Pes pobíhající bez vodítka a majitel v nedohlednu. Problém, se kterým se nyní potýkají v Uherčicích na Břeclavsku. Přestože situaci tamní řešili vyhláškou zakazující volný pohyb psů na veřejných prostranstvích, někteří lidé ji příliš nerespektovali. Rozezlení obyvatelé se proto rozhodli sepsat petici. „Domluvili jsme se s hustopečskými strážníky, že k nám budou zajíždět a zaměřovat se na dodržování vyhlášky. Volně pobíhající psy odchytí. Pokud se podaří dohledat majitele, psa mu vrátí a vyzvou jej k zaplacení tisícikorunové pokuty,“ uvedl starosta obce Marcel Slezák.

Psi na volno zaměstnávají také strážníky v Bučovicích na Vyškovsku. Jen v loňském roce jich bylo na pětasedmdesát. „Zrovna před pár dny odchytili strážníci fenu křížence německého ovčáka, která zabila pět krůt domácích,“ zmínila mluvčí bučovické radnice Martina Hašková.

Ve Švábenicích hořel ve čtvrtek v podvečer rodinný dům. V sobotu ráno se znovu rozhořel.
Skrytá ohniska znovu vzplála. Dům ve Švábenicích se po požáru opět rozhořel

Psi, jejichž majitele se nepodaří dohledat, končí v záchytných kotcích v areálu městské policie. „Prostřednictvím webových stránek a facebooku Bučovic pak uveřejňujeme výzvy, které buď přispějí k nalezení majitele, nebo nového zájemce o psa,“ řekla mluvčí.

počty odchycených psů v okresech
Znojemsko:
- Nejvíce psů odchytili loni strážníci ve Znojmě. Celkem 114.
- V Moravském Krumlově ročně hledají majitele zhruba 20 psům.
Vyškovsko:
- V Bučovicích odchytili předloni devětatřicet, loni pětasedmdesát a letos už čtyřicet zaběhnutých psů.
- V Kozlanech je jich ročně asi šest až osm. Majitele se daří najít.
Blanensko:
- Strážnici v Blansku ročně odchytí čtyřicet až padesát psů
Břeclavsko:
- V Břeclavi vyjeli strážníci vloni pro 78 psů.

Stejně tak postupují také strážníci v Břeclavi či v Moravském Krumlově na Znojemsku. Toulající se psi míří do útulku v Bulharech na Břeclavsku. „Loni jsme odchytili osmasedmdesát psů. Pokud seženeme vlastníka, většinou se vše snažíme řešit domluvou. Na místě však můžeme uložit až desetitisícovou pokutu. Ve správním řízení dokonce až padesátitisícovou,“ překvapil zástupce velitele břeclavských strážníků Milan Švestka.

V Moravském Krumlově ročně odchytí strážníci na dvacet psů. „Většinou se nám daří majitele dohledat. Zhruba z jedné třetiny se jedná o známé firmy. Díky evidenčnímu systému, který si vedeme, pak prakticky už z auta může strážník kontaktovat přímo majitele,“ uvedl velitel tamních strážníků Rudolf Fráňa.

Toulající se psi z Blanska, Rájce-Jestřebí či Adamova, jejichž majitele strážníci nedohledají, končí v péči Jarmily Jurové z blanenského městského útulku. „Jen za minulý měsíc jich bylo pět. Jednoho se nám podařilo dát do adopce, další se dostali ke svým majitelům a u jednoho sice páníčka známe, ale ten se však nehlásí,“ vypočítala Jurová.

Vědec si na zahradě v Krasové postavil kapli. Můj den v ní začíná i končí, říká Eduard Kejnovský.
Vědec si na zahradě postavil kapli. Můj den v ní začíná i končí, říká

Identifikaci majitelů podle ní usnadní čipování, které bude od příštího roku povinné pro všechny psy. „Již teď je asi polovina z těch, kteří k nám přijdou, čipovaná. Důležité ale je, aby psi jejich majitelé zavedli i do registrů. V České Republice jich v současnosti funguje šest,“ podotkla Jurová.