„Zítra se hodlám sejít se všemi lídry stran, které se dostali do krajského zastupitelstva, a zahájit vyjednávání. Jsem rád, že voliči ukázali, že už mají dost této vlády a dali hlas sociální demokracii," komentoval hejtman Michal Hašek vítězství.

Lídr lidovců Stanislav Juránek se stihl se současným koaličním partnerem Haškem setkat a poblahopřát si už v sobotu večer. KDU-ČSL si oproti minulým volbám pohoršila o jednu příčku. „Jsme s výsledkem voleb spokojení. Mrzí mě, že komunisté jsou před námi, ale dalo se to očekávat," podotkl jejich lídr Stanislav Juránek. Ten vidí pouze dvě možnosti. Buď se sociální demokraté spojí s komunisty, nebo právě s lidovci.

Velkým zklamáním skončily krajské volby pro Jiřího Crhu. Místostarosta Blanska vedl kandidátku občanských demokratů. Předvolební průzkumy straně slibovaly celkově třetí místo, nakonec ale skončila až čtvrtá. Získala pouhých 9,2 procenta hlasů a osm mandátů. "Tyto volby jsou prohrou prakticky všech demokratických stran včetně ČSSD. Když je srovnáte výsledky před čtyřmi lety, tak ztratili všichni kromě komunistů. Ti získali. To není dobrá zpráva, je to k zamyšlen," podotkl Crha.

Podle politologa Michala Pinka může za drtivý propad pravice zejména nízká účast u voleb. "Dalo se to očekávat. Mysleli jsme, že se bude pohybovat kolem čtyřiceti procent. Odpovídá to dlouhodobému trendu. Nepřišli pravděpodobně hlavně voliči středního proudu," uvedl Pink.

ONLINE REPORTÁŽ Z KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLEB

Monitorovali jsme pro vás situaci ve všech volebních okresech na jižní Moravě. Sledujte volby 2012 s námi.

PODÍVEJTE SE, KDO V KRAJI POVLÁDNE:  ZDE


ONLINE REPORTÁŽ BYLA O PŮLNOCI UKONČENA

0:00 - Výsledky voleb jsou kompletní

23:39 - Hodonínsko: Ivo Pojezný (KSČM) z Kyjova získal ze zástupců okresu Hodonín v krajských volbách největší počet preferenčních hlasů. Zakroužkovalo jej 2609 voličů. Velmi úspěšný byl také ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík, kterého zakroužkovalo 2408 voličů. Žádný další zástupce regionu se přes dva tisíce preferenčních hlasů nedostal.

23:25 - Újezd u Černé Hory: Hlasy do krajských voleb už mají spočítané i v Újezdě u Černé Hory. „Momentálně výsledky ještě zpracováváme," řekl Jaromír Zachoval z újezdské volební komise. Účast v krajských volbách měli v Újezdě 58, 9%. Nyní začíná újezdská komise sčítat hlasy do obecního zastupitelstva. „To bude trvat asi tak hodinu, účast v obecních volbách totiž byla vyšší, přišlo 78,3 % voličů. Také voliči dávali pět preferenčních hlasů, takže to na počítání bude o něco náročnější," řekl Zachoval.

23:05 - Blanensko: Absolutně nejvyšší volební účast na Blanensku byla v obci Okrouhlá. Hlasovat tam přišlo neuvěřitelných takřka devadesát procent voličů. Z 251 oprávněných voličů jich volilo 224.

23:00 - Hodonínsko: Nejvyšší volební účastí v okrese Hodonín se v těchto volbách může pyšnit Kuželov. Lístek do urny vhodilo 198 z 339 registrovaných voličů, což znamená účast 58,41%. Ještě čtyři obce dosáhly minimálně padesátiprocentní hranice - Ostrovánky 54,26%, Nechvalín 50,90%, Želetice 51,38 % a Nenkovice50,0%.

22:49 - Hodonínsko: Úplně nejhorší volební účast v okrese Hodonín měl Suchov (21,44%). Ještě tři obce měly účast slabší než třicetiprocentní – Nová Lhota (26,12%), Nový Poddvorov (27,27%), Milotice (27,70%).

22:41 - Hodonínsko: Nejjasnějšího vítězství v rámci jedné obce v okrese Hodonín dosáhla kandidátka Nestraníků. V Nenkovicích získala 61,9 procent hlasů. Své sehrálo samozřejmě to, že tamní starosta Petr Zálešák byl v této kandidátce na devátém místě. Žádná jiná sestava nedokázala v některé z obcí překonat šedesátiprocentní hranici. V této souvislosti ale stojí za zmínku to, že ve třech obcích okresu se podařilo vítězi dostat minimálně na padesátiprocentní hranici. Ve všech případech šlo o KDU-ČSL. V Žeravinách zvítězila strana s rovnými padesáti procenty, v Dolních Bojanovicích získala 51,58%, ve Tvarožné Lhotě 51,77%.

22:30 - Brno: Webové stránky brněnských komunistů napadli hackeři. V úvodu aktualit se objevila zpráva "Volili jste nás? Pokud ano, jste jedni z mnoha omezených idiotů, kteří vůbec nesledují,kam naše země míří". Stránky asi hodinu nefungovaly.

22:10 - Hodonínsko: Z hlediska okresu Hodonín jsou zcela unikátní výsledky v Bukovanech u Kyjova. Zvítězila tam ODS, což se v žádné jiné obci okresu nestalo. Je to i odrazem toho, že v Bukovanech žije Jiří Šimeček, na čísle 6 nejvýše postavený zástupce regionu této kandidátky.

22:00 - Újezd u Černé Hory: Úderem desáté hodiny volby končí už i v Újezdě u Černé Hory na Blanensku. Komise otevírá volební urnu a třídí hlasovací lístky pro volby do krajského zastupitelstva i do obecního zastupitelstva. „Sčítání hlasů bude trvat tak do půlnoci," odhadla Jarmila Stejskalová z újezdské volební komise.

21:50 - Hodonínsko: Šesté místo bez nároku na mandát v jihomoravském zastupitelstvu. Tak skončila kandidátka Nestraníků. „Taková pozice mě těší, přesto neskrývám smutek z toho, že nebudeme mít zastoupení," komentoval výsledky voleb lídr kandidátky kyjovský starosta František Lukl. Podle něj se ukázalo, že je těžké konkurovat zavedeným stranám s větším přísunem peněz na kampaň. „Doufám ale, že tento volební výsledek nám zaručí ve vedení kraje diskuzi, protože jsme dokázali, že nemáme malou podporu," dodal. Ostudou podle starosty není ani umístění kandidátky v rámci okresu Hodonín, odkud pochází většina kandidátů. Tam skončila čtvrtá před ODS i TOP09. Výsledek v Kyjově (vítězství se 34,6%) pak ukazuje podle něj to, že i tamní koalice vedená starostou má stále podporu místních obyvatel.

21:09 - Blanensko: Voliči na Blanensku při volbách hojně využívali kroužkování, tedy možnosti dát někomu z kandidátky preferenční hlas. „Ano, kroužkovala jsem. Volila jsem poprvé a dala jsem hlas KDU-ČSL, protože mě oslovují hodnoty, které strana zastává," uvedla osmnáctiletá Aneta Hořavová z Blanska. Nejvíc preferenčních hlasů z regionálních kandidátů na Blanensku získal starosta Olešnice Zdeněk Peša kandidující na dvaadvacátém místě za KDU-ČSL – zakroužkovalo ho 2 440 lidí volících na Blanensku. V těsném závěsu za ním je místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková, osmička na stejné kandidátce. Té voliči na Blanensku dali 2 162 preferenčních hlasů. Přes 1 300 lidí na Blanensku upřednostnilo bývalého místostarostu Blanska a současného náměstka hejtmana Ivo Poláka a ještě o něco víc jich zakroužkovalo senátora Jozefa Regece z Černé Hory, oba z kandidátky ČSSD.

