Místostarostu Hustopečí Bořivoje Švástu mrzí, že práce nezačaly dříve. „Vytvořili jsme u nádraží parkoviště s osmdesáti místy a chtěli jsme to spojit dohromady s modernizací trati. Teď nám do něj železničáři zasáhnou,“ obává se Švásta.

Železničáři zrekonstruují vlaková nádraží v Šakvicích i Hustopečích včetně nástupišť. „Nově bezbariérový přístup zlepší komfort cestujících. Cílem projektu je také dosažení traťové rychlosti devadesát kilometrů za hodinu,“ poznamenal jejich mluvčí Marek Illiaš.

Ilustrační foto
Vraždy? Často klasické domácí zabijačky, řekl kriminalista

Dál jsou železničáři s modernizací a elektrifikací trati mezi Hrušovany u Brna a Židlochovicemi na Brněnsku. Práce začaly loni v prosinci. Hotovo má být za rok. „Dělníci začali likvidovat staré kolejiště,“ sdělil starosta Židlochovic Jan Vitula. Náklady jsou 790 milionů korun.

Podle Vituly se lidé z Židlochovic dostanou do Brna rychleji. „Cesta autem trvá klidně i přes hodinu, vlakem by mohli být lidé v Brně za čtyřiadvacet minut,“ podotkl. Osobní vlaky se na tamní trať vrátí asi po čtyřiceti letech.

Největší investice na železnici:
• Modernizace a elektrifikace mezi Šakvicemi a Hustopečemi na Břeclavsku: 1,5 miliardy korun, začátek druhá polovina 2019
• Modernizace a elektrifikace trati mezi Hrušovany u Brna a Židlochovicemi na Brněnsku: 790 milionů, začátek prosinec 2018
• Rekonstrukce výpravní budovy v Hrušovanech nad Jevišovkou: 40 milionů, únor 2019 hotový projekt

V navýšení počtu cestujících věří i krajský koordinátor hromadné dopravy Kordis. „Očekáváme, že lidé z Židlochovic nebo Hustopečí, kteří jezdí autem a často stojí v kolonách, přejdou do vlaku, aby nemuseli hledat v Brně místo k parkování,“ uvedl za koordinátora dopravy v kraji Květoslav Havlík.

Vlaky z Židlochovic do Brna měly podle původního plánu jezdit už od ledna příštího roku, nyní však Havlík připustil zpoždění. „Nevíme, jak dopadne výluka na brněnském vlakovém nádraží,“ zdůvodnil mluvčí.

Kvůli opravám výhybek a zabezpečovacího zařízení na brněnském nádraží trvá omezení od prosince. Původně mělo skončit za rok, protáhne se však o několik týdnů.

Železničáři připravují také opravu výpravní budovu v Hrušovanech nad Jevišovkou. Za zhruba čtyřicet milionů. Budovu zateplí, zřídí bezbariérový přístup či vymění rozvody. Dokončují projekt, v dubnu vyhlásí soutěž na zhotovitele.

Podnikatel Libor Procházka, ani firmy s ním související, nesmí podle předběžného rozhodnutí soudu vybírat parkovné nebo bránit autům v parkování u hotelu Boby nebo u Hokejových hal dětí a mládeže.
Zátarasy u Lužánek jsou zpět. Na průjezdnost parkoviště dohlíží strážníci