Téměř u konce se sběrem hroznů jsou v největším vinařství na Znojemsku, ve firmě Znovín Znojmo. „Poslední hrozny budeme sbírat na začátku příštího týdne. Úroda je solidní, cukry jsou touto dobou vysoké. V průměru se blížíme k cukernatosti kolem dvaadvaceti stupňů,“ uvedl ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Slunečné dny podle Vajčnera svědčily především modrým odrůdám a také Ryzlinku Rýnskému či Veltlínskému zelenému. „Zajímavé budou i tramíny. Ročník bude rozhodně výjimečný a bude v něm cítit slunce,“ doplnil Vajčner.

Za jedenáct týdnů posbírali hrozny v malém Rodinném vinařství Eliška Čeperová a Pavel Matouš. Rané odrůdy začali sbírat již 30. července. Klimatické podmínky vinobraní uspíšily až o tři týdny. Vinař Matouš se svými pomocníky naposledy sbíral 10. října.

Se sběrem hroznů končí také v Rodinném vinařství Košut na Břeclavsku. „Ve vinicích máme už jen červené pozdní odrůdy André a Cabernet Sauvignon. Tato vína budou velmi zajímavá. Hodně záleželo na tom, jak vinice dostávaly vodu,“ nastínil Luděk Košut.

Především mezi menšími vinaři se letos hodně mluvilo o nízkých výkupních cenách hroznů. „Nemyslím si, že výkupní cenu hroznů, která šla razantně dolů,zavinila vyšší sklizeň až o dvacet procent. Do republiky se přece dováží padesát procent vína. Obávám se, že za vším je určitá spekulace,“ myslí si vinař Pavel Matouš z Olbramovic.

Hevlínské nádraží zažilo 30.6.2010 poslední jízdu osobního motorového vlaku.
Lokálka mezi Hrušovany a Hevlínem je znovu na prodej. Už jen za tři miliony

Také jeho rodinné vinařství už ve vinohradech se sběrem skončilo. „My už jsme dosbírali minulou středu. Sbírat jsme začali už 30. července, což se u nás nikdy nestalo,“ připomněl neuvěřitelně časný start vinobraní Matouš.

Na letošní vína se zákazníci velmi těší například Šárka Hallangová z Adamova. „Já se těším mimořádně. Pro mne je sklenička dobrého vína večer rituál. V létě piji bílé, v zimě červené. Preferuji suchá vína. Pokud vím, protože se o úrodu aktivně zajímám, bude ročník 2018 díky teplému a slunečnému létu velmi zajímavý,“ svěřila se cykloturistka Hallangová, která má ráda například okolí Perné u Pálavy. „Tuto oblast navštívím i několikrát do roka. Také rádi jezdíme na ochutnávky vín. Například do Hrušovan u Brna,“ podotkla milovnice moravského vína.

Podle vinařů by se výkupní ceny hroznů neměly výrazněji promítnout do ceny pro koncového zákazníka.

Ilustrační foto.
Znojmo: výpadovku na Vídeň čeká oprava