ČTĚTE TAKÉ: Politolog: Na nízké volební účasti vydělali komunisté


21:29 - Brno: Do krajského zastupitelstva už nekandidoval. Přesto nese Jiří Kadrnka za volební neúspěch ODS ve volbách do zastupitelstva Jihomoravského kraje svůj díl odpovědnosti. Je totiž krajským předsedou strany. „Nevylučuji, že někteří z nás po kongresu ODS vyvodí z výsledků krajských voleb osobní odpovědnost," předesílá Kadrnka

20:45 - Pasohlávky: V Pasohlávkách vyhráli krajské volby jasně Moravané. Získali neuvěřitelných 55,33 procenta hlasů, zatímco druhá ČSSD jen 15,41 procenta. Lví podíl na úspěchu Moravanů v Pasohlávkách má podle všeho tamní starosta Tomáš Ingr, který byl lídrem krajské kandidátky strany.

20:31 - Hodonínsko: Největší popularitu v okrese Hodonín má Suverenita Jany Bobošíkové v Terezíně. Získala tam téměř patnáct procent hlasů. Přes pět procent hlasů získala tato kandidátka v okrese Hodonín už jen v Novém Poddvorově (11,9) a v Malé vrbce (8,69).

20:23 - Brno: Volební štáb ODS v brněnské restauraci Tora se už pomalu rozchází. Je tam jen patnáct lidí a odchází už i šéf strany Jiří Kadrnka. Zbylí straníci si rozdělali láhev vína, ale zábava vázne. Všichni se shodují, že strana utrpěla drtivou porážku.

Volební štáb ODS. Jeho členové slavit nemohli.

20:14 - Blanensko: Vítězství sociálních demokratů v kraji někteří lidé v regionu nepřivítali s nadšením. „Podle mě si voliči pletou krajské volby s volbami do parlamentu. Ačkoliv levicové vedení našeho kraje není schopné a úspěšné, bude ještě silnější," myslí si například Vladimír Bílý z Adamova.

ČTĚTE TAKÉ: Volby jsou prohrou všech demokratických stran, říká lídr ODS Jiří Crha


20:00 - Znojemsko: Znojemsko má sečteno. Volby zde s devětadvaceti procenty vyhrála sociální demokracie. Druzí jsou komunisté s necelými sedmadvaceti procenty. Lidovci brali na třetím místě téměř patnáct procent. Čtvrtí občanští demokraté získali sedm procent. Výsledek TOP09, která získla 3,17 procent vyrovnalo Sdružení nestraníků, zřejmě díky tomu, že na sedmém a desátém místě kandidovali Jaroslav Jenšovský a Šárka Ježková, starostové Dobšic a Blížkovic. Na dalším místě skončili Zemanovci vedení znojemským lídrem Marianem Keremidským. Těsně nad dvěma procenty skončila pirátská strana. Vítězní sociální demokraté si proti posledním krajským volbám o procento pohoršili, komunisté si na druhém místě o tři procenta svůj výsledek vylepšili. Lidovci spadli o sedm procent, občanští demokraté přišli o polovinu hlasů. Volební účast klesla o pět procent na 35,31.

19:50 - Hodonínsko: Velmi specifický volební výsledek mají Dubňany. Kdyby záleželo na voličích tohoto města, krajské zastupitelstvo by bylo pouze trojbarevné – ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.  První dvě strany se v Dubňanech dostaly přes třicet procent, lidovci jich tam mají necelých devět. K takovému zvláštnímu rozložení sil došlo i proto, že hned tři kandidátky by Dubňanští s přibližně čtyřmi procenty nechaly těsně bez mandátu.

19:40 - Brno: Zbývá sečíst poslední hlasy. Komunisté jsou na druhém místě za ČSSD. Existuje tak varianta levicové koalice, které by se komunisté nebránili. "Lídr jihomoravských sociálních demokratů Michal Hašek už nám volal a poblahopřáli jsme si. Zároveň jsme se domluvili, ýe začneme jednat o možné koalici," uvedl lídr jihomoravských komunistů Vojtěch Adam.

19:36 - Hodonínsko: Ze stran, které se dostanou do jihomoravského zastupitelstva, dopadla v okrese Hodonín úplně nejhůře TOP09. Její kandidátka společná se starosty JMK se v celokrajském měřítku přehoupne přes pět procent, v okrese Hodonín ale zaznamená jen přibližně dvě procenta. Kdyby záleželo na voličích okresu Hodonín, do zastupitelstva by se nedostala.

ČTĚTE TAKÉ: Na Vyškovsku zvítězila levice. Pravicové strany propadly


19:34 - Brno: I přes poměrně špatný výsledek se ve štábu Top 09 vtipkuje. „Spojil jsem kampaň se svým příjmením. Ať ti co jsou nas… volí Nasera. Ale nejspíš jsem to udělal pozdě," usmívá se kandidát Top 09 Naser Oweis, který však byl až na předposledním místě kandidátky a do zastupitelstva kraje se nedostal.

Jan Vitula z TOP 09 po volbách.

19:28 - Hodonín: Pro krajského lídra Nezávislých Igora Taptiče z Hodonína je výsledek jeho kandidátky zklamáním. Už u volební urny předeslal, že zklamán bude každým výsledkem pod pět procent. Nakonec jich jeho sestava zřejmě nezíská ani dva a půl. „Těší mě solidní výsledek v Hodoníně. V rámci kraje jsou ale síly bohužel rozloženy jinak," komentoval téměř definitivní výsledky voleb.

19:21 - Jižní Morava: Z pohledu policie byly volby v Jihomoravském kraji velmi klidné. „I po uzavření volebních místností neřešily hlídky v kraji žádnou mimořádnou událost. Práci volebních komisí při sčítání hlasů nikdo nenarušil," prohlásil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

19:18 - Blanensko: Z celé jižní Moravy je nejvyšší volební účast v krajských volbách na Blanensku. K urnám tam přišlo 42,12 procenta voličů. Přes čtyřicetiprocentní hranici už se přehoupl jen okres Brno-venkov. Průměr v Jihomoravském kraji činí 37,76 procenta. Nejméně lidí šlo k volebním urnám na Břeclavsku.

19:12 - Brno: Současní koaliční partneři Stanislav Juránek a Michal Hašek se před sedmou hodinou večer sešli na Zelném trhu, vzájemně si poblahopřáli a o pokračování společné vlády v kraji odešli diskutovat do blízké kavárny. „Myslím, že jsme lepší partner než komunisté," řekl Juránek při setkání Haškovi. Ten odvětil, že o všem budou jednat v neděli.

Tisková konference k výsledkům voleb s členy ČSSD.

19:08 - Hodonínsko: V okrese Hodonín kromě stran, které se dostanou do jihomoravského zastupitelstva, podle očekávání bodovaly dvě kandidátky nezávislých.  Kdyby záleželo na hlasech z regionu, dostaly by se do zastupitelstva obě. Nestraníci vedení starostou Kyjova Františkem Luklem v okrese Hodonín dokonce překročili desetiprocentní hranici. Nezávislí vedení starostou Hodonína Igorem Taptičem pak získali v regionu více než šest a půl procenta. Na celokrajské úrovni to ale nestačilo.

