Téměř u konce se sběrem hroznů jsou v největším vinařství na Znojemsku, ve firmě Znovín Znojmo. „Poslední hrozny budeme sbírat na začátku příštího týdne. Úroda je solidní, cukry jsou touto dobou vysoké. V průměru se blížíme k cukernatosti kolem dvaadvaceti stupňů,“ uvedl ředitel Znovínu Pavel Vajčner.
Slunečné dny podle Vajčnera svědčily především modrým odrůdám a také Ryzlinku Rýnskému či Veltlínskému zelenému. „Zajímavé budou i tramíny. Ročník bude rozhodně výjimečný a bude v něm cítit slunce,“ doplnil Vajčner.
Za jedenáct týdnů posbírali hrozny v malém Rodinném vinařství Eliška Čeperová a Pavel Matouš. Rané odrůdy začali sbírat již 30. července. Klimatické podmínky vinobraní uspíšily až o tři týdny. Vinař Matouš se svými pomocníky naposledy sbíral 10. října.
Se sběrem hroznů končí také v Rodinném vinařství Košut na Břeclavsku. „Ve vinicích máme už jen červené pozdní odrůdy André a Cabernet Sauvignon. Tato vína budou velmi zajímavá. Hodně záleželo na tom, jak vinice dostávaly vodu,“ nastínil Luděk Košut.
Především mezi menšími vinaři se letos hodně mluvilo o nízkých výkupních cenách hroznů. „Nemyslím si, že výkupní cenu hroznů, která šla razantně dolů,zavinila vyšší sklizeň až o dvacet procent. Do republiky se přece dováží padesát procent vína. Obávám se, že za vším je určitá spekulace,“ myslí si vinař Pavel Matouš z Olbramovic.
Také jeho rodinné vinařství už ve vinohradech se sběrem skončilo. „My už jsme dosbírali minulou středu. Sbírat jsme začali už 30. července, což se u nás nikdy nestalo,“ připomněl neuvěřitelně časný start vinobraní Matouš.
Na letošní vína se zákazníci velmi těší například Šárka Hallangová z Adamova. „Já se těším mimořádně. Pro mne je sklenička dobrého vína večer rituál. V létě piji bílé, v zimě červené. Preferuji suchá vína. Pokud vím, protože se o úrodu aktivně zajímám, bude ročník 2018 díky teplému a slunečnému létu velmi zajímavý,“ svěřila se cykloturistka Hallangová, která má ráda například okolí Perné u Pálavy. „Tuto oblast navštívím i několikrát do roka. Také rádi jezdíme na ochutnávky vín. Například do Hrušovan u Brna,“ podotkla milovnice moravského vína.
Podle vinařů by se výkupní ceny hroznů neměly výrazněji promítnout do ceny pro koncového zákazníka.