V Maďarsku, na Slovensku, ve Španělsku mají nižší výtěžnost než v minulých letech,“ porovnal.