19:05 - Brno: V restauraci Tora ve volebním štábu ODS je asi třicítka lidí. Včetně vyjednávacího týmu, který tvoří kandidát na hejtmana Jiří Crha, předseda jihomoravské organizace strany Jiří Kadrnka a Vojtěch Mencl. Zatím jednali jen krátce s předsedou jihomoravské TOP 09 Janem Vitulou, který je přišel navštívit.

19:02 - Brno: Podle prozatímních výsledků jsou komunisté na druhém místě. A přijímají první gratulace, některé i z Asie. V Japonsku sleduje volby Karel Abraham starší. "Psal, že gratuluje. My jsme zase jemu i jeho synovi popřáli hodně štěstí v zítřejším závodě," poznamenal lídr komunistické kandidátky Vojtěch Adam.

19:00 - Znojemsko: Postavení neformální bašty Zemanovců potvrdila Vranovská Ves. Strana práv občanů v městysi krajské volby ziskem téměř pětadvaceti procent. Druzí byli komunisté s jednadvaceti procenty, třetí byli sociální demokraté s téměř šestnácti procenty hlasů. O úspěch strany se zřejmě přičinil šestnáctý muž kandidát Vladimír Najda, bývalý starosta městyse. Se stranou spolupracoval i nynější starosta Jiří Peřinka.

ČTĚTE TAKÉ: Hejtman Hašek obhájí vítězství. Oproti minulým volbám si ale ČSSD pohoršila


18:55 - Vyškovsko: V krajských volbách na Vyškovsku zvítězila ČSSD s 31% hlasů, za ní skončila KSČM s necelými 23%, KDU-ČSL získala 17% hlasů a čtvrtí skončili občanští demokraté se 7% hlasů.

18:50 - Brno: V táboře Top – 09 v jedné z brněnských restaurací panuje spíše zklamání. „Sice jsem byl skeptický, ale tento výsledek jsem nečekal," sdělil zastupitel za brněnskou městskou část Jan Hlobil. Podle některých členů Top – 09 výsledek voleb může ovlivnit další směřování strany. „Je to určitě signál změny. Nejvyšší vedení strany by výsledky voleb mělo vzít v potaz a začít přemýšlet o tom, co zlepšit," sdělil například místostarosta brněnské Bystrce Tomáš Přibyslavský.

18:46 - Vyškovsko: K volbám do krajského zastupitelstva se na Vyškovsku dostavilo 38% voličů. Volební komisaři vydali celkem 27 856 obálek, z nich pak vzešlo 97% platných hlasů.

18:42 - Znojemsko: Svou práci skončily už i komise ve Znojmě. Krajské volby zde jednoznačně vyhrála sociální demokracie s třiatřiceti procenty hlasů. Druzí komunisté získali pětadvacet. Lidovci získali deset procent, občanští demokraté zaostali o tři desetiny. Přes tři procenta se dostali Zemanovci. TOP09 s 2,79 procenta jen těsně předstihla Českou pirátskou stranu. Volební účast mírně přesáhla 35 procent. Oproti minulým volbám si sociální demokraté polepšili o dvě procenta, podobně svůj výsledek vylepšili komunisté. Občanští demokraté ztratili sedm a půl procenta, lidovci ztratili polovinu hlasů.

ČTĚTE TAKÉ: O křeslo do senátu si to na Břeclavsku rozdají Hajda s Tesaříkem


18:40 - Brno: Řadoví členové ODS přítomní na volebním štábu nesdílejí názor, že za vše může jen celostátní politika. „Nesouhlasíme se svalováním viny na politiku vlády. Odpovědnost by měli převzít lídři v kraji. Ti a jejich volební kampaň jsou primární. Mělo by to vést k sebereflexi uvnitř krajské organizace," říká Čeněk Pírek z Jedovnic.

18:32 - Blanensko: Na Blanensku už je o výsledku voleb rozhodnuto. Zbývají totiž sečíst už jen dva volební okrsky – v Bukovince a v Újezdě u Černé Hory. V Újezdě ale začnou hlasy počítat až po desáté hodině, až skončí volby do obecního zastupitelstva. Na Blanensku zvítězili sociální demokraté, kteří získali téměř třicet procent hlasů. Druhá je KDU-ČSL se ziskem 20,25 procenta hlasů těsně následovaná KSČM, které voliči dali 20,12 procenta hlasů. Na čtvrtém místě je ODS s pouhými 9,34 procenty. 

18:25 - Brno: K výsledkům voleb se vyjádřil i předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. I on vidí důvod porážky především v celostátní politice strany. "Ale nevylučuji i jiné příčiny. Nechci jitřit staré rány, ale nemusely nám prospět i velké koalice například v Brně. To vždycky bylo naší baštou a voličsky táhlo celou jižní Moravu. Teď má podobné výsledky jako venkovské části kraje," řekl Kadrnka.

Šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

18:12 - Brno: Do volebního štábu ODS už dorazil i Jiří Kadrnka, předseda jihomoravské ODS. Volební lídr Jiří Crha se zároveň vyjádřil k výsledkům voleb. "Je to prohra. A nejen naše, ale všech demokratických stran. Včetně ČSSD. Ztratili všichni kromě komunistů. To je námět k zamyšlení jak dál. Pro ODS spíše než na jižní Moravě, tak na celostátní úrovni. Výsledky jsou kromě Plzně totiž všude stejné," řekl Crha. Ve štábu ODS běží televize s brífingem hejtmana Michala Haška. Členové ODS při něm vtipkují, je to však hořký humor.

18:11 - Miroslav: V Miroslavi sociální demokraté v krajských volbách triumfovali. Získali téměř dvaačtyřicet procent, druzí komunisté získali dvaadvacet procent hlasů. Lidovci brali na třetím místě necelých devět, čtvrtí občanští demokraté získali přes šest a půl procenta. Na pátou TOP09 zbylo necelých pět procent hlasů. Volební účast mírně přesáhla sedmatřicet procent. Sociální demokraté svůj zisk z posledních krajských voleb zvedli o třináct a půl procenta, komunisté naopak šestnáct procent tratili. O tři procenta přišli lidovci, občanští demokraté ztratili přes polovinu hlasů.

18:10 - Břeclavsko /SENÁTNÍ VOLBY/: Vše nasvědčuje tomu, že ve druhém kole senátních voleb na Břeclavsku se utká Jan Hajda z ČSSD se Zdeňkem Tesaříkem z KSČM. Sečteno je téměř devadesát procent hlasů, Hajda získal 27,2 procenta hlasů, Tesařík 18,4 procenta. Třetí lidovec Richard Zemánek přesvědčil 10,4 procenta voličů.

18:07 - Brno: Ve štábu lidovců převládá optimistická nálada. "Jsme spokojení. Opět se ukázalo, že na jižní Moravě jsme v krajských volbách úspěšní. Už jsem osobně pogratuloval jasným vítězům – jak hejtmanovi Michalu Haškovi, tak Václavu Božkovi jako krajskému předsedovi," sdělil David Macek. Strana si přesto vytyčila ještě jeden cíl. "Pokud to půjde, chceme dohnat komunisty, protože se nám nelíbí, aby byli na druhém místě," dodal Macek. Lídr kandidátky Stanislav Juránek zatím ve štábu na Starobrněnské ulici v Brně chybí. Účastní se běžeckých závodů.

