Také z hlediska chorob je podle Marcinčáka dosavadní vývoj příznivý. „Až v posledním týdnu jsme zaznamenali drobné náznaky padlí a perenospory, ale jen minimum. Hrozny se pomalu uzavírají a opravdu to vypadá na rok se slušným výnosem," potvrdil mikulovský vinař, který očekává průměr těsně nad hranicí 4,5 tuny na hektar,

Marcinčák se specializuje na bioprodukci.. S ochranou před chorobami a škůdci to má proto o něco složitější než ostatní. Na ošetření vinic totiž používá jen povolené speciální přípravky. „Ještě dva až tři týdny, bobule začnou zaměkávat a z hlediska chorob by mohlo být vyhráno. Problémy by teď přineslo jen delší deštivé počasí, které by nastartovalo houbové choroby. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje," odvolával se majitel vinařství Víno Marcinčák na příznivé předpovědi meteorologů.

Také krumvířský vinař Josef Valihrach vidí letošní úrodu v dobrém světle. „Na jaře jsme přečkali housenky a teď to vypadá dobře. Násada je slušná, hrozny jsou pěkné, plné. Pokud příznivé počasí vydrží, mohly by i červené odrůdy vyzrát na vysokou cukernatost," naznačil Valihrach své tajné přání.

O dva týdny dříve

Podle ředitele Vinných sklepů Valtice Marka Šťastného by navíc vinobraní mohlo začít o deset i čtrnáct dnů dříve než před rokem. „Rané odrůdy jako Irsai Oliver nebo Muškát moravský se možná budou sbírat už poslední týden v srpnu. Uvidíme, záleží na tom, jestli vydrží pěkné počasí," vyjádřil se Šťastný.

I on má z dosavadního vývoje ve vinicích radost. „Zatím to vypadá dobře, násada je slušná. V některých lokalitách se sice objevily houbové choroby, ale není to nic hrozného. Doufejme, že nedojdou kroupy, několikatýdenní deště a chladno," přiblížil hlavní obavy vinařů nejen na Břeclavsku Šťastný.

Žádné extra velké výnosy nečeká letos velkopavlovický vinař Radomil Baloun. Násadu označil jako průměrnou. Také podle něj ale jinak hraje vinohradníkům všechno do karet. „Vypadá to dobře. Přeje nám i počasí, bylo delší sucho, teď přišla potřebná voda. Trochu zlobí padlí révové, sem tam má někdo vinohrad chycený, ale není to zdaleka tak kritické jako třeba v roce 2010," srovnával Baloun.

Jak ovšem zdůraznil, vyhráno ještě zdaleka není. „Červenec je z hlediska počasí slušný, ale potřebujeme mít pěkný také srpen, hlavně jeho druhou polovinu. Velmi důležitá bude i první polovina září, kdy se nabírají cukry. Nesmí moc pršet a být zima. Hroznům by ale uškodilo i přílišné sucho, bobulky by byly malé," upozornil.