Petr Janík z Újezdu u Boskovic na Blanensku vyzkoušel za poslední roky už dva poskytovatele mobilních služeb. Nejprve Vodafone, pak přešel k T-mobile. Od současného operátora chytá signál lépe. „Musím ale stát ve dveřích mezi obývákem a ložnicí, odtud se dovolám bez problémů,“ vypozoroval Janík.

Podivuje se nad tím, že i když má s manželkou stejný typ telefonu, na jednom zařízení je signál silnější a na druhém slabší. „I tak ale musíme mít telefony doma položené na určitém místě, jinak jsme nedostupní,“ řekl Janík.

Oprava ulice -  ilustrační foto
Průjezd Dukelskou? Autobusem nebo na povolenku. Do října ji budou opravovat

Změna operátora pomohla Zdeňce Chalupníkové. „Měla jsem O2 a signál byl špatný. Tak jsem přešla k T-mobile a už je výborný,“ uvedla žena z Blanska, která se těžko dovolala na chatě v Holštejně.

V Horním Smržově u Letovic na Blanensku chytí signál jen ti, kdo bydlí u silnice. Lidé ve zbylé části obce mají smůlu. „Musí si najít místo, kde signál je. Nebo použít pevnou linku. Řada z nich ji právě kvůli tomu stále má,“ všiml si starosta Petr Poláček.

Mimo pokrytí je i část nedaleké Deštné. Problém je chybějící vysílač. „Poblíž Horního Smržova ani Újezdu u Boskovic žádný není. Jeho výstavbu v nejbližší době neplánujeme,“ uvedla Liana Vojtková ze zákaznické péče Vodafone.

Společnost ale odmítá, že by to bylo kvůli nákladnosti projektu. „Určitě to není proto, že by se to nevyplatilo. Snažíme se najít různé cesty, vyjednáváme o místě, o nájmu,“ řekla pouze mluvčí Vodafone Veronika Exnerová.

Silnice z Adamova do Bílovic nad Svitavou je zavřená. Kvůli sesuvu kamenů. Ty zablokovaly poblíž penzionu Pod Ronovem část jednoho jízdního pruhu.
Autem za nákupy do Brna? Na motoristy číhá nebezpečí. Důvod? Padající kameny

T-mobile slibuje zákazníkům zlepšení. „V Deštné, Bořitově, Lažánkách nebo Češkovicích na Blanensku by se mělo pokrytí zlepšit. Plánujeme výstavbu vysílačů letos, nejpozději v roce 2019,“ oznámil Leixner.

Na Vyškovsku připravuje T-mobile výstavbu vysílačů ve Studnicích, Hošticích-Herolticích, Hodějicích a Bošovicích. Těžko se dovolají obyvatelé Nových Sadů na Drahanské vrchovině. „O2 fungovalo celkem dobře, ale v poslední době se i jejich signál zhoršil a tak jsme na tom zle. Řešil jsem to s O2 a řekli mi, že to lepší nebude,“ shrnul starosta obce Jiří Šteflíček.

Někteří obyvatelé tak musí vylézt na kopec, aby se vůbec dovolali, jiným to jde bez problému. „S O2 se dovoláme, špatný je ale T-mobile,“ řekl Josef Nejedlý z Nových Sadů.

Podle operátorů může být problém i v zařízení. „Horší příjem signálu mají starší telefony,“ vysvětlila mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

V anketě Dřevěná stavba roku 2018 můžou lidé poslat hlas i dětskému hřišti v Rousínově.
Dětské hřiště nebo rodinný dům. Lidé mohou hlasovat o dřevěnou stavbu roku

V řadě obcí Vyškovska se v poslední době podařilo potíže s telefonováním vyřešit. Jde třeba o Milešovice nebo Olšany. „Před třemi roky jsme si s O2 rozdělili náklady a vybudovali novou základovou stanici. Spousta lidí pak k tomuto operátorovi přešla,“ popsala starostka Olšan Dana Křížová investici obce za asi šedesát tisíc korun.

IVETA BORKOVÁ