18:05 - Vyškovsko: Z výsledků voleb na Vyškovsku vyplývá, že ODS skončila čtvrtá se sedmi procenty hlasů. Podle kandidáta za okres Karla Jurky ODS výsledek očekávala. „Je to odraz vládní politiky. Výsledek je strašný. Nicméně podle televize bychom zatím jako strana mohli dostat sedm křesel v krajském zastupitelstvu. Jsem sedmý, zatím mám šanci se tam dostat," řekl Jurka.

18:03 - Brno: Jihomoravský lídr Top – 09 Jan Vitula je připravený pracovat v opozici. „Z dosavadních výsledků voleb je jasné, že jakékoliv vyjednávání o koalici je zbytečné. Jsme rádi, že budeme mít svůj klub zastupitelů. Pro kraj může být přínosná i naše práce v opozici," sdělil Vitula, který očekává zisk čtyř nebo pěti křesel v jihomoravském zastupitelstvu. „Výsledek je pro mě mírným zklamáním. Mrzí mě ale především nízký zisk všech pravicových stran v celé republice," řekl Vitula.

18:02 - Dolní Bojanovice: Suverénním způsobem vyhráli lidovci krajské volby v Dolních Bojanovicích. KDU-ČSL tam získala 51,58 procenta hlasů. Druzí sociální demokraté dostali od voličů „pouhých" 12,38 procenta. Z 2358 voličů přišlo vhodit obálku do urny téměř třiačtyřicet procent z nich.

18:00 - Brno: Je sečteno zhruba 95 procent hlasů. Ve volebním štábu komunistů panuje spokojenost. Zatím se zdá, že budou mít o šest mandátů víc, než po minulých krajských volbách. "To je dobrý výsledek," je spokojený Adam.

Jihomoravští komunisté v čele s nezávislým kandidátem Vojtěchem Adamem mohli být spokojeni. Vybojovali druhé místo a šestnáct křesel v zastupitelstvu.

17:57 - Moravský Krumlov: V Moravském Krumlově vyhráli krajské volby sociální demokraté s téměř sedmadvaceti procenty hlasů, druzí jsou o procento komunisté. Třetí lidovci brali 13,6 procenta, čtvrtá TOP09 necelých deset procent. Občanští demokraté získali sedm procent. Sociální demokraté vítězství ve městě po čtyřech letech obhájili, třebaže jim ubyla asi čtyři procenta hlasů. Komunisté si proti posledním krajským volbám polepšili o stejný díl polepšili. Občanští demokraté o polovinu hlasů proti minulým volbám přišli, i lidovci tratili asi pět procent. Hlasovat přišlo necelých devětatřicet procent voličů.

17:55 - Vyškovsko: Téměř padesátiprocentní volební účast byla v Krásensku na Vyškovsku. Vyhráli lidovci před sociálními demokraty. Občanská demokratická strana ze 164 platných hlasů získala pouhé čtyři. Občanské demokraty tam přeskočila i třeba Česká pirátská strana.   

17:53 - Znojmo: Své tradičně silné postavení potvrdili v krajských volbách komunisté v Jevišovicích. Volby ve městě vyhráli ziskem téměř třiceti procent hlasů, druzí sociální demokraté zaostali o šest procent. Lidovci skončili třetí s šestnácti a půl procenty. Občanští demokraté brali sedm a půl procenta, TOP09 získala 3,36 procenta. Proti minulým krajským volbám komunisté získali o zhruba pět procent hlasů víc, sociální demokraté přidali necelé procento. Volit přišlo 42 procent lidí.

17:51 - Topolany: V Topolanech na Vyškovsku měli voliči o svých favoritech jasno. Zatímco sociální demokraté a komunisté se podělili o téměř šedesát hlasů, Občanská demokratická strana získala jen jediný hlas. Spolu s Českou pirátskou stranou, Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, Suverenitou, Věcmi veřejnými a Národními socialisty tak dosáhli výsledku 0,96 procent. Třináct hlasů a dvanáct a půl procenta si odnesli Nezávislí demokraté, dvacet hlasů a téměř dvacet procent lidovci.

17:48 - Brno: Po páté hodině je už sečteno více než 80 % hlasů. Komunisté jsou zatím druzí za sociálními demokraty. "Je vidět, že lidé dali přednost levici. A to i ve velkých městech," řekl lídr komunistické kandidátky Vojtěch Adam.

17:47 - Brno /SENÁTNÍ VOLBY/: V Lidovém domě v Praze sleduje postupující sčítání hlasů kandidátka sociální demokracie Stanislava Slavíková, která usilovala o přízeň voličů v obvodu číslo 59 Brno-město. Po sečtení šedesáti procent hlasů si udržovala druhé postupové místo za kandidátkou Strany zelených Eliškou Wagnerovou. „Doufám, že to udržím a do druhého kola půjdu s odhodláním posílit v senátu zastoupení ČSSD. Moje soupeřka Eliška wagnerová je nečitelná kandidátka, nikdo neví, jak bude v budoucnu hlasovat. Já budu vždy hájit sociálnědeokratický program," podotkla Slavíková.

Předsedkyně jihomoravské centrály Českomoravská konfederace odborových svazů Stanislava Slavíková.

17:45 - Znojemsko: V Hrušovanech nad Jevišovkou vyhráli krajské volby komunisté s téměř dvaatřiceti procenty hlasů. Druzí byli sociální demokraté s téměř sedmadvaceti procenty hlasů. Třetí lidovci brali 15,7 procent. Občanští demokraté získali necelých šest procent a TOP09 necelá tři. Zemanovci tři procenta těsně překročili. Komunisté dosáhli ve městě druhého nejlepšího výsledku v historii krajských voleb, sociální demokraté udrželi výsledek z před čtyř let. Lidovci přišli o pět procent hlasů, občanští demokraté téměř o polovinu. Hlasovat přišlo osmadvacet procent voličů, o pět a půl procenta méně než před čtyřmi lety.

17:41 - Horní Věstonice: Mezi prvními výsledky krajských voleb na Břeclavsku se zatím vymykají jen Horní Věstonice. Na rozdíl od jiných by v nich totiž nevyhrála ČSSD, KSČM ani KDU-ČSL. Horní Věstonice se staly baštou Moravanů, kteří v obci zvítězili s necelými 38%.

17:39 - Vyškovsko: Zatímco v jiných obcích na Vyškovsku zvítězili sociální demokraté, ve Zbýšově si vítězství suverénně odnesla TOP 09 se starosty s dvaatřiceti procenty. V preferenčních hlasech pak téměř osmdesát procent získal starosta Jaroslav Žalkovský.

17:37 - Brno: Ve volebním štábu ČSSD už teče šampaňské proudem. Na obhajobu vítězství si po sečtení devadesáti procent hlasů připíjí současný hejtman Michal Hašek, jeho náměstek Václav Božek a asi dvě desítky dalších sociálních demokratů. „Jsme připraveni, jako vítěz krajských voleb, začít okamžitá jednání o krajské koalici pro volební období 2012 – 2016," řekl Hašek.

Hejtman Michal Hašek připíjí na vítězství.

17:35 - Znojemsko: Volební neúspěch TOP09 zaskočil starostu Moravského Krumlova a okresního lídra strany v krajských volbách Tomáše Třetinu. „Výsledek mně mrzí, očekával jsem, že celkově dopadneme lépe. Je to odraz nutných reforem, které děláme na celostátní úrovni a které je nutné provést," reagoval Třetina. Jeho strana na Znojemsku, při sečtení devadesáti procent hlasů získala necelá tři procenta. O něco lépe se jí vedlo v samotném Krumlově, kde skončila čtvrtá s necelými deseti procenty. „Znojemsko je tradičně levicový okres, sociální demokracie volby označila za referendum proti vládě. Bohužel byla slabá volební účast. Proto mě celkem vzato dobrý výsledek levice nepřekvapuje. Jen jsem doufal, že se nám bude celkově dařit lépe," dodal k výsledkům na Znojemsku Třetina.

17:33 - Blanensko: Výsledky voleb znají také už v Letovicích a v Adamově. V Letovicích přišlo k urnám 45,52 % voličů. Volby tam ovládli sociální demokraté s 26,43 % hlasů. Druhé místo obsadili lidovci s 20,49 % a třetí těsně za nimi komunisté s 19,61 %. Čtvrtí skončili TOP 09 a Starostové pro JMK  s 9,48 %, ODS až pátá. Největší důvěru Adamovských získali sociální demokraté před komunisty, lidovci a ODS. Ke krajským volbám přišlo v Adamově 36,90 %.

17:32 - Brno /SENÁTNÍ VOLBY/: Všech nadějí na úspěch se už vzdal senátor ODS Richard Svoboda. Z deseti senátorských kandidátů je po sečtení 75 procent hlasů až sedmý. "Moje poděkování patří všem Brňankám a Brňanům, kteří odevzdali svůj hlas v krajských volbách pro ODS a pro mě do Senátu. Velmi si jejich důvěry vážím a ujišťuji je, že i jako pěšák bez dalších politických ambicí, budu vždy hájit  konzervativní a liberální hodnoty, které jsme zdědili po předcích," slíbil končící senátor.

Richard Svoboda.

17:31 - Brno: V restauraci TORA v Brně se štábem ODS vládne zachmuřená nálada. Zisk devíti procent se členům nelíbí. "Chápu, že vládní strana ztrácí. Ale devět procent je bída," ozývá se.

17:30 - Vyškovsko: Na Vyškovsku je sečtených přes pětadevadesát procent volebních okrsků. Volební účast přesáhne osmatřicet procent.
Kandidát za vyškovskou KSČM Jan Procházka, který je na krajské kandidátce sedmý, s napětím sleduje volební výsledky. Na Vyškovsku, stejně jako na celé jižní Moravě, je KSČM druhá za ČSSD. „Pořadí, které zatím naše strana udržuje, jsme víceméně očekávali. Myslím, že za určitých okolností bych se mohl dostat do krajského zastupitelstva. Zatím je ale na nějaké hodnocení brzy, je sečtená pouze polovina výsledků. Ale pro to, abych se dostal do povědomí voličů, jsem toho před volbami udělal poměrně dost. Objel jsem devětapadesát obcí, kde jsem besedoval s obyvateli, měl jsem devět mítinků," uvedl Procházka.

17:27 - Hodonínsko: Nadšený z výsledků voleb není prozatím kandidát Strany práv občanů Zemanovci Rudolf Bauer z Hodonínska, který je na čtvrtém místě kandidátky. „Je to špatné," uvedl. Vývoj voleb sleduje v televizi. Přiznává, že ve straně počítali s minimálně pěti celými a dvěma až třemi desetinami procenta voličských hlasů. „Zatím je spočteno asi sedmdesát procent voličských hlasů a největší města ještě nejsou spočtená celá. Tak doufám, že bychom se mohli k těm pěti procentům vyškrábat," neklesá ještě zcela na mysli Bauer.

17:25 - Znojemsko: Znojemsko má sečtené tři čtvrtiny okrsků. Ve vedení se s pětadvaceti procenty bezpečně drží sociální demokracie, druzí jsou se sedmadvaceti procenty komunisté.  Třetí lidovci mají patnáct procent. Občanští demokraté na čtvrtém místě mají sedm procent. Následuje TOP09 se třemi procenty. Těsně nad třemi procenty jsou ještě Zemanovci.

17:24 - Brno: V jedné z brněnských restaurací se pomalu schází volební štáb Top 09. Podle dvojky kandidátky Ireny Matonohové je ještě předčasné hodnotit výsledky voleb. Po sečtení více než osmdesáti procent hlasů v Jihomoravském kraji má strana 5,65 procent hlasů. „Pokud s tímto výsledkem volby skončí, bude to pro nás určitě zklamání," podotkla Matonohová.

Tisková konference při krajských volbách v sídle ČSSD. Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc.

17:20 - Vyškovsko: Výsledky letošních voleb za Vyškov už jsou jasné. S třiatřiceti procenty hlasů vyhrála sociální demokracie, druzí byli komunisté s téměř pětadvaceti procenty a třetí lidovci s více než patnácti procenty hlasů. Občanští demokraté propadli, v okresním městě získali jen osm procent hlasů.

17:17 - Strážnice: Rozhodnuto je již ve Strážnici, kde jsou zpracované všechny volební výsledky. K volbám tam přišlo více než 37,5 procenta voličů. S téměř třiceti procenty tam na prvním místě skončili lidovci. Za nimi jsou s téměř dvaceti procenty sociální demokraté. Na třetím místě skončila s šestnácti procenty Komunistická strana Čech a Moravy. Ve Strážnici mohlo volebního práva využít 4776 voličů, přišlo jich 1793.

17:14 - Brno: Město Brno jako bašta pravice patrně končí. Po sečtení 71 procent hlasů vedou sociální demokrati, za nimi středoví  KDU-ČSL a třetí jsou komunisté. ODS až čtvrtá.

17:13 - Znojemsko: Průběžné výsledky na Znojemsku potěšily starostu Znojma a sociálnědemokratického kandidáta do krajského zastupitelstva Vlastimila Gabrhela. „Nechci předjímat konečné výsledky, ale sečtených je již zhruba šedesát procent okrsků a výsledek pro sociální demokracii mě velmi těší. Děkuji všem voličům, že přišli a že volili sociální demokracii," hodnotil Gabrhel. Potěšil ho úspěch sociálních demokratů ve Znojmě, kde v průběžných výsledcích jeho strana vede na druhými komunisty o devět procent.
„Je to změna od výsledku před několika lety, kdy sociální demokracie ve Znojmě tak vysoko nebývala. Věřím, že práce, kterou ve městě odvádíme přispěla lidi k tomu, že zvedla lidi z křesel, aby šli volit a volili sociální demokracii," dodal starosta. Poměrně nízkou celkovou účast ve volbách, která zaostává za čtyřiceti procenty z minulých krajských voleb , připsal společenské atmosféře. „Jde o to, jaká vládne nálada, o to, co dělá vláda. Spoustu voličů kvůli vládě ze současné situace znechucených," poznamenal Gabrhel.

17:10 - Blanensko: Volby v Újezdě u Černé Hory na Blanensku pokračují, volební komise tam má mnohem více práce než v ostatních obcích Jihomoravského kraje. Zatímco volební komise v některých obcích už šly domů, v Újezdě musí, stejně jako v pátek, sedět až do deseti hodin večer. Měli tam také už dvě kontroly. „Byl tady tajemník blanenské radnice a také kontrola z krajského úřadu. Kontrolovali jestli máme v pořádku volební urnu, státní znak a další náležitosti, které určuje zákon. My ale máme vše v pořádku. Střídají se nám tady také novináři," řekl Jaromír Zachoval z újezdské volební komise.

17:04 - Brno: Kolem půl páté se pozornost ve volebním štábu komunistů přestává soustředit jen na volby. V televizi běží Velká pardubická. "Tak Váňa je třetí. To není vůbec špatné na jeho věk," komentuje to mluvčí strany Vladimír Sácký.

17:00 - Znojemsko: Na Znojemsku komise sečetly již tři pětiny okrsků. Vede sociální demokracie s devětadvaceti procenty hlasů, druzí jsou komunisté s téměř osmadvaceti procenty. Třetí místo drží lidovci s patnácti a půl procenty. Čtvrtí občanští demokraté mají necelých sedm procent, TOP09  na pátém tři procenta.

Sociální demokraté slaví. Primátor Roman Onderka si připíjí s předsedou jihomoravské ČSSD Václavem Božkem.

16:55 - Brno /SENÁTNÍ VOLBY/: Více než čtvrtinu hlasů z dosud sečtených kandidátů má kandidátka Strana zelených do senátu Eliška Wagnerová. Po druhé kola by spolu s ní postoupila další žena, kandidátka sociální demokracie Stanislava Slavíková se sedmnácti procenty. Na třetím, nepostupovém místě je lidovec Daniel Rychnovský. Eliška Wagnerová je s oslavami zatím opatrná. „Velká část obvodu ještě není sečtená. Opravdu radovat se začnu, až bude sečtených tak osmdesát procent hlasů,“ sdělila.

ČTĚTE TAKÉ: Hejtman Hašek vyzval premiéra k demisi vlády


16:53 - Blanensko: Prvním městem na Blanensku, kde měli sečteny hlasy ze všech volebních okrsků, byly Velké Opatovice. K urnám tam přišlo ve dvancáti volebních okrscích 39,76% voličů. Volby vyhráli sociální demokraté s 28,46 % hlasů před komunisty s 24,82 % hlasů. Třetí skončili lidovci před občanskými demokraty.

16:50 - Vyškovsko: Čtvrtinu všech preferenčních hlasů zatím ve Sdružení nestraníků na Vyškovsku drží bučovický starosta Radovan Válek, který je na kandidátní listině čtvrtý v pořadí. Lídr strany František Lukl má v regionu jen pět procent hlasů, Válka zakroužkovalo už pětadvacet procent voličů. Na Vyškovsku mají nestraníci zatím celkem tři procenta hlasů.

16:49 - Blanensko: Jednou z nejmenších obcí na Blanensku je Lhota u Olešnice. Z jednatřiceti oprávněných voličů jich k volbám přišlo dvaadvacet. Sedmnáct z nich hlasovalo pro KDU-ČSL. Ta tak ve Lhotě získala neuvěřitelných osmdesát procent hlasů. „KDU-ČSL u nás vyhrává každé volby, takže žádné překvapení se nekonalo," uvedl zapisovatel volební komise Bořek Kučera s tím, že k volbám v obci chodí obvykle kolem sedmdesáti procent lidí, což se potvrdilo i při krajských volbách.

16:45 - Brno: Ve volebním štábu komunistů se členové strany začínají scházet ve čtyři hodiny odpoledne. jsou trochu překvapení nízkou volební účastí. "Je to každého věc, jestli jde veolit. Nevoliči si pak ale nemohou stěžovat," řekl lídr kandidátky komunistů Vojtěch Adam. O výsledcích zatím nechtěl spekulovat. "Zatím je to předčasné, není sečtena ani třetina hlasů," dodal Adam.

ČTĚTE TAKÉ: Újezd u Černé Hory: jiný čas obecních a krajských voleb voliče mátl


16:43 - Znojemsko: Mezi nejmladšími kandidáty do krajských voleb se za Znojemsko objevili osmnáctiletý student Patrik Blažek (VV), syn lídra kandidátky VV Jana Blažka, a devatenáctiletý student Martin Pikola (DSSS). Nejstaršího kandidáta do krajského zastupitelstva vyslal Hodonín. Na kandidátní listině byl devětaosmdesátiletý lékař Bernard Franta (Moravané).

16:40 - Jižní Morava: Na jihu Moravy už je sečtená polovina okrsků. Vedení si udržuje ČSSD s osmadvaceti procenty, následovaná KSČM s 19,5 procenty. Třetí jsou lidovci s necelými sedmnácti procenty. Do zastupitelstva by se dostali ještě občanští demokraté s necelými devíti procenty a TOP 09 s pěti procenty.

16:38 - Vyškovsko: Vyškovský místostarosta za lidovce Roman Celý v případě úspěchu strany ve volbách a zisku postu krajského radního ze svého současného místa odejde. Momentálně je s víc než třiatřiceti procenty preferenčních hlasů na Vyškovsku ve své straně druhý, hned za lídrem Stanislavem Juránkem. "Jsem trochu nervózní a situaci samozřejmě sleduji. Musím říct, že ta podpora z Vyškovska mě velmi těší a myslím, že je na tom vidět, že naši členové odvádějí dobrou práci, kterou lidé oceňují," řekl Celý, který se momentálně chystá připojit se k volebnímu štábu v Brně.

16:37 - Blanensko: Druhý den voleb prožila boskovická místostarostka a lídr lidovců za Blanensko, Jaromíra Vítková, v rodinném kruhu. "Syn se vrátil na pár dní ze zahraničí. Přišla i dcera s vnučkou, tak jsem připravila slavnostní oběd," řekla Vítková, která na jihomoravské kandidátce lidovců figuruje na osmém místě. Výsledky voleb sleduje průběžně na počítači. „Zatím to vypadá, že své pozici obhájíme. Uvidíme, jak s výsledky ještě zamíchá sčítání ve velkých městech," dodala místostarostka Boskovic.

16:35 - Břeclavsko /SENÁTNÍ VOLBY/: V senátních volbách na Břeclavsku je zatím sečteno 19,5 procenta hlasů. Průběžně vede současný senátor Jan Hajda z ČSSD (26,3 procenta), druhý je kandidát KSČM Zdeněk Tesařík s 20,4 procenta hlasů. „Výsledky ještě nejsou konečné, přesto chci poděkovat voličům za důvěru. V konkurenci devíti kvalitních kandidátů bych postup do druhého kola považoval za úspěch. I vzhledem k tomu, jak je komunistická strana stále démonizovaná," komentoval průběžné výsledky Tesařík.

16:33 - Znojemsko: Zřejmě místní starostka Lenka Hodaňová má výrazný podíl na výsledku Nezávislých demokratů v Damnicích. Kandidátka vedená znojemskou odborářkou Růženou Šalomonovou a se starostkou Hodaňovou na šestém místě získala v obci mimořádných osmnáct procent hlasů.  Nejvíce hlasů brala v obci na Miroslavsku sociální demokracie s jednatřiceti procenty, druzí jsou komunisté s necelými devětadvaceti procenty. Následují již zmínění Nezávislí demokraté. Na občanské demokraty zbyla necelá čtyři procenta, na TOP09 necelá tři.

16:31 - Kyjov: Více než pětatřicet procent. Tak si zatím v Kyjově vede Sdružení nestraníků s lídrem Kyjova Františkem Luklem. „Původně jsem se chtěl dívat na tenis, můj oblíbenec Roger Federer si ale zatím nevede nejlépe, takže jsem nakoukl na vývoj voleb a musím říct, že mě velmi příjemně potěšily. Mám nyní podobný pocit, jako před dvěma lety při volbách do zastupitelstva obce. Beru to tak, že lidé jsou spokojení s naší prací," reagoval na vývoj krajských voleb František Lukl.

16:30 - Brno: Za několik minut startuje Velká pardubická, ale na obrazovkách ve volebním štábu ČSSD stále problikávají sloupce čísel se sečtenými hlasy. „Tentokrát dostanou před panem Váňou přednost procenta, ale určitě se večer podívám, jak dopadl," podotkl hejtman Michal Hašek.

16:27 - Blanensko: Nejdéle si na první výsledky z krajských voleb museli počkat lidé z Adamova. Nyní jsou tam už zpracovány výsledky z prvního volebního okrsku. V něm s převahou zvítězili sociální demokraté před komunisty a lidovci. Na sečtené hlasy z další tří tamních volebních okrsků se čeká.

16:26 - Brno: Jihomoravský hetman a první místopředseda ČSSD Michal Hašek vyzval prostřednictvím premiéra Petra Nečase k podání demise vlády. „Volby se ukazují být Waterloo pro českou pravici i strany vládní koalice. Lidé hlasovali nejen v krajských volbách, ale také o současné vládě," řekl Hašek.

První den voleb zatím příliš netáhne. K volebním urnám chodí hlavně starší lidé.

16:25 - Znojemsko: Polovinu okrsků spočítaly komise i v Moravském Krumlově. Zatím vede sociální demokracie s osmadvaceti procenty, druzí jsou komunisté s třiadvaceti procenty. Třetí jsou lidovci s necelými třinácti procenty, za ně do zastupitelstva kraje kandiduje místostarosta Zdeněk Juránek. Starosta města zase kandiduje za TOP09, která je zatím čtvrtá z deseti procenty. Občanští demokraté mají téměř sedm a půl procenta hlasů.Ve čtyřech sečtených okrscích přišlo hlasovat šestatřicet procent lidí.

16:22 - Břeclavsko: Kdyby to záleželo na voličích v Bulharech na Břeclavsku, zasedly by v jihomoravském zastupitelstvu pouze dvě levicové strany. Vítězná ČSSD získala 38,3 procenta, druhá KSČM 36,8 procenta hlasů. Třetí TOP 09 s 4,1 procenta už by se do krajského zastupitelstva nedostala. K volbám v Bulharech přišlo jen 32,9 procent voličů.


ČTĚTE TAKÉ: Fanoušek Strany zelených žádal o tanec Elišku Wagnerovou


16:16 - Brno /SENÁTNÍ VOLBY/: Více než čtvrtinu hlasů z dosud sečtených kandidátů má kandidátka Strana zelených do senátu Eliška Wagnerová. Po druhé kola by spolu s ní postoupila další žena, kandidátka sociální demokracie Stanislava Slavíková se 17 procenty. Na třetím, nepostupovém místě je lidovec Daniel Rychnovský. Ve volebním obvodu číslo 59 Brno-město je prozatím sečteno asi třináct procent hlasů.

16:15 - Znojemsko: Tři z pěti okrsků mají sečtené komise v Miroslavi. Ve městě zatím jednoznačně vede sociální demokracie s jednačtyřiceti procenty, druzí jsou komunisté s jednadvaceti a půl procentem. Lidovci mají deset, občanští demokraté šest a TOP09 čtyři.

16:12 - Brno: Volební štáb spojený se sledováním výsledků má Občanská demokratická strana v brněnské restauraci Tora. Zatím je tam desítka lidí. "Většina lidí začne chodit kolem páté hodiny," uvedl volební manažer strany Michal Pátek.

16:10 - Blanensko: V Holštejně na Blanensku nasbírali nejvíc hlasů od voličů komunisté – 29 procent. Stejně tak v Chrudichromech – 32,25 procenta. Zato v Kozárově, kde volilo 65 z 97 lidí, nedostala KSČM jediný hlas.

16:03 - Hodonínsko: Hned dvakrát se objevila ve výsledcích voleb v Nechvalíně na Kyjovsku padesátka. Obec o 279 voličích přesáhla padesátiprocentní volební účast o devět desetin procenta a téměř šestapadesát procent hlasů dali voliči z Nechvalína sociální demokracie. Hranici padesát procent prolomili v krajských volbách lidovci ve Tvarožné Lhotě. KDU – ČSL tam volilo 51,77 procent voličů. 19,5 procenta si z voleb odnášejí sociální demokraté. Stříbrná Vesnice roku, Tvarožná Lhota, je první obcí Strážnicka, která znávýsledek voleb.

16:00 - Znojemsko: Jako lidovecká bašta se v krajských volbách ukázaly Žerotice. KDU získala v obci téměř dvaapadesát procent hlasů, volit přišly dvě pětiny voličů. Druzí byli sociální demokraté s dvaceti procenty a komunisté s necelými sedmnácti. Občanští demokraté ani TOP09 nezískali v obci ani hlas. Dobře se lidovcům dařilo i v Banticích. Své dobré výsledky v obci potvrdili tentokrát téměř třiačtyřiceti procenty.

Po sečtení pětatřiceti procent hlasů se na Znojemsku ujímá vedení sociální demokracie, komunisté jsou druzí o šest desetin procenta.  Lidovci jsou třetí s patnácti procenty, občanští demokraté mají šest procent, TOP09 má tři a půl procenta. Oproti posledním volbám do Sněmovny zcela vymizely Věci veřejné. Před dvěma lety braly deset procet, nyní mají zatím půl procenta. Volební účast je zatím 34,5 procenta, o šest procent méně než před čtyřmi lety.

15:57 - Břeclavsko: První obcí se sečtenými výsledky krajských voleb na Břeclavsku je Kašnice. Vyhrála tam KSČM s 20,2 procenty hlasů před ČSSD, která získala o procento hlasů méně. Třetí skončila ODS s 11,9 procenty a čtvrtá KDU – ČSL, která posbírala 10,7 procenta hlasů. K volbám v Kašnici přišlo 43,3 procenta voličů. V Bavorech na Břeclavsku vyhráli krajské volby sociální demokraté. Hlas jim dalo 21 procent tamních voličů. Druhá skončila ODS se 17,1 procenty a třetí KSČM s 13,3 procenty. O čtvrté místo se podělili Moravané a Strana zelených, kteří posbírali shodně devět a půl procenta hlasů. Volební účast v Bavorech byla 36,5 procenta.

ČTĚTE TAKÉ: Prvovolička: Volit je nutné, i když politici jen spí


15:52 - Jižní Morava: Na jihu Moravy je sečtená asi čtvrtina hlasů. Do zastupitelstva by se v tuto chvíli dostalo pět stran. Sociální demokraté s 28,5 procenty, komunisté s 20,4 procenty, lidovci s 16,4 procenty, občanští demokraté s 8,7 procenty a TOP 09 s 5,2 procenty.
Sčítání volebních výsledků sleduje už několik minut ve volebním štábu i hejtman Michal Hašek. Sociální demokracie potvrzuje převahu, kterou naznačovaly už předvolební průzkumy. „S oslavou počkáme na oficiální výsledky. Jsem hlavně rád, že je kampaň za námi. Chystám se k večeru obejít lídry ostatních stran, které se dostanou do zastupitelstva a podat si s nimi ruku," řekl Hašek. Koaliční vyjednávání se chystá zahájit na začátku týdne.

15:45 - Znojemsko: V Horním Břečkově, malé vesničce na okraji Národního parku Podyjí, triumfovala Strana Zelených. Získali téměř devětatřicet procent hlasů. Volební komise v obci ovšem v urně našla jen dvacet hlasů. Zeleným proto k mimořádnému výsledku stačilo sedm hlasů. Jedenáct procent, čili dva hlasy, získala pirátská strana.

15:42 - Brno: Po uzavření volebních místností se v brněnském Café Alfa sešel i štáb Strany zelených. Mnoho lidí zatím na místě není, mezi přítomnými už však je i kandidátka na senátorku Eliška Wagnerová. Ve štábu se mluví hlavně o senátních volbách.

15:40 - Blanensko: Na Blanensku bylo ve čtvrt na čtyři zpracovaných jedenáct procent okrsků. Vede ČSSD. Ale například ve Vískách či Skrchově zvítězili lidovci.
V Lazinově na Blanensku zvítězili se shodným počtem hlasů 23,07 procenta ODS a KSČM. Na druhém místě je ČSSD a těsně za ní TOP 09 a Starostové pro JMK. Toto uskupení zde získalo 15,38 procenta hlasů.

15:32 - Znojemsko: Obec Pravice na Znojemsku volila tradičně doleva. V obci přišla hlasovat čtvrtina voličů. S téměř pětařiceti procenty hlasů v Pravicích vyhráli komunisté, třetinu hlasů získali sociální demokraté. TOP 09 a starostové brali šest procent, ODS jen procento.

15:30 - Hodonínsko: První výsledky už zná i šestý volební okrsek v Hodoníně, kde k volbám přišlo 803 voličů. Volební účast dosáhla téměř čtyřiadvacet procent. Nejvíce procent 27, 62 získala Komunistická strana Čech a Moravy, druhá v pořadí je Česká strana sociálně demokratická se 23, 75 procenty.
Druhým okrskem z Hodonína, který již má zpracované údaje z voleb je okrsek číslo tří. Volit tam přišlo téměř sedmadvacet procent voličů, kteří dali nejvíc hlasů Komunistické straně Čech a Moravy. Druhá v pořadí je stejně jako v šestém okrsku Česká strana sociálně demokratická. Třetí stranou, která ve volbách v tomto okrsku uspěla nejlépe je KDU-ČSL.
V nejmenší obci okresu Hodonín – ve Skalce, kde žije 172 obyvatel a volit může 144 lidí – přišlo k volbám 61 voličů. Volební účast tak nepřesáhla padesát procent. Ve volbám tam zvítězilo Sdružení nestraníků, za nimi ČSSD a třetí je ODS. 

15:25 - Znojmo: Ve Znojmě jako první skončila svou práci volební komise dvaadvacátého okrsku, jehož voliči hlasovali v zemědělské škole v Alšově ulici. Volit tam přišlo sedmatřicet procent voličů. Nejvíce hlas tam brali sociální demokraté, kteří získali 42,27 procent hlasů, druzí byli komunisté s 30,5 procenty. Lidovci získali 9,19 procent a občanští demokraté 8,82 procent.

15:19 - Blanensko: Na Blanensku jako první zpracovali výsledky hlasování ve dvou volebních okrscích v Blansku a v Žerůtkách. Ve všech třech dostala nejvíc hlasů ČSSD. 

15:14 - Kyjovsko: V Kelčanech, kde jako první zpracovali výsledky voleb, dali lidé nejvíce hlasů ČSSD a KSČM. Obě strany získaly shodně 31,84 procenta hlasů. Pětiprocentní hranici v Kelčanech překonalo ještě Sdružení nestraníků (14,75 %) a  KDU-ČSL  s 6,55 procenty hlasů. V Dražůvkách na Kyjovsku, které jako druhé sečetly volební hlasy, získalo Sdružení nestraníků 40,5 procenta hlasů. Volební účast byla téměř šestatřicet procent.

15:10 - Jihomoravský kraj: V kraji už komise sečetly jedno procento odevzdaných hlasů z nejméně početných volebních okrsků. Ve vedení je sociální demokracie s 34 procenty, na druhém místě jsou komunisté s 25 procenty a o třetí místo se dělí křesťanští a občanští demokraté s deseti procenty.

15:05 - Znojemsko: Tradiční baštou komunistů zůstaly i v letošních krajských volbách Podmyče na Vranovsku. KSČM ve vsi získala 76 procent hlasů, volilo ji totiž třiadvacet z třiceti lidí, kteří přišli hlasovat. Dva hlasy, neboli šest procent dostali Zemanovci. Po jednom hlasu dostala Suverenita, Strana svobodných občanů, DSSS, piráti a lidovci.

15:00 - Blanensko: Na Blanensku zatím nejsou zpracovány výsledky voleb ani z jednoho volebního okrsku. „Na Blanensku podle mě v krajských volbách vyhraje ČSSD. Výsledky budu sledovat na internetu," uvedl čtyřiatřicetiletý Jindřich Čeladín z Blanska.

14:55 - Hodonínsko: Redaktor Hodonínského deníku se po operaci kolene nemohl dostavit do volební místnosti. Volební komise tak musela dorazit k němu domů. Jak takové volby vypadají? Čtěte zde.

14:50 - Znojemsko: Na Znojemsku je sečtený první okrsek. V Onšově na Vranovsku přišlo třiapadesát procent voličů. Rovnou polovinu z pětatřiceti odevzdaných hlasů dostala KSČM. Po téměř dvanácti procentech, tedy čtyřech hlasech, dostali sociální demokraté, TOP 09 a Dělnická strana sociální spravedlnosti.

14:43 - Vyškovsko: Voliči v Základní škole Purkyňova ve Vyškově věřili, že i jejich hlas může něco změnit. „Kdo nechodí k volbám, může potom nadávat jen sám sobě. Přišel jsem, protože věřím, že i můj hlas může přispět ke zlepšení situace, která se mi zrovna nelíbí. Věcí, které bych chtěl změnit, je spousta. To bychom tady ale stáli asi do rána," usmál se například volič Luděk Kaňa.

ČTĚTE TAKÉ: Redaktorovi Hodonínského deníku museli přivézt urnu až do postele


14:38 - Řikotín: Hlasy sečetla první obec na Brněnsku. Řikonín na Tišnovsku, který má osmadvacet stálých občanů. K volbám přišla polovina z nich a vyhrála u nich sociální demokracie.

14:33 - Brno: Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška byly oba volební dny v Brně poklidné. „Doufáme, že to tak zůstane i nadále. Až večera budeme ještě dohlížet na sčítání," řekl Malášek.

14:26 - Brno: Těsně po uzavření volebních místností se v Brně otevřely některé volební štáby. Sociální demokraté mají svůj hlavní stan na Zelném trhu. Odpoledne by měla dorazit kandidátka na senátorku Stanislava Slavíková i špička kandidátky na kraj v čele se současným hejtmanem Michalem Haškem.

Hlasování do krajských voleb skončilo, ve dvě hodiny odpoledne se uzavřely volební místnosti a začalo sčítání hlasů.


14:20 - Újezd u Černé Hory: Volební místnosti pro krajské volby se ve dvě hodiny uzavřely, v Újezdě u Černé Hory na Blanensku ale volit budou až do deseti hodin do večera, a to do obecního zastupitelstva. Do krajského zastupitelstva přišlo v Újezdě u Černé hory volit celkem devětapadesát procent tamních voličů. Volební účast do obecního zastupitelstva byla v Újezdě v jednu hodinu odpoledne osmapadesát procent.

14:15 - Brno: V Brně byla volební účast vyšší než ve zbytku kraje. Podle odhadů krajského úřadu přišlo více než čtyřicet procent lidí. Loňskou hranici 41,15 procent voličů nepřekonali.

14:08 - Vyškovsko: Dva ze tří oprávněných voličů v rozlohou největším volebním okrsku v České republice, jímž je Vojenský újezd Březina na Vyškovsku, ve volební místnosti ve vyškovské ulici Víta Nejedlého odvolili. Volební účast se tak raketově dostala na šestašedesát procent. „Přišli k nám však ještě další tři voliči na voličský průkaz, takže odvolilo pět ze šesti. Volební účast tak přesáhla třiaosmdesát procent," vypočítala zástupkyně přednosty újezdu a zároveň zapisovatelka volební komise Emílie Šebestová.